5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎPS Irineu a slujit la hramul Mănăstirii Cârcea

ÎPS Irineu a slujit la hramul Mănăstirii Cârcea

Mănăstirea Cârcea şi-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual duminică 17 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Evenimentul a fost marcat şi de bucuria prezenţei în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice ale zilei s-au încheiat cu o slujbă de Parastas pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş care au plecat la Domnul.

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile pericopei evanghelice duminicale şi a subliniat modelul de viaţă şi sfinţenie reprezentat pentru noi de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. “Trebuie să fim recunoscători şi mulţumitori pentru binele ce ni se face în această viaţă. Mântuitorul Iisus Hristos apreciază acest lucru şi îl subliniază în Evanghelia din această duminică. Când eşti bolnav, când te afli într-un necaz sau suferinţă nu ştii ce să dai, ce să faci ca să fi ajutat, şi îndată ce primeşti acest ajutor ai uitat. Când recunoşti că Dumnezeu te-a ajutat, trebuie să vii la El ca să-I mulţumeşti, nu să stai departe! Aşadar, recunoştinţa, această floare aleasă pe care trebuie să o dăruim lui Dumnezeu, se bazează pe deschidere şi dăruire, aşa cum model ne este Sfântul Cuvios Antonie cel Mare pe care îl prăznuim în fiecare an la 17 ianuarie. Cel care s-a deschis lui Dumnezeu din fragedă pruncie şi i-a dedicat întreaga lui viaţă. Sfântul Antonie nu s-a uitat la trup, care este trecător, ci la suflet, la lucrul cel nemuritor, şi astfel a ajuns în ceata sfinţilor lui Dumnezeu, acolo unde drepţii se odihnesc în comuniune şi comunicare. Comuniune pentru că sunt toţi împreună şi comunicare pentru că unii altora se dăruiesc permanent într-o iubire desăvârşită. Noi Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu ca, prin rugăciunile Sfântului Cuvios Antonie, să ne vindece de lepra trupească şi sufletească şi de toate suferinţele, păcatele şi patimile, spre a ajunge curaţi în Împărăţia cea veşnică a cerurilor”, a subliniat ÎPS Irineu.

Aşezământul monahal de la Cârcea, închinat Sfântului Antonie cel Mare şi praznicului Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se află situat la aprox. 10 km de municipiul Craiova. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1957 prin strădania familiei Cristofir, dar sfântul locaş a fost sfinţit abia în anul 1992 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. Astăzi funcţionează ca mănăstire de maici, obştea fiind condusă de monahia Eleonora Cristofir. Tradiţia locului spune că aici, cu secole în urmă, a fost un aşezământ monahal pentru călugări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS