4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPompierii doljeni au primit vineri drapelul de luptă

Pompierii doljeni au primit vineri drapelul de luptă

Ziua de vineri a fost una de sărbătoare pentru pompierii dol­jeni. Cu prilejul Zilei Protecţiei Civile din România, dar şi a împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea primei „companii de pompieri“ din municipiul Craiova, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“, din judeţul Dolj, i-a fost acordat, prin decret al preşedintelui României, drapelul de luptă, simbol al onoarei, vitejiei şi gloriei militare. La manifestările organizate cu acest prilej au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, precum şi Raed Arafat, ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi generalul de brigadă Ovidiu Vasilică, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii doljeni au prezentat o parte a tehnicii şi a materialelor de intervenţie specifice, iar craiovenii au avut şansa să viziteze subunităţile de intervenţie de Ziua Porţilor Deschise. „Este un motiv în plus de sărbătoare la Craiova, având în vedere că se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea primei companii de pompieri din Craiova. Înmânarea drapelului de luptă este un simbol extrem de important pentru orice unitate militară. Sunt foarte încântat de tot ce s-a realizat pe fonduri europene la lnspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Oltenia». Am mai văzut în ţară, tot pe fonduri europene, diverse investiţii, însă la Craiova este extraordinar ce au putut să facă pentru centrul de comandă judeţean, transfrontalier. Aici se va muta şi dispeceratul integrat. Spaţiile sunt mult mai bune şi mult mai sigure, protejate seismic. Toate dotările sunt din fonduri europene, au fost cumpărate la nivel central. Anul trecut s-au cheltuit 31 de milioane de euro pentru dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pe două domenii, comunicaţii şi partea de inundaţii. Anul acesta, planul nostru este să absorbim în jur de 60 de milioane, tot pentru dotarea inspectoratelor. Vrem să achiziţionăm dotare pentru căutare-salvare urbană, pentru intervenţii în caz de cutremur“, a spus Raed Arafat.

„Primirea Drapelului este o reconfirmare pentru eforturile pe care le depuneţi“

Prezent la manifestările prilejuite de Ziua Protecţiei Civile, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a luat parte la ceremonialul de înmânare a Drapelului de Luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia”: „Protecţia Civilă, prin structurile sale, se află într-un proces continuu de transformare şi reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne. De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că în urmă cu câteva luni s-au împlinit 150 de ani de la înfiinţarea Companiei de Pompieri Craiova, iar în acest moment putem afirma cu tărie faptul că dumneavoastră, pompierii doljeni, vă puneţi viaţa în slujba cetăţenilor ori de câte ori este nevoie, daţi dovadă de curaj, devotament şi profesionalism, demonstrând că această activitate de apărare a semenilor în faţa stihiilor naturii primează înainte de orice. Primirea Drapelului de Luptă, aprobat prin decret prezidenţial, un simbol naţional care se bucură de deplină preţuire în breasla din care faceţi parte, nu este decât o reconfirmare a recunoştinţei de care aveţi parte pentru toate eforturile pe care le depuneţi zilnic în interesul comunităţii“.
Tot vineri au fost lansate două cărţi cu tematică specifică istorico-militară și a avut loc prezentarea unor expoziţii foto-video şi de pictură.

Protecţia civilă în România 

În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de „apărare pasivă“, având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene“. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă“ la „apărare locală antiaeriană“ în 1952, apoi „apărare civilă“ în 1978 şi „protecţie civilă“ în 1996. Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004, care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU, precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS