5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎți pierzi câinele dacă nu-l microcipezi

Îți pierzi câinele dacă nu-l microcipezi

Rottweilerul Marinelei Uncheșelu riscă să fie eutanasiat deoarece aceasta nu poate dovedi  că este proprietarul lui
Rottweilerul Marinelei Uncheșelu riscă să fie eutanasiat deoarece aceasta nu poate dovedi
că este proprietarul lui

O craioveancă a reclamat la redacție faptul că angajaţii de la ecarisaj refuză să-i returneze câinele din rasa Rottweiler, după ce l-au ridicat pentru că intrase în curtea unor vecini, și îl vor eutanasia. Proprietara este disperată și spune că va acționa SC Salubritate Craiova SRL în instanță.

Craioveanca Marinela Uncheșelu nu știe ce să mai facă, fiindcă cei de la ecarisaj refuză să-i dea înapoi câinele din rasa Rottweiler pe care i l-au ridicat în urmă cu o săptămână. Femeia spune că patrupedul a fost dus la Adăpostul canin de la Breasta după ce a fost luat din curtea unui vecin, unde ajunsese sărind gardul. Supărat că i-a atacat găinile, vecinul a sunat la 112 și, totodată, a chemat un echipaj de la ecarisaj să prindă câinele. „Am o cățelușă din rasa Rottweiler pe care cei de la ecarisaj mi-au luat-o, au dus-o la adăpostul de la Breasta și nu vor să mi-o returneze. Am mers acolo, am găsit-o plină de sânge și nu știu ce să fac! Nu știu cum să-mi recuperez câinele pe care mi l-au luat în urmă cu o săptămână pentru că a sărit gardul la niște vecini. Aceștia au sunat la poliție, la ecarisaj și au ridicat-o. Eu nici nu am știut. Acum, la adăpost îmi spun că nu sunt proprietarul câinelui pentru că nu pot să fac dovada cu documente. Eu am un carnet de sănătate al câinelui, dar ei îmi spun că nu l-am microcipat, nu i-am făcut vaccinul, nu l-am înregistrat, că este un câine agresiv și că pentru astfel de rase este o lege specială. Drept urmare, într-o săptămână îl eutanasiază. Sunt disperată! Am să merg în instanță că nu mai știu cum să procedez. Mi-au mai spus că îl poate lua de la adăpost doar o asociație chinologică, care să-l dreseze și să-și asume răspunderea pentru el“, a povestit Marinela Uncheșelu, proprietara rottweilerului.
Câinele se găsește și în prezent în adăpostul de la Breasta, iar SC Salubritate refuză să îl returneze proprietarei, considerând că aceasta nu poate să facă dovada, conform normelor legale, că este al ei. Prin urmare, Marinela Uncheșelu riscă să-și piardă cățelușa fiindcă nu s-a conformat prevederilor legale în domeniu. „În data de 4 martie, lucrătorii noștri de la Serviciul gestionării câinilor fără stăpân au ridicat un câine de pe strada Fulger din Craiova, la sesizarea unui cetățean. Capturarea s-a făcut în prezența poliției, fiindcă acest câine intrase în curtea omului respectiv și atacase animalele, iar el a reclamat incidentul la 112. Ulterior, pe 8 martie, la Adăpostul canin din Breasta s-a prezentat o doamnă care a pretins că este proprietara acestui câine și a revendicat patrupedul. Aceasta nu a prezentat un document valabil de identificare pentru câine așa cum prevede legislația în vigoare. Ordonanța 55/2002, reactualizată, privind regimul de deținerea a câinilor agresivi sau periculoși, prevede faptul că rasa Rottweiler este încadrată în categoria câinilor periculoși, iar proprietarii sunt obligați să-i identifice prin microcip și să-i înregistreze la Asociația Chinologică Română. Acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz, iar procesul de revendicare nu a putut fi derulat. Ordonanța spune la art. 21 că acești câini periculoși, dacă sunt lăsați în libertate, sunt preluați de Serviciul de gestionare a câinilor și vor fi eutanasiați în 14 zile. Noi vom preda câinele doar unei asociații chinologice care are angajat un etolog, pentru că acesta își poate lua responsabilitatea deținerii unui astfel de câine“, a declarat, pentru GdS, Cristina Ghinea, purtător de cuvânt la SC Salubritate Craiova SRL.

Atenție la câinii periculoși!

Craiovenii care dețin câini din rase considerate periculoase trebuie să știe că există prevederi legale speciale (OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată în 2014) pentru acestea și trebuie să le respecte ca să nu-și piardă patrupedul sau să nu ajungă să comită infracțiuni sau contravenții. În această categorie intră câinii de luptă și de atac (Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor), dar și câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Legea îi obligă pe proprietari să „înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, și să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos“ sau, după caz, „Câine agresiv“, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15×25 cm“, art. 3/OUG 55/2002.
De asemenea, proprietarii au obligația să depună la sediul secției de poliție în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință, eliberată de Asociația Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui într-o anumită categorie, precum și o declarație pe propria răspundere în care se arată numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip. În aceasta se mai arată dacă patrupedul este vaccinat sau sterilizat. Totodată, deținătorul își asumă răspunderea civilă pentru eventualele pagube produse de câine. Schimbarea domiciliului, pierderea sau moartea animalului va fi anunțată tot la poliție. Dacă proprietarul nu îndeplinește toate aceste reguli, se consideră că nu deține respectivul câine.

Amenzi și închisoare

Dacă un astfel de câine atacă o persoană, iar proprietarul nu împiedică atacul se consideră infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. Când câinele considerat agresiv atacă sau ucide animale domestice, proprietarul său va răspunde contravențional. Proprietarul va fi sancționat și dacă nu anunță la poliție pierderea câinelui sau decesul acestuia, amenzile putând ajunge până la 3.000 de lei.

Date statistice

În Dolj, până în prezent au fost înregistrați și microcipați 80.000 de câini, dintre care aproximativ 6.000 în orașul Craiova, a spus Constantin Retea, directorul DSV Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS