-4.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDolj910 craioveni trebuie să restituie ajutorul de încălzire

910 craioveni trebuie să restituie ajutorul de încălzire

Nu toți craiovenii care au completat cereri pentru ajutorul de încălzire și-au declarat  către primărie veniturile reale (Foto: Arhiva GdS)
Nu toți craiovenii care au completat cereri pentru ajutorul de încălzire și-au declarat
către primărie veniturile reale (Foto: Arhiva GdS)

Raportul Curții de Conturi pe anul trecut arată că Primăria Craiova a acordat ajutoare nelegale pentru încălzirea locuințelor în 2014 în valoare de 641.000 de lei, pentru 910 persoane care nu puteau beneficia de subvenții pentru că aveau conturi în bănci mai mari de 3.000 de lei. Primăria încearcă să recupereze prejudiciul de la craiovenii cu conturi „babane“ în bănci, dar care au cerut ajutor de încălzire fără să aibă dreptul legal.

Curtea de Conturi a descoperit în 2015 că Primăria Craiova a plătit nelegal ajutoare pentru încălzire pentru 910 persoane care nu ar fi trebuit să beneficieze de acestea pe lunile aferente din anul 2014. „Au fost identificate cazuri în care persoanele care au beneficiat de ajutoare pentru încălzirea locuinței în sezonul rece nu erau îndreptățite să primească asistență, fie deținând depozite bancare mai mari decât limita legală, fie realizând venituri mai mari decât cele declarate autorităților locale, cele mai semnificative cazuri înregistrându-se la: unitatea administrativ teritorială a municipiului Craiova, unde s-au constatat plăți nelegale în sumă de 641.000 de lei, cauzate de acordarea de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței unor persoane care nu puteau beneficia de acest drept“, se arată în raportul pe Dolj al Curții de Conturi, care a publicat recent rapoartele privind finanțele prublice locale pe anul 2014.
Craiovenii care solicită subvenție trebuie să ducă adeverințe de venit doar pe luna anterioară celei în care solicită ajutorul. În momentul în care se întocmesc dosarele de acordare a ajutoarelor de către funcționarii din primărie se verifică, prin sondaj, dacă cele declarate de craioveni în cererile de acordare a subvenției sunt reale. Municipalitatea cere la ANAF să solicite băncilor conturile și valoarea depozitelor, respectiv a dobânzilor craiovenilor care au cerut subvenția. Dar Curtea de Conturi verifică toate persoanele care au beneficiat de ajutor și le ia în calcul veniturile anuale (inclusiv dobânzile bancare), după care le face o medie lunară. Așa sunt descoperiți cei care au avut conturi în bănci peste limitele legale.

Primăria spune că se recuperează prejudiciul de la cetățeni

Municipalitatea și-a asumat plățile nelegale către cei 910 craioveni și nu a contestat în instanță procesul-verbal al Curții de Conturi, dar a trecut la recuperarea prejudiciului de la cei care au beneficiat de subvenție fără să aibă dreptul. La solicitarea GdS, viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, susține că „au existat două decizii ale Curții de Conturi. Una din 2014 pentru 2013, în sumă de 828.000 de lei și una din 2015 pentru 2014, de 590.000 de lei. Pe 3 februarie 2016, din cele două sume s-au încasat 866.892 de lei de la craiovenii respectivi. Primăria le-a transmis notificări și cei care au beneficiat de ajutorul de încălzire au returnat banii. Din prima sumă pe 2014 s-a recuperat 87%, iar din a doua s-a demarat procedura de recuperare a banilor în noiembrie 2015 și s-a trecut la recuperarea prejudiciului, fiind timpul prea scurt de la constatarea Curții de Conturi. Vom continua această procedură de recuperare a banilor“.
Potrivit raportului Curții de Conturi, abateri similare au fost consemnate și la Bechet, Apele Vii, Caraula, Melinești și Vârtop.

Cu conturi uriașe în bănci și cu mâna întinsă la stat

Potrivit legislației în vigoare, pot beneficia de ajutoare de încălzire persoanele care se încadrează în limita de venituri și care au depozite bancare mai mici de 3.000 de lei. Dar chiar dacă în momentul depunerii cererii pentru acordarea subvenției se cere adeverință de venit pentru luna anterioară celei în care se depune cererea de acordare a ajutorului, autoritățile fac o medie a veniturilor pe fiecare membru de familie. OUG nr. 70/2011 precizează la art. 7, aliniatul (1): „Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței acordat din bugetul de stat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei în cazul familiilor și 1.082 de lei în cazul persoanei singure“.

Și în 2013 au fost sute de craioveni care au cerut nelegal ajutoare

Și anii anteriori au beneficiat de ajutor de încălzire persoane din Craiova cu conturi bancare „grase“, care încasau dobânzi de ordinul zecilor de mii de lei pe an, dar care au avut îndrăzneala să ceară și ajutor de la stat. În cele din urmă au fost descoperiți.
Și la controlul din 2014 pentru 2013, Curtea de Conturi a descoperit craioveni care avuseseră conturi în bănci. Chiar dacă aceștia își lichidaseră depozitele bancare în luna august, de exemplu, pentru a figura fără venituri în lunile următoare, ei tot au fost depistați ca având acele conturi, pentru că li s-a făcut o medie a veniturilor pe 12 luni. „Se calculează ca venit dobânda, chiar dacă este contul lichidat cu câteva luni înainte de a depune dosarul la noi, se face o medie pe tot anul. Au fost depistate persoane care au încasat venituri din dobânzi în valoare de 19.851 de lei, 15.855 de lei, 13.163 de lei, 12.281 de lei, 11.362 de lei. Acestea sunt considerate venituri nedeclarate. Oricum, depozitele bancare cu valoare de peste 3.000 de lei apar în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social. Avem o persoană care a acționat primăria în instanță și a pierdut procesul. Instanța a spus clar: petentul nu a fost de bună-credință, nedeclarând toate veniturile familiei. Ei trebuie să știe că, dacă au contul până în luna august, în privința dobânzii se face o medie pe cele 12 luni și este considerată venit“, a precizat la vremea respectivă pentru GdS, Gabriel Danciu, șef Birou alocații, indemnizații, ajutoare încălzire locuințe din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS