De la inceputul acestei luni, masurile pe care Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti le va putea lua, in cazul societatilor comerciale care nu respecta legislatia in domeniu, sint mult mai drastice, ajungind pina la inchiderea definitiva a unitatii respective.
Astfel, o data cu aplicarea amenzii contraventionale, agentul constatator poate dispune si una din urmatoarele sanctiuni complementare: inchiderea temporara a unitatii pe o durata de cel mult sase luni; inchiderea temporara a unitatii pe o durata de la sase luni la 12 luni; inchiderea definitiva a unitatii. „Inchiderea definitiva a unei societati poate fi aplicata in cazul importului, cu buna stiinta, a produselor care nu respecta conditiile calitative prescrise sau declarate, ori care sint periculoase; prestarea de servicii care pun in pericol viata, sanatatea sau siguranta consumatorilor; punerea in vinzare a produselor despre care agentii economici controlati au cunostinta ca sint falsificate sau contrafacute, ori care au parametrii de securitate neconformi“, a declarat Alin Nistoran, directorul OJPC Mehedinti.
Inchiderea unitatii, pe o perioada de pina la sase luni, se poate dispune, in cazul in care nu sint respectate conditiile sanitare, daca sint folosite spatii necorespunzatoare pentru productie, depozitare si comercializare, pentru lipsa specificatiilor tehnice, instructiunilor si a procedurilor de lucru, precum si pentru absenta certificatelor cerute de lege.
„Nu stiu cum sa ne mai jupoaie, sa puna zeci si zeci de amenzi…“
Masurile pe care inspectorii OJPC le pot dispune i-au speriat pe unii dintre patronii severineni, in special pe cei care comercializeaza produse alimentare. Acestia au declarat ca, pentru a nu fi obligati sa plateasca amenzi de zeci de milioane sau sa inchida unitatea, se vor aproviziona cu marfa mai putina, achizitionata la doua-trei zile. „Masura de inchidere a societatii ne sperie, dar asta nu inseamna ca nu putem realiza si un comert civilizat. Cheltuielile vor fi mai mari, deoarece trebuie ca aprovizionarea cu alimente sa fie facuta mai des, ca toate acestea sa fie proaspete. Avantajati vor fi cumparatorii, iar noi nu putem decit sa respectam aceasta decizie pentru a nu plati amenzi care ne-ar putea aduce in situatia de a inchide singuri magazinul“, a declarat Ilie Micsoniu, de 49 de ani, patronul unui magazin alimentar din Drobeta Turnu Severin.
Sint insa si patroni care nu au o parere buna despre noile sanctiuni pe care le pot aplica inspectorii OJPC. „Nu stiu cum sa ne mai jupoaie, sa puna zeci si zeci de amenzi. Numai luna trecuta, am avut trei controale: de la Sanepid, de la OJPC si de la Directia Sanitar-Veterinara. Cu atitea amenzi aplicate, vom ajunge sa nu mai avem bani pentru angajati. Nu mi se pare o masura buna sa-mi inchida unitatea, pentru nu stiu ce nereguli. Poate ca nu e numai vina noastra, a comerciantilor“, a spus Lascu Minodor, patron la o unitate de carmangerie din Severin.