0.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCultura de tutun reînvie la Mârșani

Cultura de tutun reînvie la Mârșani

Cultivarea tutunului începe să recâștige teren în Mârșani (Foto: Claudiu Tudor)
Cultivarea tutunului începe să recâștige teren în Mârșani (Foto: Claudiu Tudor)

În comuna doljeană Mârșani, cultura de tutun începe să facă concurență celei de cartofi. Foile de tutun puse la uscat pe gardurile gospodăriilor din acest colț al Olteniei creionau un tablou obișnuit înainte de revoluție. Tutunul se cultiva pe o suprafață de 600 de hectare. În ultimii ani, preocupările agricultorilor din Mârșani s-au îndreptat însă spre culturile de legume, iar despre cartofii de Mârșani s-a auzit în toate colțurile țării.
Se pare însă că aceia care au crescut plantând, culegând și înșirând cu andreaua pe ață foile de tutun nu au uitat de tradițiile familiilor lor și au avut curaj să-și cultive, din nou, terenurile cu tutun. Cultura nu are secrete pentru ei, căci au deprins toate tainele de la bătrânii familiei. Mirosul foilor de tutun sfărâmițate între degete le este atât de cunoscut. Cultivatorii privesc cu încredere în viitor, cu nostalgia trecutului în minte și încurajați de avantajele prezentului, căci comercializarea nu este o problemă pentru că o firmă din Zimnicea vine și le colectează tutunul. George Tulbă este unul dintre ei. În urmă cu trei ani, a ales să reînvie tradiția acestei culturi. „Părinții mei cultivau tutun. Era o cultură profitabilă, așa că majoritatea oamenilor din comună făceau acest lucru. Plantatul, culesul, înșiratul cu andreaua sunt lucruri pe care le-am deprins din copilărie, așa că nu mi-a fost deloc greu. În plus, cultura de tutun nu este una pretențioasă și avem contract cu un colector, care vine să îl ridice“, ne explică cultivatorul.
A investit în utilaje și astăzi se poate mândri cu o mașină de înșirat electrică, cu un tractoraș și alte echipamente, care îi fac munca mai ușoară. Andreaua și tehnicile rudimentare de plantare, cultivare și recoltare a tutunului au fost uitate. Anul agricol care s-a încheiat a fost unul destul de bun, iar doljeanul a reușit să recolteze o tonă la hectar, așa că acum face calcule pentru a-și extinde suprafața cultivată.

Cartofii de Mârșani, pe mesele românilor

Cartofii au fost puși la încolțit, ca să poată fi cultivați când vremea o va permite (Foto: Claudiu Tudor)
Cartofii au fost puși la încolțit, ca să poată fi cultivați când vremea o va permite (Foto: Claudiu Tudor)

Până când culturile de tutun se vor extinde, cartofii rămân legumele pe care cei din Mârșani le cultivă cu preponderență. Sunt aproape 2.000 de familii la nivelul comunității care au această îndeletnicire. Am poposit în gospodăria unuia dintre legumicultori. Cartofii erau deja așezați în lădițe, în camere încălzite, la încolțit. „Munca la noi nu se termină niciodată. Acum este zăpadă, căci altminteri pe câmp ne găseați, la împrăștiat de gunoi de grajd. Ne pregătim pentru un nou an agricol“, ne spune Alina. Planurile sunt deja făcute. Pe pământurile pregătite, vor fi cultivați cartofii, apoi lubenița, varza de toamnă și ardeiul.
Toată familia este angrenată în legumicultură. „De 16-17 ani facem legumicultură. Ne place ceea ce facem, așa că nimic nu ni se pare greu“, ne mărturisește legumicultorul. A avut grijă ca de-a lungul anilor să investescă și să-și facă munca mai ușoară, iar producția să-i fie garantată. „Avem fântână forată și coloane de irigat pentru a face față secetei din timpul verii“.
Legumele pe care le recoltează sunt de bună calitate, așa că astăzi se pot mândri cu faptul că unele lanțuri de magazine afișează pe lădițe, ca loc de proveniență, Mârșaniul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS