Cadrele didactice din cadrul Universității din Craiova care au emis recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de către persoane condamnate pentru fapte penale vor fi anchetate de comisii interne pentru posibile abateri de la deontologia universitară. Senatul Universității din Craiova a luat ieri decizia, ca urmare a faptului că în ultimele zile a fost pusă sub semnul întrebării explozia de lucrări redactate în penitenciare, dar și faptul că zeci de cadre didactice din Craiova au emis recomandări pentru persoanele private de libertate, prin care le dădeau dreptul să scrie cărți folosite apoi pentru reducerea pedepsei. În acest scandal în care sunt implicați sute de profesori la nivel național, reacții au apărut și din partea altor instituții ale statului. Ministrul justiției a anunțat că va abroga printr-o ordonanță reducerea pedepsei ca urmare a publicării cărților. Pe de altă parte, și DNA-ul a anunțat că va ancheta profesori, editori, dar și personalul din penitenciare.
Scandalul scriitorilor din penitenciare care au scos cărți pe bandă rulantă este urmat de anchetarea cadrelor didactice care au emis recomandări că respectivele persoane pot întocmi lucrările propuse. Potrivit legii, pentru a realiza o astfel de lucrare, persoanele condamnate trebuie să primească recomandarea unui cadru didactic universitar cu grad de conferențiar sau de profesor universitar. Astfel de solicitări au apărut și în rândul cadrelor didactice de la Universitatea din Craiova, iar, din informațiile furnizate de Ministerul Justiției, instituția de învățământ superior ar ocupa chiar primul loc în topul universităților cu cele mai multe recomandări emise pentru persoanele condamnate pentru fapte penale.
„La propunerea rectorului Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, Senatul Universității din Craiova a aprobat astăzi, 12 ianuarie 2016, în conformitate cu art. 312 și art. 314 din Legea nr. 1/2011, comisiile de analiză a unor posibile abateri de la deontologia universitară, săvârșite de cadre didactice ale universității, care au formulat recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de către persoane aflate în executarea unor pedepse penale. Menționăm că în lista anunțată de Ministerul Justiției apar, în mod eronat, patru cadre didactice care nu sunt titulare ale Universității din Craiova și cinci cadre didactice pensionare“, se arată în comunicatul universității. Cadrele didactice care nu sunt titulare ale Universității din Craiova sunt Sorin Ciolca, Viorel Cojocaru, Eliodor Tanislav, Petre Gorun Gigea. În ceea ce privește profesorii pensionari regăsiți pe liste, aceștia sunt: Mircea Victor Bădescu, Iancu Tănăsescu, Gheorghe Pîrvu, Alexandru Tobă și Ion Deaconescu.
Aproximativ 40 de profesori au emis recomandări
Comisiile de analiză vor avea de audiat câteva zeci de cadre didactice de la Universitatea din Craiova care au ajutat prin recomandările făcute diverse persoane private de libertate, cum ar fi Dinel Staicu și Gică Popescu.
„Sunt aproximativ 39 sau 40 de cadre didactice care vor fi întrebate cum au emis recomandările pentru persoanele private de libertate. În acest moment nu știm decât că aceste recomandări erau date personal de profesori. Nu cunoaștem cum se ajungea la dumnealor cu solicitarea de a face o recomandare pentru o persoană condamnată. Nu știm nici dacă respectivele cadre didactice cunoșteau condamnații. Se va face analiză pe fiecare caz în parte. Nu s-a dat un termen de finalizare a analizei, dar cred că în două săptămâni ar putea să apară și primele rezultate. Depinde și dacă respectivele cadre didactice sunt în localitate“, a precizat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector al Universității din Craiova.
De altfel, lista cadrelor didactice care au emis scrisori de recomandare este preluată de Universitatea din Craiova de pe internet. „În acest moment nu a venit de la Ministerul Justiției o listă cu cadrele didactice care au emis recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de persoanele private de libertate. Au apărut însă numele pe diverse site-uri“, a mai spus prorectorul Universității din Craiova.
Prorectori, prodecani și decani – în scandalul recomandărilor
Printre cei care au făcut recomandări pentru persoane private de libertate că pot scrie lucrări cu caracter științific se regăsesc și cadre didactice cu funcții de conducere în cadrul Universității din Craiova. Prorectorul Marin Soare este unul din exemple, care apare cu patru astfel de recomandări, susținând, însă, că numărul lor este, de fapt, doar de două. „Am făcut recomandări pentru două lucrări cu profil agricol. Una a fost pentru Ion Nicolae. A venit o persoană la mine și m-a rugat să mă uit peste o lucrare și să fac o apreciere. Am citit-o și am apreciat că poate fi utilă pentru cei care vor să ia sfaturile în aplicare. Era o lucrare de agricultură cu rezultate obținute în fermele pe care le are. Ion Nicolae deține 50.000 de hectare în sudul județului Teleorman și în Giurgiu, și dacă toată lumea ar face agricultură așa, România ar fi departe. Altă recomandare a fost pentru domnul Ciocan, asociatul Stațiunii Caracal, care avea tot o lucrare despre soluțiile tehnologice care au dat rezultate în fermele dumnealui. Are, la fel, o firmă de zootehnie. Sunt rezultate verificate și verificabile. Eu nu am făcut altceva decât să spun că ar putea fi utile aceste informații. Nu am știut că prin aceste cărți își reduc pedeapsa“, a precizat prorectorul Marin Soare.
Tot funcția de prorector a avut-o și profesorul Marcel Drăcea de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, care acum este la pensie. Sunt însă pe listă și decani și directori de departamente.
Astfel, prof. univ. dr. Marian Dragomir a făcut recomandare pentru Gică Popescu. „Lucrarea scrisă a făcut strict referire la activitatea și experiența dobândită de Gică Popescu în sport. De altfel, nu a scris cărți doar când a fost închis. A publicat lucrări de specialitate chiar și înainte, lansate în prezența mass-media“, a precizat decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din Craiova. De altfel, și de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, prodecanul Dorel Berceanu apare pe lista cadrelor didactice care au făcut recomandări pentru lucrările lui Dinel Staicu. I se alătură directori de departamente din cadrul facultății, cum ar fi prof. univ. dr. Nicolae Schigea, de la Departamentul de Finanțe, Bănci și Analiză Economică.
Universitatea din Craiova a schimbat procedeul de emitere a recomandărilor
Senatul a decis nu numai anchetarea profesorilor implicați în scandalul scriitorilor din penitenciare, ci și schimbarea modalității în care se vor emite astfel de recomandări.
„Senatul Universității din Craiova, în ședința sa din 12.01.2016, a aprobat următoarea hotărâre: «Recomandările în baza Legii nr. 254 din 2013 pot fi formulate de către cadrele didactice ale Universității din Craiova numai după obținerea acordului scris din partea Consiliului de Administrație»“, se arată în comunicatul Universității din Craiova.
DNA s-a autosesizat
DNA s-a autosesizat în cazul zecilor de pușcăriași care au scris cărți în penitenciar și a început cercetări pentru presupuse infracțiuni de favorizare a făptuitorului, potrivit unui comunicat al instituției publicat de Hotnews.
Presupusele infracțiuni ar duce la ajutarea unor condamnați să scape mai repede de pedepse. DNA susține că pentru ajutarea condamnaților „s-ar fi creat un mecanism“ în care sunt implicați profesori universitari, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare.
DNA susține că faptele ar fi fost comise de persoane care au acționat „concertat“ în sprijinul condamnaților și citează o notă a Administrației Naționale a Penitenciarelor. DNA arată că anumiți condamnați vor avea pedepsele reduse cu 300 de zile în urma scrierii de cărți în penitenciar.
Ministrul justiției a cerut abrogarea legii
În urma scandalului, Raluca Prună, ministrul justiției, a anunțat ieri că va propune guvernului ca printr-o ordonanță de urgență să fie abrogată dispoziția din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice în pușcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.
„Constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control, propun guvernului ca printr-o OUG, care să fie promovată în prima ședință din februarie, să fie abrogată această dispoziție“, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă. Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevede, la articolul 96, litera f, că „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate“.
Lista cadrelor didactice de la Universitatea din Craiova care apar că au făcut recomandări pentru diverse persoane private de libertate că pot scrie lucrări științifice:
Prof. univ. dr. ing. Marin Soare – patru recomandări, prorector Universitatea din Craiova
Conf. univ. dr. Buziernescu Raducu Emil – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Conf. univ. dr. Pîrvu Ramona – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Prof. univ. dr. Nicolae Schigea – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Conf. univ. dr. Roxana Badircea (două recomandări)
Prof. univ. dr. Marcel Drăcea – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Conf. univ. dr. Dorel Berceanu- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Prof. univ. dr. Gheorghe Pirvu (trei recomandări) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Prof. univ. dr. Bratu Ștefan (două recomandări)
Conf. univ. dr. Vasile Tomița Constantin (patru recomandări) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Conf. univ. dr. Iancu Anica (de patru ori) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Pr. univ. dr. Iancu Tănăsescu (de două ori) – Facultatea de Drept
Pr. univ. dr. Elena Taina Avramescu (de două ori) – Facultatea de Educație Fizică și Sport
Conf. univ. dr. Puiu Carmen (de două ori) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Conf. univ. dr. Calina Gelu – Facultatea de Teologie
Conf. univ. dr. Draghici Pompil – Facultatea de Drept
Conf. univ. dr. Eugenia Udangiu – Departamentul de Sociologie
Pr. univ. dr. inginer Bădescu Mircea Victor Vasile- Facultatea de Mecanică
Conf. univ. dr. Eliodor Tanislav (de trei ori – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Viorel Găină – Facultatea de Drept și Științe Sociale
Conf. univ. Dr. Dușcă Anca Ileana – Facultatea de Drept și Științe Sociale
Viorel Găină (de două ori) – Universitatea din Craiova
Doru Stoica – Universitatea din Craiova
Ion Stancu – Universitatea din Craiova
Conf. univ. dr. Barbu Dumitru – Facultatea de Educație Fizică și Sport
Prof. univ. dr. Marian Dragomir – Facultatea de Educație Fizică și Sport
Prof. univ. dr. Ion Deaconescu – Universitatea din Craiova
Lect. univ. dr. Xenia Negrea – Universitatea din Craiova
Lect. univ. dr. Mihai Ghițulescu – Științe Politice
Prof. univ. dr. Ștefan Bratu – Universitatea din Craiova