Fosta scoala speciala de baieti din orasul Bals a fost transformata de primarie intr-un adapost social pentru familiile nevoiase sau fara un acoperis deasupra capului. Din cele 20 de camere existente, foste sali de clasa, in prezent sint ocupate doar noua. Imobilul nu are grup sanitar, WC-ul fiind in curte. Oamenii au noroc ca la citeva sute de metri este sediul pompierilor, iar din mila acestia le mai dau apa, sa mai faca o baie sau o mincare calda. Asta e tot ce le poate oferi primaria orasului pentru moment. Dar ei se multumesc si cu atit. Bine ca nu stau in strada…
Un imprumut neinapoiat la timp a nenorocit o familie
Nadia si Ionel Feraru au 26, respectiv 29 de ani si sint din Bals. Ea a terminat Liceul Economic si a lucrat o vreme ca vinzatoare, iar el a invatat singur sa tunda si se pricepe sa mai mestereasca unele lucruri. Amindoi sint insa someri, dar acesta nu este cel mai mare necaz care i-a incercat de-a lungul timpului.
In urma cu trei ani, cei doi locuiau intr-un apartament cu trei camere, impreuna cu parintii fetei. Tatal lucra ca lacatus, iar mama se ducea la sirbi sa mai faca un ban. La un moment dat au imprumutat o suma de bani de la un vecin, pe care au investit-o in marfa. Mama Nadiei a plecat sa o vinda ca de obicei, dar la vama i-a fost confiscata toata marfa. De aici au inceput toate problemele. Timp de sase luni au platit dobinda la banii imprumutati, dar nu au reusit sa dea si suma initiala. La scurt timp, au fost dati in judecata. Inglodat in datorii pina peste cap, tatal Nadiei nu a mai suportat, iar intr-o zi s-a spinzurat. Judecata a durat aproape trei ani, iar in final, apartamentul cu trei camere al familiei Feraru a fost confiscat si dat camatarului pentru banii imprumutati.
Izgoniti in drum, mama s-a mutat la tara, iar tinerii Feraru s-au dus la primarie sa ceara ajutor. Asa au ajuns in adapostul cu pricina, unde au deja un an de cind stau. S-au obisnuit cu camaruta, dar cu greu, fiind obisnuiti sa stea in apartament spatios. Ar fi putut sa stea si intr-o casa a parintilor lui Ionel, care acum este nelocuita, dar acestia nu au vrut sa-i lase.
Ionel si Nadia au acum doi baieti, de doi si respectiv sase ani. Cel mai mare merge la gradinita, iar mai departe va merge si la scoala. „Nu-l duc la scoala asta de laieti ca nu sintem tigani si aici invatatoarele stau mai mult sa-i opreasca sa nu sparga ceva decit sa-i invete carte“ , spune femeia. Ca sa mai faca un ban, Ionel imprumuta o caruta cu un cal de la o familie din apropiere: „ Cind nu au ei treaba, imi dau si mie caruta sa mai transport cite ceva ca sa ne descurcam. Sint oameni cu suflet si ne fac si noua un bine“.
Dati afara de parinti
Vecinii de palier ai familiei Feraru sint Elena Linca, de 20 de ani, Eugen Gabriel Barbu, de 22 ani, si Costi, baietelul lor de numai sase luni. Elena a terminat 11 clase la profesionala, la fel ca si sotul ei. Sint impreuna de cind avea numai 16 ani, dar nu cu acte in regula pentru ca nu au bani. Amindoi sint someri. Au ajuns in adapost prin luna iulie, tot dupa o audienta la primarul orasului Bals. Tatal Elenei lucreaza tot la primarie, dar nu vrea sa mai auda de ea.
Florea Linca este seful Serviciului sere-spatii verzi.Tinara mama spune ca mai vine mama ei pe la ea si ii mai aduce cite ceva. In rest, se descurca cu ceea ce cistiga Eugen. Deocamdata nu se gindeste sa mai faca un copil. Si ei ar fi putut sa stea intr-o casa a parintilor care sta goala, dar tatal Elenei nu prea vrea sa mai aiba vreo legatura cu fiica lui: „La inceput stateam cu parintii mei in apartament. Tata imi reprosa ca Eugen nu face nimic toata ziua. De asta ne-a dat afara.“
O bunica a fost data afara din casa impreuna cu nepotica ei
Ana Marga are 62 de ani si locuieste in adapostul primariei impreuna cu nepotica ei, Elena Cristina Dobritoiu, care este eleva in clasa a sasea. A muncit toata viata la sera, iar acum este pensionara. S-a casatorit cind avea numai 16 ani si a avut patru copii. A ramas insa vaduva la numai 27 de ani, iar de atunci nu s-a mai casatorit. Dupa moartea sotului, a fost data afara din apartament de rudele acestuia, care nu au recunoscut-o niciodata ca facind parte din familie. Ana a cerut ajutor la primarie, care i-a repartizat un apartament cu doua camere. Aici l-a luat si pe unul dintre cei doi fii ai ei, Alexandru Marga, pe numele caruia a trecut locuinta, ca doar era odrasla ei. Dupa cinci ani, acesta s-a casatorit si astfel au aparut alte probleme in viata batrinei. Cuscra impreuna cu nora au inceput sa-i vorbeasca urit si sa o „persecute“, dupa cum spune femeia. Desi dormea pe un pat, in bucatarie, pentru a nu-i deranja pe tinerii casatoriti, Ana tot era in plus.
Motivul pentru care toate acestea se intimplau era si faptul ca impreuna cu ei mai statea si o nepotica, Cristina. Una din fetele batrinei a divortat, dupa ce a avut un copil, apoi s-a recasatorit cu un alt barbat, care a ramas invalid, ambele picioare fiindu-i taiate in urma unui accident feroviar. Neavind cine sa aiba grija de ea acasa, fetita a fost luata de bunica inca de la virsta de trei ani.
Asa au ajuns intr-o zi cele doua suflete in strada, fara nici un sprijin din partea nimanui.O vreme au stat intr-un camin de nefamilisti, iar de doua luni, primaria le-a dat o camera in adapostul saracilor. Cristina continua sa se duca la scoala, iar bunica incearca sa-i ofere nepoatei aproape tot ce-i trebuie din pensia ei de numai 970.000 de lei. Pentru ca e batrina si picioarele nu prea o mai tin, cea care face toate cumparaturile este Cristina. Televizorul nu mai merge, radio nu au. Cind ploua, batrina umple toate bidoanele ca sa poata spala vasele si hainele.
Prevazatoare, bunica a invatat-o pe nepoata sa faca de toate prin casa, ca nu se stie cind o ia Dumnezeu. A invatat-o chiar si ce trebuie sa faca la inmormintare si la pomeni. Ana si-a cumparat mai de mult straiele de moarte, batiste, prosoape si toate cele, asa cum e obiceiul.