Mai mulți locuitori de pe strada Fulger din Craiova se plâng că în vecinătatea locuințelor lor, pe un teren pe care proprietarul l-a lăsat de izbeliște, zace de două zile cadavrul unui cal. Animalul a fost lăsat aici în urmă cu câteva zile de către stăpânul său. Când a fost abandonat, animalul era muribund și între timp a murit. Localnicii sunt revoltați întrucât cadavrul aflat la doar câțiva metri de casele lor constituie un focar de infecție. „Acest teren aparține unui proprietar. Acesta nu l-a îngrădit, deși legea îl obligă. L-a lăsat de izbeliște și toată lumea aruncă aici gunoiul. În ultimele zile a apărut aici un cal bolnav. Acesta a murit în urmă cu două zile. Este chiar lângă casele noastre și nu știm ce să facem. Este un focar de infecție. Am sunat la Poliția Locală, la Salubritate, la Direcția Sanitar-Veterinară, la Telefonul Cetățeanului. Am înțeles că au venit cei de la Poliția Locală, l-au găsit pe proprietarul calului și i-au pus în vedere să-l ia de aici. Dar acum a murit și
ne-am ales cu un cadavru lângă casă“, a spus Mădălina Beze, localnică pe strada Fulger.
În Regulamentul de gospodărire al orașului Craiova există o prevedere în care se arată că deținătorii de terenuri sunt obligați să le îngrădească și să le salubrizeze. Dacă acest lucru ar fi fost respectat și de deținătorul terenului pe care se găsește în acest moment cadavrul calului, ceilalți localnici nu ar fi fost nevoiți să bată la ușile unor instituții, fără ca nimeni să ia măsuri.
Vizavi de această situație, reprezentanții Poliției Locale au spus: „Este o proprietate privată. Poliția Locală nu are competență în ceea ce privește ridicarea cadavrului acelui animal. Vă puteți adresa Direcției Sanitar-Veterinare (DSV)“, a precizat Octavian Mateescu.
Numai că reprezentantul DSV, Costică Retea, susține că proprietarul pe al cărui teren se află animalul decedat este singurul răspunzător.
Întrebați, reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL au precizat: „SC Salubritate Craiova SRL intervine pentru preluarea cadavrelor de animale de pe domeniul public în maximum două ore de la semnalarea situaţiei, conform Caietului de sarcini aferent acestei activităţi. Am solicitat lămuriri referitoare la regimul juridic al terenului şi ni s-a comunicat că suprafaţa este proprietate privată. Având în vedere acest lucru, ridicarea cadavrului nu se poate face decât contra cost, la cererea proprietarului“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Terenurile trebuie îngrădite
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500-2.500 lei, neîmprejmuirea și nesalubrizarea terenurilor deținute cu orice titlu“.
Art. 4, lit. c, HCL 319/2009