6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFriptura din carne stricata si aperitive din mezeluri si brinzeturi cu mucegai

Friptura din carne stricata si aperitive din mezeluri si brinzeturi cu mucegai

Cei care se aventureaza sa manince la restaurant o fac pe riscul lor deoarece mincarea este scumpa, proasta si la o adica poate constitui un pericol pentru sanatatea consumatorilor. La un control de rutina prin localurile cu pretentii din Craiova, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au scos de la comercializare zeci de kilograme de carne stricata, mezeluri si brinzeturi expirate, ciuperci oxidate. Toate aceste produse, daca nu ar fi fost retrase din consum, ar fi ajuns in farfuria craiovenilor care mai au curajul sa manince la restaurant.

Inspectorii OJPC Dolj, insotiti de ziaristi si de gardieni publici, au verificat noaptea trecuta restaurantele din Craiova.

Primul restaurant care a fost controlat de inspectori a fost Cardinal. Ceea ce au gasit in bucataria restaurantului Cardinal este greu de imaginat. In doua frigidere erau ingramadite zarzavaturile, cartofi fierti pentru garnituri, sosuri, fructe, brinzeturi, mezeluri, peste si creier fiert imputit. Oalele cu ciorba de burta si legume erau tinute sub masa, fara a avea un capac deasupra.

La Cardinal, friptura de porc se face din carne stricata, iar micii, din pasta expirata din 28 noiembrie, respectiv 3 decembrie. Pentru aperitive, bucatareasa folosea fara retinere muschi file cu pojghita de mucegai si salam alterat. Daca un client dorea un preparat pe baza de peste, imediat i se indeplinea dorinta si i se servea un amestec de peste stricat luat dintr-o conserva deschisa in urma cu mai multe zile. „O cutie de peste o folosim la patru portii“, a incercat sa se scuze bucatareasa. Si daca nu are comenzi in seara respectiva, conserva o data desfacuta este pastrata pina cind se goleste si nu conteaza daca pestele se strica. Pentru ca oricum clientul nu are de unde sa stie ce maninca.

Multe restaurante functioneaza ilegal

Nici prin bucataria renumitului restaurant Le Baron nu mirosea prea bine. In frigiderele de aici erau depozitate la intimplare pungi de carne dezghetata peste zarzavaturi si brinzeturi, fructe peste mezeluri. „In mod normal, pentru ca alimentele sa nu imprumute mirosuri, trebuie tinute separat“, spune Maria Draghici, inspector de specialitate in cadrul OJPC Dolj. La Le Baron s-a gasit cascaval mucegait, icre negre expirate din 24 octombrie, si carne de vita fara documente de provenienta. „Unitatea nu are autorizatie sanitara de functionare. Nu curgea apa calda, iar pentru vesela nu existau substante dezinfectante“, a spus inspectorul OJPC.

Ciorba de burta servita la restaurantul Lord’s este dreasa cu smintina stricata, iar in magazia restaurantului Coletti, inspectorii OJPC au gasit salam expirat, ciuperci care au oxidat deoarece au fost tinute in cutie de tabla. Carnea de vita si ficatul nu aveau etichete si nu s-a putut stabili termenul de valabilitate.

Si la restaurantul Select s-au gasit produse expirate: brinza grasa, pasta de mici; salam si ciuperci alterate; burta si oua fara documente de identificare.

Restaurantele Kastovil (fostul Cocosul de Aur), Coletti, Select Lord’s, Le Baron functioneaza ilegal deoarece nu sint autorizate sanitar si nici sanitar-veterinar.

„Peste tot s-au gasit aproape aceleasi deficiente: produse expirate, alterate sau depozitate necorespunzator. Vesela nu era dezinfectata cu cloramina si nu curgea nici apa calda. Avind in vedere cantitatea de produse alterate gasite in restaurantele craiovene, sfatul pe care l-as da consumatorilor ar fi sa manince acasa pentru ca este mai sigur si mai sanatos“, a spus Maria Draghici.

Pentru deficientele constatate, inspectorii OJPC au aplicat amenzi cuprinse intre 20 si 100 de milioane de lei pentru fiecare unitate in parte, iar alimentele stricate sau expirate au fost deteriorate. Din cele zece localuri controlate de inspectorii OJPC, doar trei au fost gasite in regula: Maestro, Viena si PF Ispas Iulian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS