2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateM-au invins aristocratii!

M-au invins aristocratii!

Ion Iliescu vrea sa plece din PSD. Actuala conducere, acuzata de coruptie si practici politice clientelare


Plecarea lui Iliescu din PSD este o chestiune de timp. Dupa infringerea de la Congresul de acum trei saptamini, tatucul social-democratilor a anuntat ieri ca nu se mai regaseste alaturi de actuala echipa de conducere a PSD si va analiza oportunitatea de a ramine membru in partidul de care este legat trup si suflet. Aceasta simpla calitate era, de altfel, singurul lucru care il mai lega de PSD, el anuntind deja ca nu-si mai doreste nici o functie in partid. Iliescu nu s-a oprit insa aici. Daca acum o luna, cind era sigur ca va cistiga sefia partidului, era alaturi de actuala conducere, ieri s-a delimitat violent de aceasta, acuzindu-i pe liderii partidului de „practici politice clientelare“ si de coruptie.


„Cine a spus ca Ion Iliescu ar fi elementul vulnerabil sa judece singur daca prezenta lui Iliescu pe liste a fost cea care a daunat imaginii PSD in alegeri. Grupurile de interese care s-au impus in aprilie m-au facut sa fiu mai circumspect in viitor. (…) Iar la Congres, care a fost efectul acestor aranjamente oculte? Care a fost lectia pentru tineri? Asa se va face politica? Aceste practici sint rezultatul politicii clientelare promovate in partid in ultimii ani si pentru care ar trebui sa-si asume raspunderea cei care l-au condus“, i-a atacat Iliescu pe mai tinerii sai colegi.


El a apreciat ca acestia nu au autoritatea morala de a conduce un partid social-democrat autentic atita vreme cit si-au acumulat „averi pe cai obscure“ si au „mentalitati aristocratice“.


Toate drumurile ies din PSD


Cele trei saptamini care au trecut de la Congres i-au dat timp de reflectie si l-au facut sa ajunga la doua explicatii pentru infringerea sa. Amindoua insa ii arata usa de iesire din partid.


O prima explicatie, a admis el, ar fi posibilitatea ca votul exprimat sa reflecte o situatie reala a membrilor de partid care l-au perceput ca pe o piesa a trecutului, context in care este posibil ca el sa nu fi inteles aceasta realitate. „In acest caz, este necesara retragerea mea din joc, pentru a scuti noua echipa de prezenta mea, precum si de acel «paternalism», reclamat recent de presedintele executiv Adrian Nastase“, a adaugat Ion Iliescu.


A doua varianta ar fi aceea ca votul congresului a fost rezultatul unor interese de grup clientelare si al unor aranjamente intre oameni care nici macar nu au o impresie buna unul despre celalalt, dar si-au dat mina „intr-o veritabila conjuratie“, la toate acestea adaugindu-se unele nereguli, reflectate de conflictele din cabinele de vot. Nici in acest caz locul sau nu mai este alaturi de astfel de oameni, in contextul in care de-a lungul intregii sale activitati politice a promovat moralitatea si corectitudinea de partid, dupa cum a tinut sa precizeze Ion Iliescu.


Iliescu, incotro?


Desi nu a spus clar incotro o va lua sau cu cine, Iliescu a dat totusi citeva indicii. Care arata ca probabil va infiinta un nou partid, cu o „adevarata“ ideologie social-democrata. „Ma voi stradui sa sprijin cit mai puternic posibil adevarata stinga democrata“, a spus el, sugerind ca actualul PSD a derapat deja de la aceasta ideologie. Ca Iliescu este, ca ideologie, mai la stinga decit restul PSD, acest lucru este cunoscut, acum insa are sansa sa creeze un nou partid care sa fie dupa asemanarea sa. „Ma voi dedica unificarii stingii românesti“, si-a dezvaluit Iliescu viitorul politic.


Alt motiv pentru plecarea sa este ca, ramas fara putere, se simte marginalizat in partid. El a spus ca in 1971 a fost „expulzat din conducere“ si „trimis spre reeducare la Timisoara“, unde toti se fereau de el. Asa pare sa se simta si acum, chiar daca Geoana i-a replicat ca „anul 1971 nu se va repeta in 2005“.


Cit despre cei care ar putea sa-l urmeze, zvonurile aduc in prim-plan aceleasi nume care au fost cunoscute in ultimii ani ca „oamenii presedintelui“. Unii, precum este Corina Cretu, par sa-l fi parasit, insa o data cu el pot parasi partidul grei precum Ioan Talpes, care deja a dat semnale in acest sens, Nicolae Vacaroiu sau chiar seful PSD, Dan Ioan Popescu, acesta avind ieri un discurs clar pro-Iliescu.


Geoana: Sa nu transformam partidul intr-o infirmerie de pansat orgolii ranite


Rabufnirea lui Ion Iliescu era de asteptat, chiar daca ar fi sa judecam doar dupa declaratiile actualei conduceri, in deschiderea Consiliului National de ieri. Nimeni nu i-a spus fostului sef al statului sa plece, dar nici nu a insistat sa ramina.


Mai mult, presedintele PSD, Mircea Geoana, a trecut acest subiect la rubrica diverse, facind apel catre colegii sai sa mearga mai departe.


„Incepind de miine trebuie sa pornim la lupta uniti si cu increderea ca vom reveni rapid la guvernare“, si-a inceput discursul Geoana. El a subliniat ca in ultima perioada a incercat sa acopere „rani deschise ramase de la Congres“ si i-a indemnat pe pesedisti sa nu transforme partidul „intr-o infirmerie de pansat orgolii ranite“.


„Trebuie sa demonstram ca intelegem ca democratia nu este doar un eveniment de o zi, ci este o stare de lucruri, o realitate a PSD. Ce e mai important pentru noi? Sa continuam sa ne aratam cu degetul unii pe altii sau sa incepem sa repornim motoarele? Sa ridicam steagul de lupta! E un apel de suflet si un apel de colegialitate“, a explicat Geoana, reiterind apelul de a face din PSD „o masina de luptat, si nu o masina de tinguieli“.


Totodata, liderul a precizat ca are incredere in conducerea colegiala a partidului, adaugind ca va face in asa fel incit deciziile sa fie „luate impreuna“. El a mentionat ca este si in favoarea unei conduceri autoritare, pentru a apara o decizie care a fost luata deja.


„Acest stil de lucru vi-l propun si va fi regula pentru colaborarea noastra in perioada urmatoare“, a precizat Geoana, aratind ca se considera „mai mult decit orice ca un garant al statutului partidului“.


„Va invit sa mergem mai departe, sa ne uitam la ceea ce avem de facut cu adevarat ca partid de opozitie si ca viitor partid de guvernare“, a spus la rindul sau Adrian Nastase. In interventia sa, presedintele executiv al PSD a apreciat ca lucrarile Consiliului National au o ordine de zi aprobata, dar si alta „nu neaparat ascunsa“.


„Nu spun neaparat ca ea este ascunsa, dar exista si o stim, pentru ca in definitiv am trait in aceste zile intre doua abordari extreme. Una care considera ca recentul nostru Congres a fost unul al tradarii, al aranjamentelor de culise, iar in cealalta extrema, cei care au considerat ca acest Congres reprezinta despartirea definitiva de trecut si punctul de pornire pentru un drum luminos“, a explicat el.


Nastase a mai spus ca nu are rost sa fie invinovatiti nici cei care au primit, nici cei care nu au primit voturile, la Congres. „Este un joc democratic pe care l-am acceptat cu totii, l-am incurajat si pe care trebuie sa-l acceptam ca atare“, a continuat el, spunind, totodata, ca nu vrea sa ascunda faptul ca si el a primit, „intr-un anumit mod“, rezultatul final al Congresului.


Liderul PSD este de parere ca momentul acesta trebuie depasit, pentru ca partidul sa nu piarda teren in viata politica.


„In acest timp, noi facem opozitie in interiorul opozitiei, construim grupuri in interior si acesta mi se pare lucrul cel mai periculos“, a preciat Nastase.


De asemenea, el le-a cerut colegilor de partid sa trateze „cu respect si colegialitate“ relatia cu Ion Iliescu, precizind ca viitorul formatiunii politice trebuie construit avind grija si de istoria acesteia.


„S-a discutat foarte mult despre viitor, s-a discutat si despre trecutul partidului, eu am curajul sa va spun ceea ce probabil multi ginditi: este firesc sa gindim in termeni de colegialitate si de respect si relatia noastra cu domnul Iliescu“, a aratat Nastase, aplaudat din sala. El a precizat ca nu pune in discutie rezultatul votului la Congres, care „trebuie respectat“.


„El reprezinta un anumit mod de a vedea viitorul partidului, dar noi nu putem sa construim viitorul fara sa avem grija de ceea ce inseamna de fapt istoria noastra comuna. Si nu putem sa acceptam atacurile care se directioneaza astazi impotriva sa si poate ca nu intimplator, ci poate tocmai pentru a crea o falie in interiorul zonei noastre politice“, a continuat Nastase, invitind la intelepciune si la colegialitate.


Popescu vrea recuperarea lui Iliescu


Daca Nastase si Geoana l-au sarit din schema de conducere, Iliescu are inca un aliat in persoana lui Dan Ioan Popescu. Presedintele PSD Bucuresti l-a invitat pe Ion Iliescu la „masa rotunda a dialogului cu partidul sau“, a lansat atacuri la adresa filialelor din Transilvania si a anuntat ca cedeaza locul in BPN, in prima etapa, organizatiei Ilfov.


Amintind ca organizatia de Bucuresti a PSD este cea care i-a cerut lui Ion Iliescu sa revina in partid, Popescu a aratat ca, in calitate de lider al acestei filiale, are „obligatia morala si politica“ de a-l invita pe acesta la „masa rotunda a dialogului cu partidul sau“.


„Eu nu cred ca exista cineva in aceasta sala sau in acest partid care sa nu gindeasca si sa nu se raporteze la Ion Iliescu ca la un presedinte si un mentor politic, de la care fiecare dintre noi va avea intotdeauna ceva de invatat“, a afirmat Popescu.


El a atras atentia ca partidul are nevoie de „moderatie, echilibru si unitate“ si ca acesta trebuie sa devina mai activ in interiorul organizatiilor si in relatia acestora cu forurile de conducere.


„As vrea sa spun colegilor din cele 11 judete din Ardeal ca dinsii, insumati, ca votanti ai acestui partid, reprezinta mai putin decit voturile pe care le-a obtinut partidul nostru la Bucuresti, cind am pierdut alegerile“, a spus Popescu, sustinind ca PSD Bucuresti ramine cea mai puternica organizatie in cadrul partidului si dind asigurari ca aceasta va redeveni „cea mai puternica voce in cadrul partidului“ si un „element de atac“ in viata politica româneasca.


Dan Ioan Popescu s-a declarat deranjat de faptul ca, in ultimele zile, unii lideri au renuntat la functiile din partid sau chiar si-au dat demisia. „Eu ramin la crezul ca trebuie sa rezolvam toate problemele in partid, dar trebuie sa le rezolvam, nu sa le acceptam“, a continuat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS