Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală și se sărbatorește pe 14 februarie.
Valentin a fost un preot creștin din timpul împăratului Caludiu al II-lea. Pentru că își dorea o armată puternică, împăratul a interzis căsătoriile soldaților săi. Bărbații nu aveau să se mai gândească, astfel, la soție și copii, ci la luptă. Valentin însă credea că dreptul oamenilor de a-și uni destinele era dat de Dumnezeu, așa că îi căsătorea pe ascuns. Claudiu l-a arestat si l-a executat pe 14 februarie 269 sau 270, cel mai probabil. Atâta timp cât a stat în închisoare, preotul le-a trimis scrisori de adio prietenilor săi, scriindu-le: „Adu-ți aminte de Valentin al tău.”
Se spune ca, dacă ai găsit o mănușă de Valentine’s Day, cel care a pierdut-o iți va fi soț. Conform tradției, dacă pe deasupra ta zboară o vrabie, te vei căsători cu un bărbat sărac, dar vei fi foarte fericiăa, iar dacă vei vedea un sticlete, soțul tău va fi bogat. Dacă porumbeii salbatici se întorc pe 14 februarie, este semn de primavara.
Într-un orășel din Marea Britanie, există legenda conform căreia, în ziua de Sfantul Valentin, un barbat pe nume Jack Valentin împărțea fiecărui copil dulciuri și cadouri. Pe de altă parte, în Slovenia, se spune că, pe 14 februarie, încep să crescă plantele și florile și, de asemenea, în această zi, se căsătoresc păsările. În Italia, pe 14 februarie, avea loc Festivalul Primăverii. Totul se petrecea în aer liber, se asculta muzică și se citeau poezii. În Torino, exista obiceiul ca tinerii să-și anunțe logodna în această zi. Cei care sparg cu adevărat tiparele sunt locuitorii din Asia. Aici, pe 14 februarie, doar femeile fac daruri bărbaților.
Valentine’s Day se sărbătorește în România de câțiva ani. Patronul iubirii este, în țara noastră, Dragobetele, cel care “sărută fetele” pe 24 februarie.