-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Regional ar putea fi construit în zona Hanul Doctorului

Spitalul Regional ar putea fi construit în zona Hanul Doctorului

Consilierul judeţean PNL Alexandru Brezniceanu (stânga) şi preş­e­dintele CJ, Ion Prioteasa, au discutat despre Spitalul Regional
Consilierul judeţean PNL Alexandru Brezniceanu (stânga) şi preş­e­dintele CJ, Ion Prioteasa, au discutat despre Spitalul Regional

Terenul de șapte hectare din localitatea Pielești, donat de firma Casa Noastră Consiliului Județean Dolj pentru construirea spitalului regional, s-a întors la proprietar. Pentru că obiectivul nu a fost realizat în cei opt ani, termenul prevăzut în contractul de donație, CJ Dolj a fost nevoit să aprobe scoaterea lui din domeniul public și trecerea în domeniul privat, urmată de restituirea lui celui care l-a donat. Consiliul a identificat însă alte terenuri în zona Hanul Doctorului pe care este dispus să le cumpere dacă este nevoie.

Efectul tergiversării con­­struirii spitalului regional promis acum nouă ani începe să se vadă. CJ Dolj primise o su­pra­față de teren de șapte hectare în localitatea Pielești din partea firmei Casa Noastră cu condiția să construiască pe el, în cel mult opt ani, spitalul regional de care vorbeau autoritățile centrale. Din această tranzacție au câștigat ambele părți. CJ se alegea cu terenul, iar firma beneficia de creșterea valorii terenurilor din jur pe care le deținea. Nouă ani au trecut de la donație, dar spitalul a rămas la stadiul de promisiune, din cauza faptului că Ministerul Sănătății nu a găsit banii necesari construirii. În consecință, donația și-a pierdut efectele. Unii dintre consilierii județeni și-au declarat amărăciunea pentru această situație. Alexandru Brezniceanu de la PNL a spus că spitalul era o oportunitate: „Am trei motive serioase de amărăciune. 1. Nu s-a construit acest spital pe care toți l-am dorit; 2. Conform protocolului de donație, termenul a expirat, cu alte cuvinte pierdem terenul; 3. Opinia publică este dezinformată, deoarece vina nu este a Consiliului Județean. Vă reamintiți că fosta conducere a Ministerului Sănătății a informat că este vina CJ Dolj și că nu s-a făcut spitalul pentru că nu s-a pus terenul la dispoziție. Noi vedem că a existat și-l mai și pierdem. De vină sunt alții, de la București“, a spus el.

Certurile continuă

Discuțiile despre construirea spitalului regional au fost din nou puse pe tapet în ultimul an. Acum se vorbește despre construirea a trei spitale, Cluj, Iași și Craiova, din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Costul fiecăruia ar fi de o sută de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro de la UE, 40 de milioane de euro de la guvern și 10 milioane de euro de la autoritatea locală. Certurile însă nu au încetat. Comisarul European Corina Crețu a acuzat acum o lună lipsa de implicare a oficialilor în domeniu: „A fost o luptă continuă să convingem Comisia Europeană să aloce aceşti bani pentru trei noi spitale regionale, iar la aproape un an de când am semnat Programul Operațional Regional, în iunie 2015, unde s-au prevăzut aceste spitale, nu există până la această oră nici locul unde vor fi amplasate, din păcate“. Comisarul european a mai spus că nici una dintre investiţiile pentru următorul exerciţiu nu poate fi realizată pentru că nu a ajuns la Comisia Europeană harta infrastructurii serviciilor medicale care să prezinte nevoile clare ale judeţelor şi regiunilor României în domeniul sănătăţii. Actualul vicepremier, Vasile Dâncu, a acuzat și el certurile dintre politicienii locali care au dus la această întârziere. În timp ce oficialii de la București vorbeau de neînțelegeri la nivel local, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Alina Tănăsescu, spunea că nu există neînțelegeri și că sunt mai multe variante pentru amplasament, dar se caută cea mai bună soluție. Și primarul Craiovei spunea atunci că municipalitatea are mai multe idei, dar așteaptă solicitări oficiale de la București.
Terenul nu ar reprezenta o problemă, după cum a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care s-a arătat dispus ca instituția să cumpere pământ dacă este necesar. Prioteasa a precizat că, în cele din urmă, spitalul ar putea să fie construit de CJ Dolj. „Acum, când se pune din nou problema pe POR și când zicem că nu ar mai fi dubii că se fac cele trei spitale, mi se pare în continuare o lipsă de comunicare între instituțiile județene și cele la nivel național, pentru că nu ne-a întrebat nimeni de nimic. Dar nu puteam sta. După ce ne-am consultat, ne-am pus problema astfel: indiferent ce ar fi și câți bani ar trebui să mai dăm, dacă trebuie să cumpărăm terenuri în altă parte, suntem gata să facem toate aceste eforturi. Numai să nu ne găsească cineva nod în papură. Cu arhitectul-șef am bătut la picior terenurile, în special cele de la Hanul Doctorului. Vor fi necesare circa 11 hectare de teren într-o primă etapă, dar va trebui să punem la dispoziție mai mult teren pentru a nu avea probleme cu parcarea și cu celelalte activități din zonă. Putem construi cu banii noștri o hală și să închiriem acele spații. Credem că noi vom face acest spital. Noi va trebui să asigurăm și cofinanțarea. Se vorbește fie de 100 de milioane de euro, fie de 151 de milioane de euro“, a concluzio­nat Prioteasa.

Ambulatoriul, în studiu la ISU Dolj

Reprezentanții CJ Dolj au precizat că ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Craiova ar putea fi dat în folosință în curând după o întârziere de aproape trei ani. Deși finalizat, ambulatoriul nu a putut fi recepționat definitiv, deoarece Inspectoratul pentru Situații de Urgență a refuzat să emită autorizația de securitate la incendiu. Problema pare să fi fost remediată, iar documentația este în studiu la Inspectorat. Dacă este de acord, CJ va trece la executarea lucrărilor lipsă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS