6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljUnii primari din Dolj au planuri ambițioase pentru 2016

Unii primari din Dolj au planuri ambițioase pentru 2016

Ce proiecte au reușit să realizeze în 2015, ce planuri nu au putut să ducă la bun sfârşit, dar şi care sunt priorităţile pentru acest nou an sunt doar câteva din întrebările la care au acceptat să ne răspundă mai mulţi primari din judeţul Dolj.

Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti: „2015 a fost un an extrem de greu. Ne-am lovit de o problemă majoră, care ne-a blocat să punem în aplicare toate proiectele pe care ni le propusesem. Nu s-a dat drumul la finanţarea exerciţiului bugetar al Uniunii Europene 2014-2020. Aveam foarte multe studii făcute, multe proiecte scrise, care au rămas însă în această fază deoarece nu s-a dat drumul la aceste linii de finanţare. Erau proiecte care contribuiau practic la dezvoltarea urbană. Ne propusesem, în primul rând, să continuăm a doua etapă a asfaltării străzilor din Băileşti. Apoi, era proiectul cu parcul Balasan, unul dintre proiectele cuprinse în strategia de dezvoltare, care prevede alei pietonale, piste pentru biciclete, zone verzi, instalaţii pentru iluminat, mobilier urban, crearea unei noi insule, dar şi realizarea unui pod central suspendat, care poate pune în relief întreaga zonă. Tot din cauza faptului că nu s-a dat drumul la finanţarea europeană, a rămas doar pe hârtie construirea acelui câmp fotovoltaic care ne-ar fi ajutat să producem singuri energie, să scăpam astfel de nişte cheltuieli lunare foarte mari. Tot un proiect ambiţios este cel al satului de vacanţă şi al Casei de Cultură «Amza Pellea». Satul de vacanţă, împreună cu zona Cilieni, va oferi băileştenilor un alt mod de a petrece timpul liber. Un alt proiect ambiţios, care va aduce oraşului un plus de valoare, este modernizarea Teatrului de vară, dar şi construirea unei baze sportive, o zonă special amenajată pe luciul apei pentru sport nautic. Începem 2016 optimişti, vrem să continuăm în primul rând refacerea infrastructurii stradale, astfel încât să arătăm ca un oraş care să atragă investitori. În acest moment, jumătate din Băileşti este asfaltat, iar apă şi canal este în proporţie de 100%“.

Teatru de vară la Pleniţa

Mihai Calafeteanu, pri­­marul comunei Pleniţa: „Localitatea noastră este mai veche decât capitala României, după cum arată documentele de arhivă. S-au realizat multe, însă în continuare este nevoie de investiţii. Aveam proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale pe programul de investiţii pe Măsura 7.2, care, din păcate, a fost amânat pentru acest an. Apoi, am demarat un proiect pentru asfaltarea a opt kilometri de drumuri pe fonduri europene, pe care nu am reuşit să îl finalizăm. Sunt gata aproximativ 30% din aceste drumuri. Tot pentru 2016, am amânat un alt proiect transfrontalier româno-bulgar pentru realizarea unui teatru de vară. În plus, vrem să dalăm albia râului care trece prin localitate. În 2016 vom reabilita, moderniza şi dota Căminul Cultural din comună, unul dintre cele mai mari din Oltenia. Imobilul se găsește chiar în centrul comunei și are nevoie de reparații capitale“.

Ion Pavel, primarul comunei Sălcuța: „Vrem să câștigăm un proiect pentru introducerea apei în comuni­tate, pentru că noi nu avem apă în cele patru sate și trebuie făcută alimentare independentă pentru satele Tencănău și Mârza. Sperăm că la Mârza ne vom prinde într-un proiect, fiind vorba de populație defavorizată. Pentru Sălcuța și Plopșor avem proiectul, avem toate avizele luate. Am mai încercat și pe Ordonanța 28, apoi pe un proiect pe fonduri europene, și am pierdut la două puncte. Sperăm ca în 2016 să ne ocupăm cu succes de această problemă“.

Constantin Enea, primarul localităţii Moţăţei: „Pentru localitatea noastră, 2015 a fost un an extrem de bun. Am reuşit să renovăm Căminul cultural din satul Dobridor, cel mai vechi sat al nostru. Am reuşit să montăm becuri cu led la 180 de stâlpi. Tot în 2015 am reuşit să efectuăm reparaţii capitale la Grădiniţa Dobridor, dar şi să terminăm lucrările la una din biserici. Avem patru lăcaşuri de cult în localitate, iar în 2016 mi-am propus să mai reparăm una din bisericile din comună. Vreau să construim şi o parcare. Dacă reuşim să avansăm cu canalizarea, deoarece în prezent este gata în proporţie de aproximativ 35%, am luat în calcul accesarea de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii. Pe lista priorităţilor primăriei se află instituţiile de învăţământ, tocmai din acest motiv vrem să efectuăm reparaţii curente la şcolile din localitate. Suntem norocoşi, deţinem o adevărată comoară în comuna noastră, un pământ extrem de roditor şi oameni foarte muncitori“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS