Proprietarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Rovine sunt terorizați de câteva zile de o familie de romi. Aceștia s-au așezat în fața blocului cu copii, căruță, cal, saci cu haine și mâncare, fiind lăsați să locuiască aici de proprietarul terenului respectiv. Romii pregătesc hrana pentru cei șase copii chiar sub geamurile locatarilor, unde aprind focul și PET-uri. Tot aici, aceștia își fac nevoile și lasă calul la păscut. Locatarii spun că proprietarul terenului se răzbună în acest fel pe ei, fiindcă nu și-au dat acordul să construiască un chioșc în fața blocului.
Locatarii din blocul H5 din cartierul Rovine trăiesc de câteva zile un adevărat coșmar, spun aceștia. Pe terenul din fața blocului care a fost retrocedat și, ulterior, vândut s-a instalat o familie de romi. Aceasta și-a adus aici căruța cu calul, a așezat pirostriile, a aprins focul chiar sub ferestrele apartamentelor. Calul este lăsat să pască în voie pe spațiul care în trecut era grădina blocului. Seara aprind focul, iar fumul se înalță până la etajul patru. În fața blocului, aceștia își întind rufele pe o sârmă, aduc peturi și alte lucruri pe care le găsesc la platformele de gunoi de la blocurile învecinate. Este un adevărat haos, spun proprietarii, care susțin că familia de romi este tolerată aici de proprietarul terenului și că acesta din urmă se face vinovat de toată această stare de fapt, pentru că vrea să-i intimideze. „Terenul din jurul blocului, cel dinspre bulevardul Decebal și dinspre strada Traian Lalescu a fost retrocedat cu ani în urmă, după care a fost vândut. Proprietarul de acum a venit și a închis tot în jurul blocului, nu ne-a lăsat decât aleea de intrare în bloc. Vrea să facă aici un chioșc. Dacă nu am fost de acord, a adus familia asta de romi. E un dezastru, fac foc aici, cei șase copii țipă, ne înjură. Au adus tot felul de gunoaie. Nu mai putem“, a spus unul dintre proprietarii blocului H5.
„Proprietarul i-a adus aici de duminică. Dorm aici, au făcut focul, iar fumul s-a înălțat cât blocul. A plătit familia asta să vină să stea pe locul din fața blocului ca să ne intimideze pe noi, pentru că am spus clar că nu îi dăm acordul să facă aici un chioșc așa cum ne cere el“, a strigat altă locatară din fața blocului. Locatarii sunt revoltați și pentru faptul că gardul a fost așezat la mai puțin de o jumătate de metru de bloc. „Abia ne mai putem deschide ferestrele. Pur și simplu a înconjurat blocul cu gard. Nu știm dacă are acte, dacă are autorizație. A venit poliția de dimineață și am înțeles că l-ar fi amendat pentru gard“, a spus alt proprietar din blocul H5.
Lipsa acordului proprietarilor pune gaz pe foc
Reprezentanții Poliției Locale chemați la fața locului de către proprietarii din blocul H5 nu au putut decât să-l amendeze pe proprietarul terenului pentru că nu are autorizație pentru îngrădirea terenului. Pentru ceea ce se întâmplă pe terenul din fața blocului nu pot lua nici o măsură, deoarece într-adevăr suprafața respectivă este o proprietate privată. „Terenul din fața blocului H5 din cartierul Rovine, împărțit în două parcele, aparține lui Emanuel Bănică în vârstă de 26 de ani. Acesta are un act de proprietate, are certificate de urbanism din 2015 și respectiv 2016 și aprobarea să ridice aici un chioșc provizoriu, dar trebuie să obțină aprobarea proprietarilor din bloc. Noi l-am amendat cu suma de 2.000 de lei, pentru că nu are autorizație pentru gardul cu care a împrejmuit acest spațiu. Terenul a fost cumpărat de la Carmen Sălăjan și Mihai Grosu, care l-au obținut în urma unei hotărâri judecătorești“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale. Cele spuse de reprezentanții Poliției Locale sunt recunoscute și de proprietarul terenului. „Am în vecinătatea blocului H5 600 de metri pătrați de teren. Am acest teren de doi ani, plătesc impozit pe el, dar nu-l pot folosi pentru că pe sub el trece o conductă de termoficare. Prin urmare, am obținut de la primărie un certificat de urbanism și aprobarea să ridic aici un chioșc provizoriu, dar cu condiția să am acordul proprietarilor din bloc. Aceștia refuză și mi-au cerut chiar bani, este vorba de suma de 25.000 de lei. Eu am spus că le dau doar 10.000 de lei. Nu au acceptat. Drept urmare am să las aici să locuiască o familie nevoiașă, ce altceva pot să fac? Probabil voi merge în instanță, dar acest lucru este de durată“, a precizat proprietarul terenului din Rovine.
În mare parte, cele spuse de către acesta sunt susținute și de președintele asociației de proprietari din care face parte blocul H5. „Acest proprietar a venit la mine să-i dau aprobare să ridice un chioșc. Știam de el că are acest teren, fiindcă eu am solicitat la primărie să se facă aici un teren de joacă și mi s-a spus că este deja retrocedat. Acum deținătorul terenului vrea să facă aici un chioșc pentru care trebuie să aibă acordul vecinilor și al asociației. Eu am mers cu el la locatari, le-am explicat și i-am explicat și lui că îi pot da acorul doar după ce proprietarii își exprimă și ei părerea. La început i-au cerut să le anvelopeze blocul, au cerut cam 25.000 de lei, dar acesta a zis că este prea mult și le dă doar 10.000. Până la urmă nu s-au înțeles și s-a ajuns aici. Acesta a dus în fața blocului o familie cu vreo șase copii, o căruță, un cal. Este ceva de neimaginat și nu știu cum va ieși“, este de părere Ștefan Tudor, președintele Asociației nr. 10 Rovine.