Neoplasmul mamar ocupă al doilea loc între cauzele de mortalitate în rândul femeilor. Cancerul la sân, descoperit în stadii incipiente, poate fi, însă, tratat, de aceea este important ca fiecare femeie să acorde o atenție importantă palpării periodice a sânilor.
„Sânul este un organ a cărei funcție este legată exclusiv de perpetuarea speciei – produce hrana nou-născutului, este un organ temporar funcțional activ în perioada gestației și a sarcinii, iar în rest este un organ pasiv”. Este foarte important de știut că sarcina și lactația scad posibilitatea apariției transformărilor maligne. Alăptarea este benefică, așadar, atât pentru copil, cât și pentru mamă. „În sarcină, se creează toate condițiile pentru dezvoltarea sânului – care își poate mări volumul până la de 3-4 ori, se instalează secreția, tegumentul apare întins, subțiat, se dezvoltă mamelonul. Studiile spun că riscul apariției tumorilor maligne poate scădea, prin alăptare, cu până la 50-70%,” subliniază dr. Iuliana Petrișor.
„Pentru a putea identifica din timp prezența unei formațiuni tumorale, benigne sau maligne un rol important îi revine inspecției și palpării sânului” spune dr. Iuliana Petrișor de la Centrul Medical Prima Clinic, medic primar endocrinolog. „Orice persoană de sex feminin, începând din adolescență trebuie să știe cum se realizează corect o examinare și o palpare și să o facă periodic”, adaugă medicul endocrinolog, care explică și care este procedeul: palparea ar trebui făcută o dată pe lună, la ambii sâni, fie în picioare, fie culcat. Se așază mâna situată de partea sânului explorat la nivelul cefei iar cu cealaltă se palpează sânul prin mișcări rotative, ușoare, ca un masaj. Se palpează tot sânul, inclusiv mamelonul, ganglionii axilari și cei supra și subclaviculari. Vizualizarea unor formațiuni ce modifică conturul normal al sânului, producând neregularități ale tegumentului, precum și palparea unor formațiuni nodulare la unul sau ambii sâni trebuie sa fie urmată de un consult la medicul endocrinolog. Totodată, modificările conformației mamelonului, precum invaginarea sau ombilicarea acestuia, reprezinta simptome de alarmă. Prezența secreției mamelonare, fie ca este reprezentată de un lichid clar, lactescent sau hemoragic indică prezența unei probleme ce trebuie investigate.
Ecografia mamară, eco-elastografia și mamografia ajută la formare diagnosticului, iar examenul histopatologic este cel care certifică tipul formațiunilor – benigne sau maligne. „Eco-elastografia este un procedeu relativ nou, care oferă informații despre gradul de mobilitate și elasticitate al formațiunii în raport cu țesutul din jur. În ideea identificării cu acuratețe crescută a cancerului de sân, centrul nostru medical a inclus în examinarea standard ecografică și tehnica eco-elastografiei”, precizează dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie în cadrul Centrului Medical Prima Clinic Craiova.
Dr. Iuliana Petrișor: Cancerul de sân poate fi diagnosticat precoce
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei