12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLovitură de teatru la Termo Craiova

Lovitură de teatru la Termo Craiova

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, principalul creditor al Termo, a decis să reducă masiv cheltuielile cu onorariul administratorului judiciar, SC Siomax SRL, dorit de fostul director Laurențiu Ciurel. Siomax, firmă cu sediul în Târgu Jiu, va fi înlocuită cu A.C.M Corporate IPURL din Craiova care va primi lunar 5.000 de euro fără TVA, față de 21.500 de euro fără TVA cât încasa Siomax din banii Termo.

Onorariul administratorului judiciar al SC Termo Craiova SRL, Siomax, a stârnit discuții aprige în ședințele Consiliului Local Craiova în urmă cu un an. Opoziția a acuzat faptul că nu este posibil să plătești 21.500 de euro pe lună fără TVA unei firme în condițiile în care Termo este cu un picior în groapă.
Unii consilieri au adus în discuție anumite interese de partid, în speță ale PSD, deoarece nimeni nu înțelegea de ce Complexul Energetic ar fi dorit să plătească o sumă atât de mare unui administrator judiciar care să administreze o firmă (Termo Craiova – n.r.) de la care cu greu, dacă nu imposibil, își putea recupera datoriile de circa 300 de milioane de lei.
În felul acesta nu făcea altceva decât să piardă și mai mult de pe urma distribuitorului de energie termică din Craiova. Vorbele s-au dus, iar Siomax și-a încasat liniștită banii lună de lună, cu acordul directorului de atunci al CEO, Laurențiu Ciurel.
În total, firma din Târgu Jiu a primit până acum circa 300.000 de euro din banii Termo Craiova. Spre deosebire de CEO, care a fost de acord cu plata acestei sume, Tribunalul Dolj stabilise inițial ca Siomax să primească o retribuție de 700 de lei.

Cum a primit Siomax banii de la Termo

La începutul anului 2015, CEO surprindea pe toată lumea prin cererea pe care o depunea la Tribunalul Dolj în care solicita intrarea în insolvență a SC Termo Craiova pentru datorii neplătite de-a lungul anilor care ajunseseră la uriașa sumă de aproape 300 de milioane de lei (70 de milioane de euro). Pe 18 martie 2015, Tribunalul Dolj a aprobat cererea CEO și a dispus deschiderea procedurii de insolvență numind totodată administrator judiciar provizoriu SC Siomax SRL cu o retribuție lunară de 700 de lei. Practic, Siomax urma să preia frâiele Termo și să întocmească un plan de reorganizare pe trei ani și tabelul definitiv al creditorilor pentru a ști suma totală care trebuie plătită acestora. Siomax nu s-a mulțumit însă cu cei 700 de lei. În consecință, CEO i-a ascultat doleanța și, în calitate de creditor principal, cu peste 80% din datoriile Termo, i-a stabilit acesteia un onorariu de 21.500 de euro pe lună fără TVA la care se adăugau unele procente din încasările facturilor restante. De exemplu, Siomax urma să primească 4% + TVA din creanțele recuperate cu o vechime mai mare de 31.12.2013, 3% + TVA din creanțele recuperate cu o vechime mai mare de 31.12.2014, 2% + TVA pentru sumele recuperate din anularea de transferuri patrimoniale, 1% +TVA pentru creanțele recuperate cu o vechime mai mare de trei luni, dar după 1.01.2015 și 5% + TVA din sumele obținute prin vânzarea de active. Lui Siomax i s-a dat astfel posibilitatea să încaseze foarte ușor bani în plus față de onorariul fix de 21.500 de euro fără TVA, deoarece majoritatea facturilor emise de Termo se achită după cel puțin trei luni. Au fost voci care au spus că acestea ar putea fi considerate chiar facturi curente. Deci, din start, Siomax a mai primit 1% din sumele încasate. La fel de ușor a primit administratorul judiciar bani și din recuperarea datoriilor mai vechi de 31.12.2014. Cum planul de reorganizare era întocmit pe o perioadă de trei ani, Siomax ar fi avut o sursă sigură, consistentă și constantă de venituri. Indiferent cât de rău ar fi mers încasările Termo, firma își încasa onorariul fix și cel variabil, deoarece, în planul de reorganizare era stipulat faptul că banii i se vor plăti lunar. Iar în conturile Termo ar fi existat o sumă care să acopere cele două onorarii.

Ciobotărică versus Ciurel

În octombrie 2015, Tribunalul Dolj a respins însă planul de reorganizare a Termo pe care l-a considerat prost întocmit și a decis intrarea acesteia în faliment. Judecătorul sindic a stabilit ca lichidator judiciar provizoriu firma A.C.M. Corporate IPURL din Craiova, cu un onorariu de 700 de lei lunar. În această situație, Siomax nu mai primea nici un ban de la Termo, iar A.C.M. trebuia să identifice bunurile Termo, să le vândă și banii obținuți să-i împartă creditorilor. Nimeni nu avea de câștigat din această decizie. Termo are prea puține bunuri în proprietate, deci creditorii nu mai recuperau aproape nimic din datorii, Siomax era deconectată de la plata sigură a banilor din încasarea facturilor, iar primăria se vedea în situația de a pune repede pe picioare altă firmă pentru a nu lăsa orașul fără căldură și apă caldă. CEO a trecut din nou peste decizia judecătorului și a înlocuit A.C.M. cu Siomax. În paralel, decizia Tribunalului Dolj a fost contestată la Curtea de Apel Craiova care a decis pe 17 februarie 2016 ca Termo să iasă din faliment și să reintre în procedură de insolvență cu Siomax administrator judiciar. Toată lumea era fericită. Surpriza a venit tocmai de unde nu se aștepta nimeni: de la CEO. Noua conducere asigurată de Laurențiu Ciobotărică a decis că onorariul de 21.500 de euro pe lună fără TVA și celelalte încasări din recuperări sunt prea mari pentru CEO. Printr-o decizie luată pe 23 februarie, CEO a decis să înlocuiască Siomax din nou cu A.C.M. și să scadă onorariul la 5.000 de euro pe lună fără TVA și fără celelalte privilegii din încasări. Decizia a fost luată în calitatea sa de creditor principal al Termo, cu un procent de 80,2% din totalul datoriilor și pe baza situației financiare a Termo. Preluarea administrării judiciare de căte ACM este o formalitate. Ea va deveni oficială la termenul din 16 martie în dosarul de insolvență de la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS