4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliul Judeţean Dolj a inaugurat noul centru ISU

Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat noul centru ISU

Consiliul Judeţean (CJ) a inaugurat ieri noul sediu al Centrului Transfrontalier de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. Aici îşi va desfășura activitatea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj. Proiectul de bază prin care s-a obţinut finanţarea considerabilă de 5 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, s-a bazat pe colaborarea dintre regiunea Oltenia şi regiunea Vraţa din Bulgaria, situată la graniţa cu România, Consiliul Judeţean Dolj fiind principalul partener. Din aceşti bani, 3,7 milioane de euro i-au revenit părţii române.
În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, sediul Centrului de Coordonare și Conducere a Intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră este şi noul sediu ISU Dolj, care a fost dotat cu mobilier şi aparatură. Totodată, au fost cumpărate noi maşini de intervenţie pentru cele cinci judeţe ale Olteniei. Ajungem astfel la un total de 64 de echipamente achiziţionate pentru întreaga regiune Oltenia. „Recent, am reușit să achiziționăm, prin ultimul demers promovat în cadrul POR (Programului Operaţional Regional), zece noi utilaje destinate inspectoratelor pentru situații de urgență, dintre care trei autofreze de zăpadă, cinci autovehicule cu șenile și roți, cu capacitate mărită de trecere, și două autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență. Sperăm, bineînțeles, că nu vor exista cazuri grave, care să impună folosirea acestui centru, însă trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru astfel de provocări“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, printr-un comunicat de presă, întrucât acesta nu a putut fi prezent la inaugurarea noii clădiri a ISU.
Clădirea Centrului de Coordonare și Conducere a Intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, precum și o parte a echipamentelor achiziționate în vederea dotării inspectoratelor pentru situații de urgență din Oltenia au fost prezentate, ieri, în cadrul unui eveniment la care au participat vicepreședinții Consiliului Județean Dolj, Alina Elena Tănăsescu și Cristinel Iovan, eveniment încheiat cu evaluarea anuală a activității ISU „Oltenia“ al județului Dolj, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din celelalte judeţe ale Olteniei.
Situată pe strada Fortunescu, pentru construirea noii clădiri a ISU cu parter şi două etaje au fost demolate două clădiri vechi. Noul sediu al ISU Dolj cuprinde birouri, cabinete, săli de control și conferințe, spații pentru logistică și monitorizare a situațiilor de urgență. Astfel, la parter sunt spaţii de comandă pentru asigurarea permanenţei serviciilor de intervenţie şi spaţii adiacente. La etajul întâi există amenajată o sală de conferinţe şi birouri pentru monitorizarea situaţiilor de urgenţă transfrontaliere, iar la etajul al doilea spaţii de birouri, unde vor funcţiona grupurile de suport tehnic pentru asigurarea logisticii în acţiunile de intervenţie, birouri pentru resurse umane, materiale, financiare şi o sală de briefing. Construcţia este prevăzută şi cu o terasă circulabilă, care devine, astfel, un spaţiu util. „Am inaugurat noul centru de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de care era nevoie pentru că toate sistemele, aplicaţiile de raportare a misiunilor de coordonare al departamentului pentru situaţii de urgenţă trebuie să se facă într-un mod operativ“, a spus inspectorul-şef, colonel Constantin Florea.

Dispecerat comun pentru ISU, UPU şi SMURD

Clădirea găzduieşte şi dispeceratul comun al personalului ISU, UPU şi al personalului de la SMURD. Astfel, „medicul coordonator stabileşte care maşină este cea mai apropiată şi este liberă să preia pacientul şi să-l transporte la spital în cel mai scurt timp“, a adăugat inspectorul-şef, colonel Constantin Florea. Tot aici se află şi partea medicală pentru personalul propriu şi pentru personalul medical arondat unităţii pentru a consulta şi a trimite la medicul specialist pentru anumite boli pe care le poate avea unul dintre cadrele care lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Consiliul Judeţean a sprijinit ISU cu noi maşini de intervenţie

Proiectul Centrului de Coordonare și Conducere a Intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră a prevăzut construirea unui centru de coordonarea a situaţiilor de urgenţă, respectiv construirea unui nou sediu al ISU Dolj, dar şi realizarea a patru simulări de intervenţie comune în judeţul Dolj şi a patru sesiuni de instruire în Vratsa, precum şi achiziţionarea de echipamente pentru situaţii de urgenţă şi echipamente IT pe ambele maluri. Cu toate acestea, multe dintre maşinile de intervenţie cumpărate nu au fost incluse în proiect, astfel că achiziţionarea lor a fost posibilă datorită Consiliului Judeţean Dolj. „Sunt foarte multe maşini care nu au făcut parte din proiect, dar cu sprijinul Consiliului Judeţean, aceste maşini de intervenţie sunt în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă“, a spus inspectorul-şef, colonel Constantin Florea, la inaugurarea noii clădiri a ISU.
Directorul Direcţiei de Afaceri Europene şi coordonatorul proiectului, Ileana Măjină, a spus că meritul şi rezultatul bun al acestui proiect îi revine Consiliului Judeţean, fără de care proiectul nu putea fi dus la îndeplinire. „De-a lungul anilor, Consiliul Județean Dolj a investit în activitatea ISU o sumă echivalentă cu 28,5 milioane de euro, prin toate proiectele pe care le-am implementat împreună. Nu ne-am oprit aici și am depus două noi proiecte, alături de partenerii noștri din Bulgaria, pentru a obține finanțare europeană prin Programul transfrontalier Interreg V-A. Au fost proiecte grele pentru că nu e uşor să lucrezi cu cinci judeţe, ne bucurăm că am reuşit să facem ceva pentru judeţul Dolj, ne bucurăm că am putut să venim în sprijinul ISU prin crearea acestui centru transfrontalier“, a declarat Ileana Măjină, directorul Direcției Afaceri Europene a CJ Dolj.

„Vă asigur, în continuare, de sprijinul Consiliului Județean Dolj“

Cele 64 de maşini de intervenţie au fost distribuite în cele cinci judeţe astfel: 15 maşini în Dolj, 13 în judeţul Vâlcea, iar judeţele Gorj, Olt şi Mehedinţi au primit câte 12 maşini. La repartiţia lor s-a luat în calcul specificul economic al fiecărui judeţ, dar şi poziţionarea geografică. Astfel, în judeţele Dolj şi Vâlcea au fost achiziţionate două echipamente specifice, numite autospeciale NBCR împotriva pericolului nuclear, biologic, chimic şi radiologic. Din totalul maşinilor, un număr de 15, cu o valoare de peste patru milioane de euro, au revenit ISU „Oltenia“ al județului Dolj: un centru mobil de comandă și control, cinci autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă, patru autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență – FRAP, o autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), o autospecială pentru descarcerări grele, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, un autovehicul cu șenile/roți tip UTV, cu capacitate mărită de trecere şi o autofreză de zăpadă. „Aș vrea să vă asigur, în continuare, de sprijinul Consiliului Județean Dolj, de faptul că veți găsi întotdeauna în noi un partener care să vă susțină să vă îndepliniți onorantul rol“, a afirmat, în cadrul evenimentului, vicepreședintele CJ Dolj, Alina Elena Tănăsescu.
De-a lungul timpului, Consiliul Judeţean (CJ) a investit în activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 28,5 milioane de euro, iar investiţiile vor continua, promit reprezentanţii CJ. În viitor, aceştia spun că vor să construiască un Muzeu al Pompierilor, în curtea noului sediu al ISU, într-o clădire monument istoric, dar numai după ce aceasta va ajunge în administrarea Consiliului Judeţean.
Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a spus că nu puteam cere performanţă dacă echipamentele nu erau pe măsură. „De foarte multe ori, timpul de intervenţie era foarte lung pentru că aceşti oameni deosebiţi care sunt chemaţi să salveze şi să protejeze vieţile noastre nu puteau să ajungă fără o dotare corespunzătoare. Poate puţină lume credea că vom ajunge în acest moment cu această dotare şi cu o clădire superbă în care ISU Dolj îşi desfăşoară activitatea“, a spus Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ.

Noi puncte de lucru pentru ISU Dolj

La ISU este nevoie permanent de modernizare. Autospeciale performante şi maşini de intervenţie moderne sunt mereu bine-venite în dotarea unităţii pentru acţionarea în cazurile speciale. Trei proiecte pornite anul trecut sunt în vizorul ISU. „Unul dintre proiecte este pentru crearea de noi subunităţi pentru a reduce timpul de răspuns, să ajungem cât mai repede la cetăţeni. Avem în vedere şi trei puncte de lucru, cărora anul acesta sper să le dăm drumul dacă se termină amenajarea şi dotarea“, a spus inspectorul-şef, colonel Constantin Florea.
Unul dintre punctele de lucru ce se vor crea este la Sopot, unul la Pleniţa – prin care se va reduce foarte mult distanţa şi timpul de răspuns în zona de sud-vest a Dunării, şi unul la Rojişte – care reduce distanţa la jumătate pentru zona Bechet, unde în acest moment avem plan de intervenţie comună cu judeţul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS