4 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătorii de la Tribunalul Dolj se mută într-un sediu nou

Judecătorii de la Tribunalul Dolj se mută într-un sediu nou

Noul sediu al Tribunalului Dolj, ridicat pe strada Brestei de firma Bog’Art, a fost inaugurat vineri, în prezenţa mai multor oficiali. Printre aceștia se numără Gabriela Scutea, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, reprezentantul Băncii Mondiale, reprezentanţi ai Ambasadei Franţei, dar și Robert Cazanciuc, fostul ministru al justiţiei, membrii ai CSM, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale și şefi de instanţe din Oltenia.
Ideea construcției unui Palat al Justiției în municipiul Craiova a „încolțit“ încă din anul 1999, iar în planurile inițiale clădirea urma să găzduiască activitatea magistraților de la Curtea de Apel Craiova și a celor de la Tribunalul Dolj. Abia în ianuarie 2006, Guvernul României a încheiat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) un acord de împrumut de 110 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Reforma Sistemului Judiciar“. Prima dintre componentele acestui proiect a fost reabilitarea infrastructurii mai multor instanţe, aici fiind inclusă și extinderea Tribunalului Dolj cu o clădire în care nu mai intră și Curtea de Apel Craiova. Asta pentru că, între timp, activitatea celor două instanțe s-a dublat, iar noua clădire nu poate găzdui cele două instanțe.
Lucrările pentru extinderea sediului Tribunalului Dolj au început în mai 2014, iar, potrivit contractului, constructorul Bog’Art avea doi ani la dispoziție ca să predea clădirea „la cheie“. Mai exact, termenul de finalizare a lucrărilor era 12 mai 2016, însă inaugurarea a fost făcută vineri, cu aproape trei luni mai devreme. Clădirea a costat aproape 35 de milioane de lei, sumă la care se adaugă dotările în valoare de aproape 2,5 milioane de lei.
Noua clădire are patru etaje și cuprinde șase săli de judecată, cinci camere de consiliu, șapte camere de deliberări, 40 de birouri pentru judecători, 27 de birouri pentru grefieri, două săli de conferință, precum și o arhivă de conservare și o sală pentru audierea minorilor. Trebuie spus că Tribunalului Dolj este, începând de ieri, singura instanță din țară care deține o sală pentru audierea minorilor după sistemul francez. De altfel, Charlotte Broissand, reprezentanta Ambasadei Franței, a felicitat conducerea Tribunalului Dolj pentru integrarea unei săli pentru audierea minorilor în noua clădire. La rândul său, Elisabetta Campannelli, reprezentantul Băncii Mondiale, s-a arătat „fericită“ pentru că acest proiect, „foarte important pentru Craiova și pentru județul Dolj“, a fost finalizat.

Judecătorii pleacă din Casa Glogovenilor

Tribunalul Dolj a funcționat până acum în Casa Glogovenilor, imobil compus din subsol, parter și un etaj, încadrat în categoria monumentelor istorice de valoare naţională excepţională. În această clădire, amplasată tot pe strada Brestei, au fost amenajate șase săli de judecată mici și foarte mici, iar principalele nejunsuri au fost lipsa camerelor de consiliu, lipsa unei camere de audiere a martorilor sub acoperire (aceștia erau audiați în biroul președintelui), nu erau camere pentru audierea minorilor (aceștia erau audiați în birourile judecătorilor), nu existau suficiente birouri pentru judecători (lucrau până și 13 magistrați într-un birou), nici pentru președinții de secții, vicepreședinți, grefieri sau deliberări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS