-4.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova nu respectă Codul Fiscal de ani buni

Primăria Craiova nu respectă Codul Fiscal de ani buni

Multor craioveni care dețin apartamente în imobile mai vechi de 30 de ani li s-a încasat de către Primăria Craiova, prin Direcția de Impozite și Taxe (DIT), un impozit pe proprietate mai mare decât prevede Codul Fiscal. Craiovenii pot cere restituirea pe ultimii cinci ani a banilor din impozite locale încasați necuvenit de municipalitate. Codul Fiscal prevede o reducere de impozit de 10% pentru imobilele mai vechi de 30 de ani, o reducere de 30% pentru cele mai vechi de 50 de ani și chiar reducerea cu 50% a impozitului dacă locuința e mai veche de 100 de ani. În multe cazuri, DIT nu aplică de ani buni reducerile date de legea fiscală, pentru că în evidențele instituției nu există datele reale de construire a clădirilor. 

Codul Fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 prevede, la articolul 457, aliniatul (8) că autoritățile locale trebuie să acorde o reducere a valorii impozabile a clădirilor de 10%, 30% sau 50%, dacă locuința deținută de cetățeni este într-o clădire construită în urmă cu 30 de ani (inclusiv), 50 de ani, respectiv 100 de ani. GdS dezvăluia în urmă cu puțin timp, în articolul „Craiovenii, păcăliți la plata impozitului pe casă“, publicat pe 21 martie 2016, că primăria nu aplică aceste reduceri de impozite pentru mulți craioveni, deși majoritatea blocurilor din municipiu au o vechime mai mare de 30 de ani. Mai mult decât atât, unii craioveni ne-au sesizat la redacție că pe deciziile de impunere care le-au fost trimise anul acesta la domiciliu de către Direcția de Impozite și Taxe (DIT), din cadrul Primăriei Craiova, sunt trecute date eronate în dreptul rubricii „data construirii“ imobilului, în sensul că majoritatea datelor care figurează în documentele eliberate de primărie către craioveni indică faptul că blocurile ar fi destul de noi, construite după 1991, ceea ce nu corespunde realității. GdS a verificat mai multe decizii de impunere din majoritatea cartierelor Craiovei. În toate cazurile analizate, pe decizia de impunere primită la domiciliu de către proprietari, DIT trecuse date false în ceea ce privește anul construirii blocurilor și caselor. În toate cazurile analizate, blocurile figurau în actul eliberat de DIT ca fiind mai noi decât sunt în realitate. În cazul caselor mai vechi apare că ar fi construite la 1.01.1960, deși din acte rezulta că au fost ridicate înainte de acea dată. În cazul blocurilor, acestea figurează în deciziile de impunere ca fiind construite din 1991 încoace, respectiv 1992, 1993 sau 1996. În realitate, blocurile au fost construite majoritatea în anii ‘70-’80. După calculele noastre, primăria ar fi trebuit să aplice anul acesta reducerea de impozit de 10 – 30 – 50% tuturor clădirilor de locuit construite înainte de 1986, inclusiv.

Primăria nu răspunde la solicitări

În martie, Primăria Craiova a refuzat să răspundă la întrebările GdS care puteau să clarifice situația în care craiovenilor nu li se acordă reducerea de impozit stabilită prin legislația fiscală, invocând să le transmitem solicitare pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces al informațiilor de interes public. GdS a transmis către Primăria Craiova pe 17 martie 2016 o solicitare în baza Legii nr. 544/2001, dar până pe 1.04.2016 municipalitatea nu a răspuns la întrebări, pentru a lămuri cum de apar date false de construire a blocurilor pe deciziile de impunere ale craiovenilor.
Practic, din moment ce în actele existente la DIT nu figurează anul real al construirii imobilelor, ci apar alți ani – sub 30 – de când sunt construite, atunci nu s-a aplicat reducerea de impozit stabilită prin Codul Fiscal.

Codul fiscal din ultimii ani prevede asemenea reduceri

GdS a verificat Codul Fiscal valabil din 2012 încoace, pentru că aceasta este perioada de prescripție. În fiecare an din 2012 încoace, statul prevedea acordarea unei reduceri de impozit pe proprietate, care se plătește la direcțiile speciale de pe lângă primării, dar procentele de reducere difereau. Din 2012 până în 2015, la articolul 251 din Codul Fiscal, valabil în fiecare din acei ani, se prevede o reducere de 10% din valoarea impozabilă a proprietății pentru locuințele mai vechi de 30 de ani și o reducere de 20% pentru casele și blocurile mai vechi de 50 de ani.
Reprezentantul firmei care a creat soft-ul pentru Direcția de Impozite și Taxe Craiova spune că nu există o bază de date la instituție cu anul real al construirii blocurilor din Craiova. Directorul firmei Prosoft++, Gheorghe Răuț, a declarat pentru GdS că ar putea modifica în cel mai scurt timp soft-ul pentru a valida locuințele mai vechi de 30 de ani, astfel încât să beneficieze de reducerea de impozit stabilită prin Codul Fiscal, dacă ar avea baza de date cu datele reale de construire a blocurilor. „Nu există un nomenclator al blocurilor din Craiova cu anul construirii acestora. Cel puțin la Primăria Craiova, la DIT nu există. Un astfel de nomenclator nu ne-a putut fi pus la dispoziție nici pe hârtie, nici în format electronic. Dacă am avea un astfel de nomenclator, ar dura 15 minute să validăm în aplicație datele și să se facă validarea apartamentului din evidențele DIT cu blocul respectiv. Datele privind construirea blocurilor care există acum în evidențele Direcției de Impozite au fost preluate de la Ministerul de Finanțe de pe vremea când gestiona acel minister datele respective. De aceea sunt două date istorice care apar: 1960 și 1991, pentru că așa existau în evidențele Ministerului Finanțelor. Noi, când am introdus datele craiovenilor, am introdus baza de date pe care ne-a furnizat-o Primăria Craiova. Nu poate fi o eroare a noastră, pentru că noi am introdus datele care ni s-au dat. Trebuie verificat fiecare caz, iar oamenii trebuie să meargă la primărie ca să îndrepte eroarea și să aducă documente care arată anul construirii blocului“, a declarat Gheorghe Răuț pentru GdS, adăugând că DIT Craiova utilizează din 2005 programele informatice ale firmei sale.

Datele construirii blocurilor există dispersate în arhive

Primăria ar putea, din proprie inițiativă, să își facă ordine în evidențele de la DIT și ar avea două variante prin care și-ar corecta erorile actuale din baza de date. Managerul Prosoft++ și un notar public din Craiova spun că municipalitatea poate să ia de la asociațiile de proprietari din Craiova evidențele cu anii de construire a blocurilor, pentru că aceste date există în fișa tehnică a fiecărui bloc, iar acele fișe sunt la asociații. Ei mai spun că, de asemenea, DIT ar putea să caute aceste date chiar la direcțiile de specialitate din Primăria Craiova, respectiv la instituțiile care se ocupă cu arhivarea.
GdS a căutat unde ar putea fi aceste arhive din care să rezulte datele de construire a clădirilor din urbe. Nu există nici o bază de date comună, cu anii de construire a blocurilor. În plus, arhivele sunt împărțite la mai multe instituții. Evidența clădirilor construite între 1883 și 1950 este gestionată de Arhivele Naționale. Evidențele privind anii construirii pentru o mare parte din blocurile făcute pe vremuri de fostul IJGCL, transformat în INVEST, se găsesc acum la Direcția Județeană de Pază și Servicii, situată pe strada Constantin Lecca, nr. 32, care aparține de Consiliul Județean Dolj. „Nu avem noi o evidență cu toate blocurile din Craiova și cu anii construirii lor. Până acum nu ne-a cerut nimeni așa ceva. Mergeți la asociațiile de proprietari, pentru că blocurile vechi trebuie să aibă fișa tehnică și este trecut acolo anul construirii“, a spus o funcţionară de la Direcția respectivă, de pe strada Constantin Lecca.

DIT trebuie să le ramburseze craiovenilor impozitul încasat necuvenit

Un avocat contactat de GdS pe această temă a spus că toți craiovenii care au observat pe deciziile de impunere venite de la primărie că s-a trecut o dată eronată care ar reprezenta „Data construirii“ blocului pot merge la Primăria Craiova, în speță, la Direcția de Impozite și Taxe de la Piața Centrală și la alte puncte de colectare a impozitelor din oraș, pentru a contesta decizia de impunere trimisă de primărie, contestație care se poate face în 45 de zile de la data primirii deciziei la domiciliu. Oamenii care contestă calculul impozitului și cer acordarea reducerii de 10, 30 sau 50% aplicată la valoarea impozabilă a clădirii trebuie să aducă un act din care să rezulte anul construirii blocului în care există apartamentul proprietate personală.
De asemenea, craiovenii care locuiesc în blocuri mai vechi de 30 de ani și s-au trezit că pe deciziile de impunere nu figurează anul real al construirii blocului pot cere municipalității rambursarea sumelor încasate necuvenit de primărie sub formă de impozit timp de cinci ani, din 2012 până în 2016, dacă și la acea dată din 2012 blocul îndeplinea condiția de a fi mai vechi de 30 de ani. Așa cum statul poate cere plata unor impozite pe cinci ani în urmă de la contribuabili, tot așa trebuie și să restituie sumele încasate necuvenit de la populație, de data aceasta fiind vorba de încasarea în plus a unor bani de la populație, prin neaplicarea reducerii valorii impozabile a clădirii cu 10% dacă e mai veche de 30 de ani, de 30%, dacă e mai veche de 50 de ani etc.
Dar atenție! Trebuie să depuneți o cerere la DIT pentru restituirea banilor încasați de instituție necuvenit în ultimii cinci ani. Potrivit Codului de Procedură Fiscală valabil de la 1 ianuarie 2016, adică Legea nr. 207/2015, la articolul 168 „Restituiri de sume“, la aliniatele (1)-(3) se prevăd următoarele: „(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.
(2) În situaţia în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.
(3) Prevederile prezentului articol se aplică şi pentru sumele de restituit ca urmare a aplicării, potrivit legii, a scutirii indirecte sau a altor asemenea scutiri“.
Săptămâna trecută, directorul executiv al DIT Cra­iova, Elena Bonescu, men­­ționa pentru GdS că au exis­tat craioveni care au depus la registratură cereri de îndreptare a erorilor din acte legate de data construirii blocurilor.

Primăria lasă garda jos și îi cheamă pe oameni la registratură

Zilele trecute, Elena Bonescu preciza că toți craiovenii pot să depună acte din care să rezulte data exactă a construirii blocurilor. „Persoanele în cauză trebuie să depună la registratură o contestație a anului de construire a locuinței, în baza Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, dacă observă că acesta nu este cel real, iar în spatele contestației trebuie atașat documentul justificativ, respectiv o copie a contractului de vânzare-cumpărare în care apare data construirii imobilului“, a explicat, pentru GdS, Elena Bonescu. Eu nu a spus însă nimic despre recalcularea impozitului în cazul în care respectivilor craioveni nu li s-a acordat reducerea de impozit stabilită prin Codul Fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS