Mulți locatari se plâng că în ultimele zile temperatura din apartamentele lor a scăzut considerabil, că la robinet nu prea mai curge apă caldă, iar caloriferele sunt mai mult reci. Acest lucru a coincis cu răcirea vremii, ceea ce a accentuat disconfortul din locuințe.
Craiovenii se plâng că în ultimele zile primesc căldură cu țârâita. Temperaturile din locuințele acestora au scăzut vertiginos, iar apa caldă de la robinet este mai mult rece. Proprietarii spun că au crezut inițial că acest fapt se datorează scăderii temperaturii exterioare, dar când s-au interesat la asociațiile de proprietari sau la punctul termic de la care primesc căldură, au aflat cu totul altceva. „Duminică seară am văzut că în casă este foarte frig. Caloriferele erau doar călduțe. Am pus termometrul și aveau în jur de 40-41 de grade Celsius. Ce căldură să mai degaje? Am sunat la furnizorul de căldură și mi-au spus că așa le furnizează CEO agentul, la o temperatură și o presiune mai scăzută decât ar fi normal. Apă caldă nu mai avem, deși noi aparținem de un PT automatizat. Nu știm ce se întâmplă, dar cert este că stăm în frig“, a spus Cristian G., proprietar în blocul 24 din Craiovița Nouă.
Nu este un caz izolat, toate cele 23 de scări de bloc din Asociația 1A Craiovița Nouă sunt în aceeași situație. „Sunt probleme, nu avem mai mult de 14 grade Celsius în casă. Așa reglează din punctul termic. Apă caldă este după cum este și căldura. La asociație, la Termo, degeaba întrebăm că nu ne spun“, a spus Vică Cocie, locatar în blocul 23, scara 3, Craiovița Nouă. Întrebat dacă știe de problemele proprietarilor din asociație, președintele Nicolae Boblea a spus că: „Duminică seară a scăzut temperatura. Au fost proprietari care s-au plâns și am chemat instalatorul să facă aerisirea. La blocurile 24 și 23 au fost probleme mai mari. Am sunat la furnizor și ne-au spus că este de la complex, fiindcă au avut magistrala spartă, dar se va remedia“.
Temperatură în apartamente sub 20 de grade Celsius
Probleme cu căldura au și unii dintre proprietarii din cartierul Nicolae Titulescu. Blocuri întregi stau mai mult în frig, deoarece temperatura agentului termic este cu mult sub temperatura normală de furnizare. „Noul an 2016 a început rău pentru noi, locuitorii din b-dul Nicolae Titulescu 23, bloc H1. De sâmbătă, 2.01.2016, nu mai avem apă caldă, iar căldura degajată de calorifere abia se mai simte. Am sunat la Telefonul Cetățeanului – sesizarea nr. 21 din 3.01.2016 -, de unde ni s-a spus că nu se primește agent termic corespunzător de la CET şi de aceea nu vom avea căldură și apă caldă. Aceasta în condițiile în care punctul termic a fost automatizat și nu mai este nevoie, ca altădată, de mecanicul din punctul termic, care intervenea pentru aducerea în parametri a agentului termic livrat. Oare cum va fi în continuare?“, se întreba nedumirit Marcel Florescu, proprietar în blocul H1, apartamentul 8, Nicolae Titulescu.
Și locatarii din blocul H2 și H3 au avut aceeași soartă. „Au fost probleme cu temperatura. De duminică noaptea s-a oprit apa caldă, ca să se poată da cât de cât căldură, dar am avut în casă sub 20 de grade Celsius. Am înțeles de la administratoarea de la asociație că ar fi fost avarie la nivel înalt, dar nu știu ce înseamnă asta. Acum parcă a mai revenit căldura“, a spus Mihail Tomenco, proprietar în blocul H3, Nicolae Titulescu.
De aceleași temperaturi scăzute în propriile locuințe au parte și mulți proprietari din cartierul Brazda lui Novac.
La cine e problema, la Termo sau la CEO?
Reprezentanții furnizorului de căldură al orașului spun că trebuie să se descurce cu ceea ce primesc de la CEO. „Strict legat de Termo nu au fost probleme, fiindcă instalațiile noastre sunt în bună stare de funcționare. Au fost niște disfuncții generate de furnizarea agentului termic primar pentru care am înștiințat furnizorul (CEO) în ideea de a remedia aceste deficiențe și credem că între timp s-a și rezolvat“, a declarat Dan Magla, director SC Termo Craiova.
În replică, reprezentanții Complexului spun că furnizează SC Termo agent primar la o temperatură și presiune normală, iar problemele ivite în ultima perioadă au fost cauzate de o avarie. „Temperatura agentului termic primar livrat de către SE Craiova II este, conform diagramei de reglaj, în funcție de temperatura exterioară. La temperaturile din aceste zile se furnizează agent termic la 95ș C și presiunea de aproximativ 8 bari.
Avaria care a avut loc în noaptea de duminică spre luni a afectat, pentru o perioadă de câteva ore, parametrii agentului termic livrat către SC Termo SRL“, a precizat Elena Zamfir, reprezentant al Serviciului Relații Publice de la Complexul Energetic Oltenia.