-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMihai Voicu - fugă de la locul dezastrului?

Mihai Voicu – fugă de la locul dezastrului?

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Copreședintele PNL Dolj, Mihai Voicu (foto), a părăsit luni filiala județeană a partidului și s-a mutat definitiv la București, spre surprinderea întregului activ de partid. Voicu a fost considerat „creierul“ multor înțelegeri, inclusiv cu PSD, de aceea și părerile oamenilor politici din Dolj, chestionați de GdS, sunt împărțite. Mulți spun că plecarea lui face bine PNL, peneliștii spun că este o pierdere pentru partid. Foștii lideri pedeliști, absorbiți de PNL, cei care asigură copreședinția în Dolj prin europarlamentarul Marian Jean Marinescu, s-au abținut de la comentarii.

Mihai Voicu și-a anunțat luni seară retragerea de la conducerea filialei județene în cadrul unei ședințe care a avut loc la sediul partidului. Ulterior, Voicu a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Astăzi (luni – n.r.) a fost o zi emoționantă pentru mine. După cinci ani și jumătate, am decis să îmi închei mandatul de președinte al PNL Dolj, din proprie inițiativă, pentru că urmează să mă implic în câteva proiecte de la nivel central în cadrul partidului al cărui membru sunt din 7 ianuarie 1990. Le mulțumesc din suflet tuturor colegilor din PNL Dolj pentru colaborare și pentru efortul depus în acest mandat. Deoarece nu voi mai avea timpul necesar pentru a activa în județul Dolj le doresc mult succes în alegeri tuturor candidaților liberali doljeni la alegerile locale din iunie!“. Mihai Voicu a precizat pentru GdS că, la începutul săptămânii viitoare, conducerea centrală a partidului va stabili proiectele de care se va ocupa el. Voicu a renunțat atât la funcție, cât și la candidatura în parlament din partea județului Dolj, el mutându-se definitiv la București. După „fuga“ acestuia, PNL Dolj este condus acum doar de europarlamentarul Marian Jean Marinescu (fost PDL) care asigura copreședinția împreună cu Voicu. Dacă Marinescu va rămâne singurul lider al PNL depinde de decizia forurilor de la București. În mod normal, Comisia de Unificare a partidului, de la București, cea care trebuie să omogenizeze vechiul PNL și PDL în noul PNL, ar trebui să stabilească un înlocuitor pentru Voicu. Există, însă, exemple în țară unde, spre bunul mers al filialelor județene, acestea sunt conduse doar de o persoană.

Horațiu Buzatu: Voicu a folosit partidul pentru interese personale

Face bine partidului plecarea lui Voicu din PNL? Majoritatea liderilor politici din Craiova spun că da. Primul care a încercat să profite de neliniștea creată în sânul membrilor de sorginte liberală a fost Horațiu Buzatu, candidat la Primăria Craiova din partea Partidului Mișcarea Liberală, vechi dușman al lui Voicu. „Știu că există mari nemulțumiri, rezultate îndeosebi din proasta gestionare a procesului de fuziune forțată între Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal. Multe dintre aceste nemulțumiri sunt justificate și le înțeleg, întrucât provin din probleme reale lăsate nerezolvate. În schimb, nu pot înțelege și nu pot accepta faptul că în multe cazuri se trece cu prea mare ușurință peste oameni care au activat din greu pentru liberalismul doljean, de multe ori chiar împotriva celor care astăzi sunt socotiți colegi. În acest context, demisia copreședintelui Mihai Voicu este tardivă și lipsită de valoare. Ar fi fost bine ca acest lucru să se fi întâmplat cu ani în urmă, atunci când Domnia sa începuse să folosească partidul pentru satisfacerea intereselor personale sau ale grupului său de fideli. La proba timpului, s-a dovedit că mulți dintre aceștia au fost nevoiți să dea socoteală în justiție pentru felul în care s-au achitat de îndatoririle care le-au fost încredințate. Nu mă îndoiesc că și alții vor urma în perioada imediat următoare“, se arată într-un apel al lui Buzatu adresat liberalilor de a-l susține în cursa electorală. Buzatu a precizat pentru GdS că plecarea lui Voicu trebuie salutată. „Pentru igiena din politica doljeană, plecarea lui trebuie salutată (…) Voicu a ținut filiala într-o continuă involuție“, a spus el. Întrebat dacă este tentat să se întoarcă în PNL, Buzatu a precizat că nu va face acest lucru, deoarece, locul lui Voicu va fi luat probabil de altă căpetenie. „Probabil că își vor găsi altă căpetenie. Când șeful unei găști dispare, ea generează altul“, a mai spus Buzatu, care a anticipat că la PNL Dolj va rămâne un singur președinte. Dan Cherciu, demisionat din PNL acum trei luni după ce a aflat că nu va fi candidatul la primărie din partea PNL, consideră și el că plecarea lui Voicu este un lucru bun. „Cât a condus el organizația județeană, nu a performat, nu s-au obținut rezultate bune, cu excepția deciziei la nivel național de a candida sub sigla USL, o alianță împotriva naturii. PNL Dolj poate nu se va recupera imediat, poate sunt unii din fostul PDL dezamăgiți, dar dreapta se va recupera. Totuși, răul în PNL nu era numai Voicu, ci inclusiv unii foști colegi din PDL care au răsuflat ușurați că am plecat. Voicu a avut dibăcia să-i întoarcă unii împotriva altora, a avut o strategie machiavelică“, a declarat Dan Cherciu, candidat și el la primărie susținut de partidul M10.
Consilierul local PNL, Marian Vasile, fost PDL, a declarat că el nu a fost informat că Voicu a părăsit organizația județeană, dar a precizat că speră ca plecarea să aibă motive legate de interesul partidului. „Sunt convins că a luat această decizie spre interesul partidului și nu în interes personal. Plecarea lui nu cred că va influența cursa electorală. Legat de conducerea filialei, teoretic, este bine ca orice filială să aibă un președinte, pentru o omogenizare mai rapidă a celor două foste structuri“, a spus Marian Vasile.
Candidatul PNL la Primăria Craiova, Pavel Badea, a considerat că plecarea lui Voicu este o pierdere. „Era un om foarte influent și respectat. PNL are foarte mulți membri marcanți care pot ocupa această funcție. Este normal ca în sânul partidului să fie și puncte de vedere diferite, deoarece sunt oameni puternici, cu personalitate. Eu îmi doresc o organizație puternică“, a declarat Badea. Actualul președinte al PNL Dolj, Marian Jean Marinescu, și senatorul Mărinică Dincă (ex PDL) nu au dorit să comenteze situația deocamdată.

Vișan acuză un blat între PSD și PNL

În schimb, Gelu Vișan, candidatul Mișcării Populare la Primăria Craiova, a declarat că regretă ce se întâmplă în PNL Dolj, deoarece acest lucru face jocul PSD și a acuzat o înțelegere la nivel național între PSD și PNL prin care cele două partide au stabilit orașele și județele unde să-și cedeze locurile reciproc. „Regret ce se întâmplă în PNL Dolj pentru că singurele partide de dreapta sunt PNL și Mișcarea Liberală. Mă așteptam ca ele să colaboreze. În schimb, ceea ce se întâmplă face jocul PSD care zburdă de fericire. Plecarea lui Voicu nu face decât să accentueze tensiunile dintre fostul PDL și PNL, pentru că și-au pus în cap să se elimine unii pe alții. Chiar îmi pare rău, pentru că nu contează nici Marijean, nici Voicu, ci oamenii de sub ei. Nu știu dacă nu este o strategie la nivel național, pentru că acest «concurs» de la Dolj e și la nivel național. Din păcate, la înțelegere cu PSD, PNL a lăsat Doljul să fie roșu. Înțelegerea lor a fost ca Olguța Vasilescu să fie primar la Craiova, iar președintele CJ Dolj să fie PNL. Această înțelegere a fost parafată prin acceptarea de către PNL a alegerilor primarilor într-un singur tur, PSD cedând conducerile CJ-urilor. Eu nu pot face alianță cu PSD. Și atunci cum să nu-mi pară rău când ei joacă tontoroiul? Cu această ocazie fac un apel călduros către DNA Craiova să citească Gazeta de Sud, articolul despre Capitală Culturală Europeană care arăta cum s-a cheltuit un milion de euro. Și mai sunt și alte probleme, cum ar fi împărțirea deja a banilor și produselor către alegători. Este Sfânta Adormire a DNA Craiova! Este un fel de campanie cu fermoarul tras“, a declarat Vișan.
Președintele UNPR Dolj, Gheorghe Bică, a fost tranșant în privința lui Voicu: „Nu știam că a plecat la București. E vreo personalitate în politică? E vreun Titulescu? Nu e nici mai bine, nici mai rău fără el. Dar cred că, pentru ca un partid să meargă bine, președintele trebuie să fie un lider local care să fie în mijlocul oamenilor“, a spus el

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS