4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTestele de trombofilie, plătite de gravide

Testele de trombofilie, plătite de gravide

Testele de trombofilie ajută femeile însărcinate să afle dacă bebelușul lor este supus riscului (Foto: Arhiva GdS)
Testele de trombofilie ajută femeile însărcinate să afle dacă bebelușul lor este supus riscului (Foto: Arhiva GdS)

Testele pentru trombofiliile genetice sunt recomandate tot mai des femeilor însărcinate. Unii medici vorbesc chiar de o „modă“ a testelor de trombofilie. Faptul că tot mai multe femei aleg să nască în jurul vârstei de 30-35 de ani face ca riscul sarcinii să fie mai ridicat. Analizele de trombofilie sunt recomandate de medici în anumite cazuri, iar viitoarele mămici se plâng că sunt nevoite să le plătească.

În prezent, femeile rămân însărcinate la vârste mai înaintate în comparație cu ceea ce se întâmpla în urmă cu câteva zeci de ani. Medicii ginecologi spun că tot mai multe femei aleg să aibă un copil în jurul vârstei de 30-35 de ani, ceea ce înseamnă că atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș poate exista risc mai mare de apariție a unor probleme de sănătate. Medicina evoluează în permanență, iar investigațiile pe care femeile le pot face pentru determinarea anumitor probleme sunt tot mai multe și mai complexe.
În ultimii ani, tot mai multe gravide fac analize de trombofilie, fie la recomandarea medicului, fie din proprie inițiativă, pentru a avea siguranța că fătul nu este în pericol. Trombofilia este o anomalie a coagulării ce crește riscul de tromboză, adică de formare de trombi în vasele sangvine. Trombofiliile pot fi ereditare sau dobândite.
Trombofilia reprezintă un risc special pentru mamă şi copil. În comparație cu femeile care nu suferă de această boală, femeia gravidă va avea un risc mai mare de a face tromboză venoasă profundă sau anumite complicaţii ale sarcinii. Sarcina predispune și ea la formarea de trombi la nivelul vaselor pentru că în această perioadă procesul de coagulare a sângelui este modificat. Trombofilia care nu este ținută sub control prin tratament pe timpul sarcinii poate să ducă la avort spontan sau nașterea unui copil mort. De aceea, medicii le recomandă gravidelor să facă teste prin care să afle dacă au o astfel de problemă de sănătate.

„Ar fi foarte bine dacă s-ar deconta aceste analize“

Viitoarele mămici sunt nevoite să plătească din buzunar aceste analize, chiar dacă sunt sau nu asigurate.
Andreea, viitoare mămică, spune că a plătit analizele de trombofilie. La recomandarea medicului, ea a făcut recent aceste teste, pentru care susține că a plătit aproximativ 1.200 de lei. „Sunt foarte importante aceste analize pentru orice viitoare mămică. Eu le-am făcut recent pentru că medicul mi-a recomandat, în urma unei ecografii la care mi-a spus că este o problemă și că cel mai bine este să fac aceste teste, în urma cărora să îmi recomande tratament, dacă era cazul. Prima dată am făcut doar jumătate din aceste analize și m-a costat cam 600 de lei, apoi am făcut și restul testelor și în total am plătit cam 1.200 de lei. Sunt destul de costisitoare, mai ales pentru o mămică cu salariul minim pe economie, însă trebuie făcute dacă medicul le recomandă. Pentru toate viitoarele mămici ar fi foarte bine dacă s-ar deconta aceste analize sau dacă statul ar plăti măcar o parte din ele“, a spus Andreea.

„Cred că este și o modă“

Multe femei însărcinate aleg să facă aceste analize chiar dacă medicul nu le-a recomandat și chiar dacă trebuie să le plătească, pentru că au auzit de gravide care au avut probleme cu trombofilia sau pentru că cineva din familie a întâmpinat astfel de probleme.
Carmen Tabacu, medic specialist obstetrică-ginecologie, spune că 20% dintre femei cer să facă aceste teste, fără să aibă neapărat recomandarea specialistului. „De obicei, femeile cer să facă și analizele de trombofilie, chiar dacă nu toate gravidele au nevoie. Cred că este și o modă. Analizele de trombofilie, în general, nu sunt niște teste de rutină. Dacă viitoarea mămică nu are nici o problemă cu sarcina, atunci medicul nu are de ce să le recomande. Acestea sunt indicate în cazul unor avorturi spontane sau sarcini oprite din evoluție sau în cazul în care femeia are probleme de coagulare a sângelui. Însă, sunt femei care își doresc să facă aceste teste chiar dacă medicul nu le recomandă. Sunt viitoare mămici care dau naștere unui copil la o vârstă mai înaintată și care se tem să nu fie probleme și atunci fac aceste analize. Sunt multe femei care dau naștere unui copil când au peste 35 de ani. De obicei, dacă medicul vede că nu se face bine vascularizarea sau că este un hematom, atunci recomandă analizele“, a explicat medicul ginecolog.
Aceasta a mai spus că respectivele analize nu au fost niciodată decontate de stat și recomandarea sa este ca femeile să le facă înainte de a rămâne însărcinate, astfel încât să știe de la început dacă au sau nu această problemă. „Nu au fost niciodată decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt importante, dar uneori se face și un abuz. Acestea (analizele de trombofilie – n.r.) sunt recomandate în primul trimestru de sarcină. Ar fi mai bine ca aceste teste să fie făcute înainte de a rămâne însărcinată, să vadă dacă pot apărea sau nu probleme. Cam 20% dintre femei cer singure să facă aceste teste de frică să nu apară vreo problemă. Pentru gravidele care au această problemă, testele sunt foarte importante pentru că, dacă nu se știe de ea, fătul poate să moară chiar și aproape de naștere pentru că nu mai este vascularizat cum trebuie“, a precizat dr. Carmen Tabacu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS