6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljConcluziile Controlului de la DGASPC Dolj: Deficiențe în instrumentarea dosarelor celor doi copii morți

Concluziile Controlului de la DGASPC Dolj: Deficiențe în instrumentarea dosarelor celor doi copii morți

Nicolae Cristea (19 ani) și Cristina Drodar (14 ani), cei doi tineri instituţionalizaţi, care prin moartea lor  au stârnit indignare și multe întrebări
Nicolae Cristea (19 ani) și Cristina Drodar (14 ani), cei doi tineri instituţionalizaţi, care prin moartea lor
au stârnit indignare și multe întrebări

Moartea celor doi tineri instituţionalizaţi, Cristina Drodar (14 ani) şi Nicolae Cristea (19 ani), a stârnit un val de indignare, controverse și întrebări. Imediat după incident, Parchetul a demarat o anchetă, iar în paralel a avut loc şi o anchetă a reprezentanților Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Ieri, am primit răspunsurile Autorităţii Naţionale, care a precizat faptul că doi reprezentanţi ai Corpului de control al instituţiei au efectuat controale în zilele de 7 şi 8 decembrie la DGASPC Dolj, au purtat discuții și au luat declarații managerilor de caz care au lucrat cu cei doi copii, psihologilor, şefului centrului și conducerii Direcţiei.
„De asemenea, a fost sesizat Parchetul şi Colegiul Psihologilor din România, care, în calitatea sa de organizație profesională, are competența de a verifica modul în care cei doi psihologi care au lucrat cu cei doi copii au respectat prevederile Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și ale Codului de procedură disciplinară. În urma verificărilor efectuate, s-au constatat deficienţe în instrumentarea dosarelor celor doi copii. Având în vedere faptul că în timpul acțiunii de control au fost identificate aspecte care pot intra în sfera de competență a organelor de cercetare penală, a fost sesizat Parchetul, pentru a stabili dacă sunt întrunite elemente de natură să stabilească răspunderea penală a angajaților care au lucrat direct cu cei doi copii“, se precizează în răspunsurile primite. Mai mult decât atât, legat de evaluările efectuate periodic de psihologii Direcţiei, care nu observaseră că tinerii cu care au stat de vorbă aveau un comportament instabil, cu tentative de suicid în trecut, reprezentanţii ANPDCA au menţionat faptul că „este greu de crezut că o persoană care intră în contact zilnic cu copilul, fie el educator sau psiholog, nu observă schimbări în comportamentul acestuia“.

„Despărțirea de asistentul maternal este posibil să fi afectat evoluţia dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului“

Despărţirea Cristinei Drodar de femeia lângă care a crescut a fost motivul principal al sinuciderii adolescentei, au declarat colegii şi prietenii acesteia. Corpul de control al ANPDCA nu exclude această teorie, ci dimpotrivă: „Despărțirea de asistentul maternal este posibil să fi afectat evoluţia dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului. Cu toate acestea, copilul trebuia ajutat să depășească efectele despărțirii“.
În plus, corpul de control al Autorităţii a adăugat că decizia cu privire la înlocuirea unei măsuri de protecție specială, modificarea sau încetarea acesteia aparține Comisiei pentru Protecția Copilului sau, după caz, instanței judecătoreşti. Propunerea cu privire la înlocuirea, modificarea sau încetarea măsurii este făcută de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care au obligația de a verifica trimestrial sau ori de câte ori apare o situaţie care impune acest lucru, evoluţia dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului şi a modului în care acesta este îngrijit.
„În situaţia în care se constată, pe baza raportului întocmit, necesitatea modificării sau, după caz, a încetării măsurii, DGASPC este obligată să sesizeze de îndată comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţa judecătorească“, se adaugă în răspuns.

„Încurajăm orice asistent maternal să atace hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului“

După moartea celor doi tineri instituţionalizaţi, la sediul redacţiei au ajuns mai multe sesizări. De-a lungul anilor, multor asistenţi maternali le-au fost retrase atestatele.
Unii au făcut memorii sau au mers în instanţă. Toate acestea au fost sesizate la ANPDCA, care a ţinut să precizeze: „Conform prevederilor legale în vigoare, Comisia pentru Protecţia Copilului poate decide suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal profesionist dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia sau dacă asistentul maternal profesionist nu respectă vreuna dintre obligaţiile prevăzute în prezenta hotărâre. Încurajăm orice asistent maternal să atace hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului, în situația în care se consideră neîndreptățit“.

„Un copil mic nu poate fi plasat într-un apartament destinat copiilor care săvârșesc fapte penale“

Mulţi tineri din apartamentele de tip familial s-au plâns de atitudinea personalului angajat. Din acest motiv, corpul de control al Autorităţii a recomandat cercetarea administrativă a tuturor angajaților care nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu sau cele care decurgeau din actele normative în vigoare și, după caz, sesizarea organelor de cercetare penală în situația în care sunt identificate aspecte infracționale în legătură cu realizarea sarcinilor de serviciu.
Alt aspect extrem de grav sesizat este legat de modul în care sunt cazaţi copiii şi tinerii în apartamentele de tip familial, mai precis faptul că există case familiale în care stau copii alături de tineri care au probleme cu alcoolul, drogurile, tineri aflaţi în evidenţele poliţiei.
Reprezentanţii Autorităţii au precizat că decizia de repartizare a copiilor trebuie luată conform legii, oferind copiilor un mediu cât mai apropiat de cel familial.
„Prin urmare, pot exista copii de vârste diferite într-o instituție, așa cum există, de altfel, și într-o familie. Cu toate acestea, în distribuția copiilor pe instituții trebuie să se țină cont și de particularitățile fiecărei categorii de copii sau de caracterul specializat al anumitor servicii.
Un copil mic nu poate fi plasat într-un apartament destinat copiilor care săvârșesc fapte penale și nu răspund penal“, se precizează în răspunsul ANPDCA trimis GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS