1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLudovic Orban își retrage candidatura pentru Primăria Capitalei

Ludovic Orban își retrage candidatura pentru Primăria Capitalei

Ludovic Orban a declarat că va demisiona și din funcția de vicepreședinte  al Camerei Deputaților (Foto: revista22.ro)
Ludovic Orban a declarat că va demisiona și din funcția de vicepreședinte
al Camerei Deputaților (Foto: revista22.ro)

Liberalul, urmărit penal de DNA pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, a contactat un om de afaceri solicitându-i 50.000 de euro pentru campania electorală

Liberalul Ludovic Orban a declarat ieri că, în urma anchetării sale de către procurorii DNA, își va retrage candidatura de la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei și că va demisiona din conducerea PNL, dar și din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.
„După cum bine știți, PNL a susținut permanent lupta împotriva corupției, a susținut permanent în toate ocaziile în parlament și alte situații solicitările formulate de DNA, de justiție și nu voi face nici o excepție în acest caz. Atâta timp cât a început urmărirea penală împotriva mea, atât timp cât s-a dispus măsura controlului judiciar împotriva mea, îmi retrag candidatura de la funcția de primar general din partea PNL“, a afirmat Orban.
El a spus că nu vrea să pericliteze șansa PNL de a câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei din cauza bănuielilor asupra sa legate de fapte de corupție.
„Anunț în același timp, în același spirit de corectitudine și de aplicare a principiilor pe care le-am susținut de-a lungul carierei mele, și faptul că îmi dau demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Nu mă suspend, nu mă autosuspend, ci pur și simplu îmi dau demisia, pentru că nu vreau ca această anchetă să afecteze în vreun fel percepția PNL. De asemenea, îmi voi da demisia din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Toate aceste lucruri le anunț acum public și le voi materializa prin înscrisuri“, a declarat liberalul. El a precizat că, atunci când a venit la DNA, nu știa toate detaliile din dosarul său.

Urmărit penal pentru că a pretins 50.000 de euro pentru a-i fi promovată imaginea la TV

Ludovic Orban este urmărit penal de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, după ce, în martie, a contactat un om de afaceri solicitându-i sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale.
DNA a anunțat ieri că procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, față de Ludovic Orban.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis ieri Agerpres, pe 1 martie, politicianul a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale.
„Ulterior, la 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 de euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una-două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 de euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri“, susțin procurorii. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ludovic Orban trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la Parchet și la poliție ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească raza teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nici o cale (nici prin mass-media); să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
„Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive“, subliniază DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS