4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateElena Ioniţă nu va mai fi şefa Secţiei ORL a SJU Craiova

Elena Ioniţă nu va mai fi şefa Secţiei ORL a SJU Craiova

prof ionita1

Prof. univ. dr. Elena Ioniţă (foto) nu va mai fi şefa Secţiei ORL din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Decizia a fost luată de consiliul de administraţie al spitalului. „Am aşteptat şi propunerile Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, pentru a face această schimbare. Am decis astfel ca, începând cu 1 martie, noul şef de secţie de la ORL să fie dr. Florin Anghelina. Doamna doctor Ioniţă va profesa însă în continuare, deşi a împlinit vârsta de pensionare în noiembrie anul trecut. Legislaţia în vigoare îi permite acest lucru, având în vedere că este conducător de doctorate şi doctor în medicină. Are dreptul să rămână în spital până la 70 de ani“, a precizat dr. Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova.
Reamintim faptul că, la începutul acestui an, şefa Secţiei ORL, prof. univ. dr. Elena Ioniţă, a fost acuzată de malpraxis de o familie din Craiova (http://www.gds.ro/Local/2016-01-20/o-familie-din-craiova-acuza-malpraxis-la-sectia-orl-spitalului-judetean-de-urgenta-craiova; http://www.gds.ro/Local/Dolj/2016-01-20/craiova-pacientul-caruia-s-perforat-esofagul-murit/). Stan Brandibur, în vârstă de 67 de ani, a ajuns la SJU Craiova pe 6 ianuarie 2016 pentru o banală durere în stern, însă după o esofagoscopie exploratorie realizată în Secţia ORL, starea acestuia s-a agravat, iar în acea noapte a şi intrat în comă. Bărbatul a ieşit din sala de operaţii pe la ora 10.30, iar la ora 11.00 și-a sunat familia acuzând dureri insuportabile. Aparţinătorii au cerut explicaţii despre starea bărbatului, însă au aflat că esofagul acestuia a fost perforat. Familia acuză faptul că bărbatul a fost tratat necorespunzător timp de mai multe ore. Elena Ioniţă a susţinut însă că nu se consideră vinovată, că nu este vorba de malpraxis, ci de un incident ce poate apărea, incident ce este menţionat în toate cărţile de medicină. Pe 7 ianuarie, Stan Brandibur a fost transferat de familie la o clinică privată din Capitală, unde a suferit trei intervenţii chirurgicale, însă bărbatul a murit după 13 zile de comă.
Familia Brandibur a angajat un avocat şi a depus plângeri atât la Consiliul de Etică, Colegiul Medicilor, cât şi la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru cazurile de malpraxis, dar şi plângere penală împotriva şefei Secţiei ORL pentru ucidere din culpă. „A trecut mai bine de o lună de când tata a murit, iar noi aşteptăm în continuare explicaţii, aşteptăm ca vinovaţii să plătească. Este vorba de viaţa unui om! În perioada aceasta am fost chemaţi în faţa Consiliului de Etică, însă nu am primit până acum nici un răspuns. Săptămâna aceasta vom primi raportul de la Institutul de Medicină Legală «Mina Minovici», din Bucureşti. Aşteptăm ca instanţa să facă dreptate, ca vinovaţii să plătească“, a spus Cristina Brandibur, fiica bărbatului decedat. Pe lângă durerea pricinuită de moartea tatălui, familia Brandibur se găsește în dificultate pentru că trebuie să plătească aproximativ 100.000 de lei clinicii private din Bucureşti în care bărbatul a fost transferat imediat ce starea sa de sănătate s-a agravat. Au plătit deja 25.000 de lei din suma datorată spitalului privat, urmând ca lunar să achite aproximativ 3.000 de lei până la acoperirea întregii sume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS