7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024

Europa ridica bariera

Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) a hotarit ieri sa elimine obligativitatea vizelor pentru romani, singurii cetateni din tarile candidate la Uniunea Europeana care aveau nevoie de vize pentru a intra in spatiul Schengen. Decizia a fost luata in unanimitate, desi tratatele UE prevad ca lista statelor care nu au nevoie de vize poate fi adoptata prin majoritate calificata. De la 1 ianuarie anul viitor, romanii vor putea calatori liber prin Europa, cu conditia sa ateste ca au bani pentru a se intretine in timpul calatoriei, sa aiba asigurare medicala si bilet dus-intors sau carte verde.

Reprezentantii tarilor UE au incercat sa atinga unanimitatea, dat fiind caracterul sensibil al deciziei, pentru ca in situatia in care o tara UE se opune inlaturarii unei tari de pe „lista neagra“ a vizelor, inseamna ca sint in joc chestiuni legate de securitatea nationala, a declarat un oficial al Consiliului UE. Hotarirea de eliminare a vizelor a fost luata fara surprize, desi in ajunul intilnirii, Austria avea inca rezerve si propunea instalarea unui sistem de monitorizare pentru a supraveghea evolutia numarului de imigranti ilegali din Romania. Presedintia belgiana a Uniunii Europene a insistat insa ca Romania a fost monitorizata indeajuns.

Decizia oficialilor UE a venit dupa un an de monitorizare atenta a situatiei din Romania: pe 1 decembrie anul trecut, ministrii UE au hotarit sa treaca Romania si Bulgaria pe lista pozitiva a statelor care nu au nevoie de vize pentru a patrunde pe teritoriul Schengen. Insa ,Romania era doar formal pe aceasta lista, deoarece un asterisc mentiona ca romanii vor avea nevoie in continuare de vize, pina cind ministrii vor decide sa le elimine. Ministrii UE au hotarit sa mentina vizele pentru romani pina cind autoritatile romane au dovedit ca indeplinesc conditiile referitoare la securizarea frontierelor, a documentelor de calatorie, si mai ales pina cind autoritatile au luat masuri pentru a evita ca eliminarea vizelor sa duca la cresterea imigratiei ilegale din Romania inspre Uniunea Europeana.

Adrian Nastase saluta decizia de eliminare a vizelor

„Romanii nu mai au motiv sa se simta marginalizati in raport cu UE “

Decizia adoptata ieri la Bruxelles, in cadrul reuniunii Consiliului ministrilor de justitie si afaceri interne, privind renuntarea de la 1 ianuarie 2002 la regimul vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Uniunii Europene, mai putin in Marea Britanie si Irlanda care nu sint integrate in spatiul Schengen, se inscrie in calendarul unor momente de referinta ce marcheaza recunoasterea eforturilor depuse de Romania pe parcursul ultimilor 12 ani pentru consolidarea democratiei, a declarat primul ministru Adrian Nastase. El a aratat ca decizia Uniunii Europene, adoptata intr-un moment in care guvernul se pregateste sa-si prezinte activitatea din acest an in fata parlamentului, reprezinta un vot de incredere al UE fata de eforturile executivului.

Am fost sustinuti de Germania si Franta

Premierul a apreciat sprijinul acordat Romaniei de autoritatile comunitare si de statele membre ale Uniunii, in special din partea Germaniei si Frantei, precum si de comisarii europeni Verheugen si Vittorino si de baroana Emma Nicholson. Premierul a multumit si ministerelor direct implicate in procesul de aderare la UE, in special Ministerului de Interne, pentru obtinerea acestui rezultat. „A fost un model de cooperare necesara daca dorim sa avem succes in privinta aspiratiilor noastre de a adera la Uniunea Europeana“, a spus Nastase. Eliminarea vizelor a fost posibila si datorita sprijinului oferit de Ministerul de Interne si de Politia de Frontiera din Germania, Franta, Spania si din alte state membre in perfectionarea personalului si adaptarea legislatiei la normele comunitare, a adaugat Nastase.

ROM devine ROU

„Comisia Europeana si statele membre ne-au sprijinit activ in efortul nostru de securizare a frontierelor, iar Romania a luat masuri pentru a asigura securitatea documentelor de calatorie si de identitate, urmind ca, incepind cu anul viitor, cetatenii romani sa aiba noi pasapoarte, conforme regulilor de securitate din UE“, a spus Adrian Nastase. Romania asteapta noul indicativ de tara pentru documentele internationale, intentionind sa schimbe cele trei litere de identificare din ROM in ROU. Guvernul a semnat acorduri de readmisie cu toate statele membre, mai putin cu Portugalia si Marea Britanie, acestea urmind a fi finalizate in saptaminile urmatoare, si a efectuat investitii de peste 60 milioane euro pentru echiparea Politiei de Frontiera, prevenirea traficului de persoane, combaterea coruptiei, terorismului si a crimei organizate.

O coincidenta cu noroc

El a remarcat coincidenta dintre decizia UE si implinirea a zece ani de la adoptatea Constitutiei, care stabileste, in articolul 25, dreptul de libera circulatie in tara si in strainatate pentru cetatenii romani, aratind ca UE a facut „un frumos cadou“ aplicind, practic, la nivel european, o prevedere din Constitutia Romaniei. „Eliminarea vizelor, care aminteau de atmosfera Razboiului Rece, trebuie sa mobilizeze si sa impulsioneze in a arata abilitatea noastra de a fi in acelasi timp romani si europeni, atit la noi acasa, dar si in calatoriile pe care le vom intreprinde in aria Schengen. Cel mai important cistig este insa faptul ca romanii nu mai au motiv sa se simta marginalizati in raport cu UE si cu cetatenii altor state candidate”, a mai spus Nastase. In primele zile ale anului 2002, dupa trecerea celor 21 de zile de la publicarea acestei decizii in Jurnalul UE, 40 de tineri romani, laureati ai unor olimpiade internationale, vor efectua un turneu simbolic pe ruta Roma-Paris-Bruxelles-Berlin pentru a transmite mesaje guvernelor din tarile respective si Parlamentului European ca Romania „se apropie de Europa cu dorinta de a prelua si a oferi ceea ce are mai bun“.

Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti:

O recunoastere a eforturilor Romaniei

Decizia Consiliului de Ministri al UE a fost salutata de Comisia Europeana, pentru ca reprezinta o recunoastere a eforturilor „semnificative, coerente si sistematice“ ale Romaniei de a-si indeplini promisiunile in acest domeniu, a afirmat, ieri, Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. El a precizat ca decizia pozitiva a Consiliului de Ministri a venit ca raspuns la propunerea Comisiei, facuta in ianuarie 2000, confirmata politic de Consiliul European, in decembrie 2000, si reiterata, in iunie 2001, in raportul Comisiei privind progresele facute de Romania in aceasta privinta.

UE a acordat Romaniei 25 de milioane de euro, prin Programul Phare, pentru Politia de Frontiera: echipamente de gestiune a frontierei, autoturisme de teren, vase de patrula, echipamente de supraveghere pe timpul noptii, bocanci pentru politistii de frontiera. O parte din aceste echipamente vor ajunge in Romania in urmatoarele sase luni, a precizat Scheele. El a mai spus ca Romania a beneficiat si de sprijinul specialistilor din UE, prin proiecte de infratire institutionala pentru pregatirea politiei de frontiera.

Ne vom supune legilor spatiului Schengen

„Accesul in tarile din spatiul Schengen depinde de respectarea legilor din statul respectiv si sintem convinsi ca romanii vor folosi asa cum se cuvine libertatea de circulatie“, a afirmat Jonathan Scheele. „Legile tarilor din spatiul Schengen se vor aplica si cetatenilor romani la fel ca oricaror cetateni straini aflati pe teritorul acelor state, fara nici o discriminare. Sintem convinsi insa ca nu vom avea probleme cu cetatenii romani care calatoresc in statele noastre“, a declarat si ambasadorul Belgiei la Bucuresti, Xavier van Migem. Scheele a anuntat ca detaliile privind conditiile care trebuie indeplinite de romanii care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen vor fi prezentate intr-un comunicat de presa de consulatele statelor membre in Romania. Dreptul la libera circulatie a romanilor in spatiul Shengen se refera la calatoriile in scopuri turistice sau de afaceri, cu durata maxima de trei luni, a precizat Scheele. El a adaugat ca Romania si-a luat angajamente in mai multe domenii, nu doar in ceea ce priveste securizarea frontierelor, si pentru acestea exista termene limita, care au fost respectate pina acum. Scheele a mai spus ca Regulamentul adoptat ieri de ministrii de interne si ai justitie din UE precizeaza ca hotarirea intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, data care nu se cunoaste inca, dar va fi anuntata peste citeva zile. “Speram ca acest lucru sa se intimple cit de curind, astfel incit decizia sa intre in vigoare in prima parte a lunii ianuarie 2002”, a conchis Jontahn Scheele.

Ioan Rus: Romania, ajutata in integrarea europeana

Eliminarea obligativitatii vizelor pentru romani, prin decizia de ieri a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI), este un pas inainte care va ajuta Romania in integrarea europeana, a declarat ministrul de interne Ioan Rus: „Romanii fac parte din civilizatia europeana. Am ajuns, de fapt, acolo unde ne este locul. De la 1 ianuarie 2002, fiecare roman va putea circula liber in spatiul european si va putea vedea valorile pe care europenii le promoveaza, printre care respectul de sine si respectul pentru munca. Acesta va fi un pas inainte, care ne va ajuta mult in integrarea europeana“, a adaugat ministrul.

Ambasadorul Belgiei in Romania:

Decizia este importanta pentru procesul de extindere a UE

Decizia de eliminare a vizelor pentru romani este foarte importanta pentru procesul de extindere a UE si pregatirea Romaniei pentru aderare, a declarat ieri ambasadorul Belgiei in Romania, Xavier Van Migem, intr-o conferinta de presa. Decizia luata de Consiliul de Ministri al UE reprezinta o recunoastere a eforturilor autoritatilor romane pentru intarirea controlului la frontiere, securizarea documentelor de calatorie, aplicarea acordurilor de readmisie, imbunatatirea politicii de migrare si azil, a mai spus Xavier Van Migem, a carui tara detine presedintia in exercitiu a UE. Ambasadorul belgian considera ca masura are si o dimensiune simbolica, contribuind la „eliminarea starii de frustrare a romanilor“, oferind posibilitatea unui numar mai mare de romani sa calatoreasca liber in Europa si sa se confrunte direct cu realitatile din UE.

Mircea Geoana: „Un gest de reparatie morala si politica“

Decizia Consiliului JAI este „un gest de reparatie morala si politica“, a declarat ministrul roman de externe, Mircea Geoana. „Este primul rezultat tangibil pentru cetatenii romani in privinta relatiei cu Uniunea Europeana“, a precizat ministrul de externe. Geoana a precizat ca decizia JAI este rezultatul unei munci de echipa a autoritatilor romane si a subliniat rolul deosebit al Ministerului de Interne in procesul ridicarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS