Mesele îmbelșugate din timpul Sărbătorilor pot să dăuneze organismului. Tradiţiile culinare ale românilor, cu alimente bogate în grăsimi, proteine animale, calorii, nu sunt tocmai sănătoase. Medicii spun că principiul de bază pentru evitarea stărilor de rău este moderația. Cei mai atenți la ce pun în farfurie trebuie să fie bolnavii cronic. Iată ce sfaturi ne dau specialiștii.
Practica medicală arată că mulți români au tendinţa să facă excese alimentare în perioada Sărbătorilor. Trebuie știut însă că mâncarea trebuie să fie hrănitoare, să ne protejeze sănătate și nu să o atace, iar, la nevoie, să joace un rol în lupta împotriva bolilor.
Bucătăria tradițională românească pune în centru carnea de porc, care devine preparatul de bază mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă. Specialiștii spun că nu trebuie să ne îmbuibăm de mâncare de Crăciun și Revelion. Cei care nu trebuie să facă niciodată rabat de la principiile alimentației sănătoase sunt bolnavii cronic.
„Sărbătorile trebuie să fie un moment de bucurie și nu un moment pe care să-l petrecem la Urgență. Pacienții care suferă de boli cardiovasculare reprezintă unul dintre grupurile expuse la complicații dacă nu respectă un regim. Sarea este un factor de risc ce decompensează bolile cardiovasculare. Dacă ne știm suferinzi de hipertensiune trebuie să limităm consumul de sare. S-a dovedit că limitarea consumului de sare poate să scadă riscul apariției puseelor hipertensive. O reducere cu trei grame pe zi poate să ducă la scăderea cazurilor de creștere a tensiunii arteriale cu până la 50%. Alimentele pot să prezinte un conținut de sare ascuns. Însă, nu numai sarea este un factor de risc, ci și diferitele condimente pe bază de legume au un conținut ridicat de sare, care poate să ajungă și la 60%“, a spus dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă.
Combinați carnea cu salată și legume
Carnea roșie trebuie evitată. Nu trebuie exclusă complet din alimentație, însă trebuie să fie un echilibru între carnea roșie și cea albă. Carnea roșie conține foarte multe grăsimi saturate ce pot să crească nivelul colesterolului, ceea ce poate duce la apariția complicațiilor cardiovasculare.
„Este bine să consumăm carne albă, de pește, pui, curcan. Este important ca pe masa de Crăciun să regăsim și fructe și legume. Pe lângă aportul de vitamine, acestea aduc și un aport de fibre. Ar fi foarte bine ca, dacă o jumătate de farfurie este ocupată cu carne, cealaltă jumătate să fie ocupată de salată. Este bine să evităm dulciurile concentrate și, de asemenea, consumul excesiv de alcool“, a adăugat dr. Cătălin Petrișor.
Boala nu ne dă pauză în timpul Sărbătorilor. Iar statisticile arată că proporția bolnavilor de inimă crește mult în zonele în care dieta este tradițional bogată în grăsimi saturate și săracă în vegetale proaspete. Acest lucru dă forță argumentului că antioxidanții din fructe și legume ar fi unul dintre factorii ce combat bolile de inimă.
„Carnea de porc a fost asociată și cu un risc crescut de apariție a cancerului de colon. Trebuie să știm că există câteva lucruri care duc la acest efect nociv. În primul rând, vorbim de grăsimile saturate pe care le conține acest tip de carne și care cresc nivelul colesterolului. În al doilea rând, vorbim despre conținutul bogat în fier. Acesta poate să aibă efecte favorabile, dar există și studii care arată că acest tip de fier poate să producă leziuni celulare, ducând la o modificare a celulelor cu o migrație spre apariția celulelor de tip canceros“, a precizat specialistul în medicină internă.
„Este recomandată carnea înăbușită, carnea fiartă sau gătită la cuptor“
Prepararea alimentelor este esențială. Cea mai nesănătoasă, dar şi cea mai des folosită metodă de preparare a alimentelor este de departe prăjirea.
„Trebuie evitată carnea prăjită, pane sau chiftelele. Este important modul de preparare pentru că în funcție de acest lucru pot să apară carcinogenii. Carnea de porc trebuie preparată la temperaturi scăzute, expunerea la temperaturi înalte nu face altceva decât să crească conținutul de carcinogeni. Este bine să fie preparată la cuptor și nu pe grătar“, a explicat dr. Cătălin Petrișor.
O opţiune sănătoasă este prepararea cărnii la cuptor. „Este recomandată carnea înăbușită, carnea fiartă sau gătită la cuptor. Sunt de preferat frigăruile, care mai conțin și legume, pentru că este bine ca întotdeauna carnea să fie însoțită de legume. Important este să alegem carnea slabă pentru că grăsimea din carne poate să crească temperatura de la nivelul grătarului și pot să apară modificări ce duc la o carbonizare a cărnii, ceea ce nu este sănătos“, a conchis medicul.