-2.7 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiCând cetățeanul devine candidat

Când cetățeanul devine candidat

subiectele zilei semnatura

Săptămâna trecută, la emisiunea „Subiectele Zilei“ de la Alege TV, am lansat public temele pe care le vom aborda la dezbaterile comunitare „Craiova Caută Primar“. Craiovenii care au decis să se implice în viața comunității, candidând la funcția de primar, vor avea posibilitatea să-și exprime viziunea pentru Craiova, pe mai multe teme de interes public, propuse de jurnaliștii de la Gazeta de Sud și Alege TV. Concret, Alege TV va organiza pe 17 februarie, 17 martie și 18 aprilie o serie de trei dezbateri grupate sub titlul „Craiova Caută Primar“, care vor fi înregistrate și difuzate ulterior pe post.

La Dezbaterea I (17 februarie) vom discuta despre Economie (Locuri de muncă și investiții; Politica privind taxele și impozitele locale), Urbanism (Planul de Urbanism General – PUG; Patrimoniul arhitectural al orașului), Educație/Cultură (Ordinea priorităților investițiilor în unitățile de învățământ; Strategia culturală a orașului) și Sănătate (Investițiile în infrastructura de sănătate; Colaborarea cu Consiliul Județean pentru infrastructura de sănătate). La Dezbaterea II (17 martie) vom afla viziunea participanților despre Dezvoltare (Fonduri europene; Colaborări naționale și internaționale), Infrastructură (Fluidizarea circulației din oraș – soluții: pasaje, străpungeri etc.; Conexiunea Craiovei la rețeaua națională și internațională), Colaborarea cu cetățenii (Modalități de asigurare a transparenței decizionale; Modalități de consultare a cetățenilor în luarea deciziilor) și Mediu (Curățenia orașului și groapa de gunoi; Spațiile verzi și parcurile). În fine, la Dezbaterea III (18 aprilie), vom avea în vedere Serviciile publice (Transportul în comun; Termoficarea; Alimentare cu apă și canalizare; Piețe și târguri), Viziunea asupra orașului (Ce profil ar trebui să aibă Craiova; Zona Metropolitană), Echipa (Analiza SWOT asupra primăriei; Profilul echipei primarului și modalitatea de selecție a membrilor), Priorități (Proiectul cu care doresc să se identifice; Foaie de parcurs privind prioritățile în cei patru ani). Craiovenii care doresc să adreseze întrebări pe aceste teme o pot face la adresa [email protected].
Craiovenii care și-au ex­primat până în prezent intenția de a candida au primit deja invitațiile de participare, regulamentul și temele de dezbatere. În cele ce urmează, voi arăta de ce cred eu că este necesar ca la aceste dezbateri să participe, în calitate de cetățeni, toți potențialii candidați. Nu întâmplător, în titlul acestui comentariu, am făcut distincția între „cetățeni“ și „candidați“. Ci pentru că această dezbatere se vrea una cetățenească, nu electorală. Este prima inițiativă de acest gen din istoria alegerilor locale în Craiova. În opinia mea, candidații trebuie să fie, înainte de toate, cetățeni. Deoarece cetățeanul se implică în viața comunității dezinteresat, fără să urmărească avantaje materiale pentru el, familia și apropiații săi. Scopul este binele comun. El caută și propune soluții concrete la problemele comunității, fiind sincer și onest în raport cu ceilalți cetățeni, pe care îi tratează cu respect, de pe poziții de egalitate. Când cetățeanul devine candidat, el se poate schimba. Riscă să devină narcisist, orgolios, arogant, duplicitar, amator de jocuri de culise. Cetățeanul metamorfozat în candidat începe să viseze. Se droghează cu sondaje de opinie și nu se mai bate cu oricine, ci cu însăși istoria. Nu vrea să se amestece cu cetățenii de rând, care nu mai sunt de nasul lui. Atenție, însă, un nas prea lung îl poate transforma în Pinocchio! Strategia unui astfel de candidat se poate baza pe o lungă listă de promisiuni, mai mult sau mai puțin realiste. El promite în loc să demonstreze, fabulează în loc să probeze că poate să schimbe ceva.
Omul-care-le-știe-pe-toate fuge însă de întrebările incomode, adresate de ziariști, societate civilă și cetățeni. Ca strategie, candidatul ne pune să alergăm după iepuri și ne servește tot varză. Când promisiunile se dovedesc nefondate, acești candidați fie se risipesc ca potârnichile, fie îngroașă șoriciul și merg mai departe. Iar electoratul rămâne de fazan. De ce are succes acest tip de candidați? Poate pentru că la noi se face politică precum în Poiana lui Iocan. Iar când cineva încearcă să procedeze în alt fel, candidații de profesie i-o retează ca lui Țugurlan: „Fă și tu politică, du-te dracu!“. Sau folosesc expresia preferată a lui Cocoșilă: „Taci, că ești prost!“.
În restul timpului, candidatul zugrăvit mai sus, cu sau fără funcție politică, nu rezistă mai mult de zece minute unui tir de întrebări din partea ziariștilor. În campanie, însă, el devine omul providențial, salvatorul prin excelență. Este înconjurat de o armată de consilieri, care-i masează mușchii umflați și îi lustruiesc cu grijă egoul. Sfătuit de aceștia, evită cu grație confruntările cu electoratul sau contracandidații și se promovează prin afișe, machete și clipuri publicitare. Dialogurile de campanie seamănă cu cele din schița „Examenul anual“, a nemuritorului I.L. Caragiale, în care profesorul insistă cu orice preț să-i dea o notă de trecere tânărului Ftiriadi. „No, acuma tânărul Ftiriadi! Spune-ne, s-audă și ilustra matroană, onorata ta mamă: nu-i așa că pământul se-nvârke în jurul soarelui trei ani câke 365 ghe zile și mai apoi în al patrulea în 366 ghe zile?“. „Da, dom’le“. (…) „No, boilor, vegheți numai exămplu ghe aplicățiune!“. Așa și la noi. „Stimate domn/doamnă, nu-i așa că, atunci când veți ajunge primar, veți face și veți drege?“. „Exact! Aveți dreptate“. „Stimate domn/doamnă, nu-i așa că ne veți face onoarea să ne fiți primar? Felicitări!“. „Vaaai, mersi!“. Unii dintre ei ratează inclusiv mingile ridicate la fileu, dar ce mai contează?
Noi ne-am propus să facem lucrurile altfel și sperăm că la dezbaterile „Craiova Caută Primar“ vom avea, în primul rând, cetățeni, nu candidați.
Telespectatorii Alege TV și cititorii Gazeta de Sud, cetățeni ai municipiului Craiova, ne-au trimis deja zeci de întrebări interesante pentru participanți. În consecință, domnilor/doamnă, sperăm să acceptați invitația noastră de a pregăti cu grijă meniul servit cetățenilor Craiovei în prag de alegeri, pentru a nu risca să provocați indigestie. Puteți amesteca pe masă salată de boeuf, friptură de gâscă și iepure cu piure de castane, cozonac cu rahat și cacao și multe altele. Poate că le înghițim. Dar secretul pentru tortul festiv de final este simplu. PNL și PSD ar trebui să știe că pentru o rețetă de succes nu sunt suficiente doar făină, apă chioară, zahăr și praf de copt. Îți mai trebuie și niște ouă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS