Conducerea Casei Județene de Pensii Dolj face față cu greu numărului mare de pensionari și viitori pensionari care se înscriu în audiențe. Unii craioveni sunt nemulțumiți că trebuie să stea la rând de la 7.30, alții se bucură că pot să intre în audiență și să își spună problemele, în speranța că li se vor rezolva solicitările.
Persoanele în prag de pensionare sau pensionarii care se consideră nedreptățiți de sistem se adresează în număr foarte mare conducerii Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj pentru a intra în audiență, în încercarea de a li se rezolva problemele.
Un craiovean ne-a sesizat la redacție, povestind despre procedura greoaie de înscriere în audiențe la conducerea Casei Județene de Pensii Dolj. „Trebuie să te prezinți miercuri până în ora 7.30 pentru a te înscrie pe o listă, în limita de maximum 20 de înscriși. La ora 8.30 încep audiențele pentru cei înscriși pe acea listă. Dacă nu ai reușit să fii printre cei 20 de «înscriși» pe lista din acea zi, mai poți încerca miercurea viitoare, urmând aceeași «procedur㻓, a spus Teodor Cornel Răceanu, precizând că la alte instituții se face înscrierea în audiențe la Registratură, iar la Casa Județeană de Pensii (CJP) se face direct la „gardianul“ de la intrarea în clădire.
La Casa Județeană de Pensii Dolj, conducerea instituției, dar și alți șefi țin audiențe trei zile pe săptămână. Directorul executiv primește oamenii în audiență în fiecare zi de marți și miercuri. Ieri, pe lista de la intrarea în instituție erau înscrise 32 de persoane. La ora 10.45, doar șase persoane încheiaseră audiența.
„Sunt de la 8.00 de dimineață aici. M-am înscris pe liste acolo, jos, la gardian. Vreau să ies la pensie și nu sunt lămurit cu niște probleme“, a spus Ilie Udrescu. „Stau de la 7.30 și m-am înscris pe liste cu buletinul, jos, la portar. Am fost al șaptelea pe listă, dar au mai venit până la 30. Până acum au intrat patru persoane înaintea mea. Am venit să văd ce se întâmplă cu pensia. Este blocată și nu știu de ce. Mi s-a schimbat gradul (de invaliditate – n.r.). Din II s-a făcut III și nu știu care e situația“, a spus Gheorghe Moțatu, din Craiova, care stătea la rând să intre în audiență la directoarea CJP Dolj. „Nu a fost dificil să mă înscriu pe listele de audiență. Am venit pe la ora 7.00 azi-dimineață. Sunt al optulea pe listă și aștept. Durează, pentru că, vă dați seama, sunt dosare pe care le ia doamna directoare la verificat. Am mai fost acum câțiva ani în audiență, pentru grupa a II-a. Mi s-a rezolvat, în final. Și înainte erau tot așa înscrierile în audiențe. Din contră, parcă se făceau mai devreme“, a precizat Dan Dinculescu, din Craiova.
Sunt ascultate toate persoanele înscrise pe liste
Directoarea instituției, Daniela Licu, a precizat ieri că oricine se poate înscrie în ziua respectivă și tot în ziua respectivă este ascultat. Recordul de persoane primite într-o singură zi la audiențe a fost de 48, în urmă cu două săptămâni, a spus directoarea CJP Dolj. „Vă pot spune cazul concret de astăzi (ieri – n.r.), când, până la această oră, sunt înscrise 30 de persoane. Eu desfășor audiențe marțea – pentru pensii, iar miercurea – pentru biletele de tratament. De asemenea, joia audiențele sunt desfășurate de către directorul adjunct de la Direcția Stabiliri și Plăți Prestații. Practic, trei zile pe săptămână sunt acoperite cu audiențe de la directori. În celelalte zile se țin audiențe de cei de la alte departamente. Deci, nu există nici măcar o zi în care o persoană care vine la Casa de Pensii să nu poată fi primită de cineva de aici“, a declarat Daniela Licu. Directoarea CJP Dolj a menționat că nu a introdus un sistem de audiențe cu înregistrarea cererilor prin Registratură, tocmai pentru ca să stea de vorbă cu fiecare persoană. „Nu am trimis oamenii la Registratură, cum se întâmplă în alte instituții, unde la directorul executiv ajung doar cazurile foarte grave, ci eu am vrut să stau de vorbă cu toți oamenii, să aflu direct problemele pensionarilor județului Dolj și de aceea i-am primit pe toți, indiferent de număr și indiferent de ora la care se înscriu în audiență. Cel mai mult am avut 48 de persoane, acum două săptămâni, într-o singură zi“, a mai precizat Daniela Licu.
Ce probleme spun oamenii la audiențe
Doljul este un județ mare, cu peste 185.000 de pensionari. Schimbările dese ale legislației și puzderia de documente care trebuie aduse pentru a dovedi vechimea în muncă îi pun pe oameni pe drumuri. Unii doljeni care merg în audiențe cer lucruri firești, legate de pensiile lor, dar sunt și alții care merg la conducerea CJP Dolj doar pentru a afla cu ce pensie vor ieși dacă își depun dosarul de pensionare. „De multe ori sunt lucrări care nu sunt soluționate în termenul de soluționare stabilit de lege de 45 de zile. Acest lucru este posibil pentru că există persoane care după aprilie 2001 au mai desfășurat activități și în alte părți față de activitatea de bază și trebuie să aducă adeverințe de la angajatori. (…) Alte probleme mai sunt legate de pensia efectivă. Cei cu pensia minimă și care încasează acel ajutor social de până la 400 de lei vin să întrebe ce se întâmplă și lor de ce nu le-a crescut punctul de pensie de la 1 ianuarie 2016, dar, de fapt, le crește la pensia de bază, care este de 20-30 de lei. Alte persoane foarte în vârstă, nemulțumite de cuantumul pensiei, cer să li se recalculeze și lor acea pensie“, a precizat Daniela Licu.
Merg în audiențe și cei care au lucrat în grupe de muncă
Daniela Licu a mai explicat că vin în audiențe și oameni care au lucrat cu grupele I și a II-a de muncă, dar lor li se rezolvă solicitările doar dacă îndeplinesc condițiile legale de aplicare a noilor prevederi. „Mulți dintre cei care au lucrat în grupe superioare de muncă consideră că acum, odată cu apariția legii din 2015, ei ar putea beneficia de majorarea punctajului pentru perioada în care au lucrat în grupele superioare, ceea ce nu este real. Această majorare de punctaj se aplică doar pentru cei care au ieșit la pensie în perioada anterioară anului 2011, de când este actuala lege a pensiilor în vigoare, și doar dacă nu au beneficiat de alte legi speciale. Deci, doar cei care nu au beneficiat atunci de alte legi speciale au dreptul acum la această majorare a punctajului. (…) Toate aceste lucruri se vor face informatic și nu e nevoie să vină să depună nici o cerere la Casa de Pensii, pentru că acest lucru se va face centralizat, în patru etape, în următorii doi ani“, a precizat Daniela Licu.