4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopiii internați la Pediatrie I stau în paturi vechi de 45 de ani

Copiii internați la Pediatrie I stau în paturi vechi de 45 de ani

Zeci de copii din toată Oltenia sunt internați și tratați zilnic în clinica Pediatrie I a Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU). Multe dintre paturile în care stau micuții sunt de când a fost înființat spitalul. În urmă cu doi ani, clinica a fost renovată, de atunci însă nu s-a mai făcut nimic. Este nevoie de aparatură și de medicamentele de bază.

La etajul zece al Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) se află clinica Pediatrie I. Toate saloanele sunt pline de copii, însoțiți de mămici sau bunici. Clinica în care micuții își caută sănătatea are și ea nevoie de tratament. Deși pare greu de crezut, în România anului 2016, în clinica unui spital universitar, copiii încă sunt nevoiți să stea în paturi vechi de 45 de ani. Clinica Pediatrie I are, în total, 50 de paturi. Doar zece dintre ele au fost înlocuite în urmă cu câțiva ani, restul sunt aceleași de când a fost înființat spitalul. O dată pe an sunt vopsite și sunt folosite așa pentru că altă soluție nu există. Au fost perioade în care, în cele 50 de paturi au fost internați și câte 80 de copii. „Acum în secție sunt internați 42 de copii. În ultimele trei luni însă ne-am confruntat cu multe cazuri. Au fost zile în care am avut și câte 80 de copii. Foarte mulți vin prin urgență, trimiși de la spitalele din regiune. Paturile nu au mai fost schimbate de când s-a făcut spitalul. Am înlocuit zece dintre ele în urmă cu cinci ani, celelalte sunt vechi. Saltelele le-am schimbat în urmă cu doi ani, dar paturile doar le revopsim în fiecare an. Sunt scumpe și cu greu se pot cumpăra altele noi. Am putea să facem acest lucru numai dacă am primi sponsorizare“, a spus Marcela Mărăscu, asistenta-șefă a clinicii Pediatrie I din cadrul SJU.

„În unele saloane încă sunt probleme cu mucegaiul“

Ultima dată când s-a făcut ceva în această clinică a fost în urmă cu doi ani. Atunci cadrele medicale au reușit să facă reparații importante prin eforturile proprii. Și-au format o asociație, au donat 2% din salariile lor și au reparat instalațiile sanitară, electrică și termică. De asemenea, au făcut igienizarea clinicii, care ar trebui realizată însă măcar o dată pe an. În clinică mai sunt însă multe de făcut. Este nevoie de aparatură de bază. „Ne-ar mai trebui aparate de nebulizare și pentru aspirația secrețiilor. Sunt foarte importante pentru că majoritatea copiilor necesită aspirarea secrețiilor, iar aparatele de nebulizare fac parte din tratamentul afecțiunilor respiratorii. Sunt extrem de necesare. Sunt aparate de bază, folosite des și de aceea se uzează și trebuie să fie înlocuite. Costă în jur de 200 de lei unul. Din păcate, aparatele de nebulizare nu se pot repara“, a adăugat Marcela Mărăscu.
În clinică ar trebui să existe linoleum antibacterian. Acum însă copiii sunt nevoiți să calce pe ciment. În bucătărie, aragazurile au ruginit și ar trebui înlocuite, iar în unele saloane încă sunt probleme cu mucegaiul. „La bucătărie avem nevoie de hotă și de aragazuri noi. Avem două, dar sunt vechi. Sugarii mănâncă în saloane preparatele făcute de noi, iar cei mai mari mănâncă la sala de mese. Acolo sunt mese și scaune noi. Am renovat în urmă cu doi ani, dar probleme mai sunt. A mai apărut și mucegai în unele locuri. Am făcut referate, am discutat cu conducerea spitalului și urmează să facem o nouă igienizare. Cădițele au fost schimbate toate. Înainte erau de fontă, acum sunt din fibră de sticlă. Trebuie pus în toate saloanele și în holul central linoleum antibacterian. În câteva saloane există, dar ar trebui să fie în toată secția“, a mai spus asistenta-șefă a clinicii Pediatrie I.

Dezinsecția totală ar trebui făcută periodic

Deși vorbim de o clinică de Pediatrie, unde totul ar trebui să fie curat și igienizat, în saloanele unde copiii sunt internați apar goange. Ar trebui făcută dezinsecție totală periodic, dar cum secția este mereu plină de copii, greu pot fi mutați în altă parte astfel încât să se poată da cu soluțiile necesare. Cadrele medicale spun că, de multe ori, părinții reproșează lipsa condițiilor din clinică. „Spitalul are contract cu o firmă de dezinsecție, doar că trebuie făcută în toate saloanele și nu putem face acest lucru pentru că sunt foarte mulți copii. Au fost patru ani în care nu mai erau goange pentru că făceam periodic dezinsecție, erau copii mai puțini și îi roteam în saloane astfel încât să se poate face. Acum, fiind foarte aglomerată secția, nu am putut să facem. Dacă s-ar face dezinsecție pe spații mai mari pe toate etajele s-ar rezolva problema. Așa goangele fug din spațiul în care ai curățat către celelalte saloane sau secții. Părinții ar dori să fie condiții mai bune, dar spitalul este foarte mare, problemele sunt multe și nu poți să asiguri condițiile pe care le au spitalele private“, a precizat Marcela Mărăscu.
Părinții care au copii internați aici sunt nevoiți să cumpere uneori medicamentele banale care nu se găsesc în clinică. „Probleme sunt cu banalele antitermice. Cu antibioticele și cu restul medicamentelor ne-am mai descurcat. Pentru copii ne trebuie tot felul de siropuri sau supozitoare și uneori le primim mai greu“, a explicat asistenta Mărăscu.

O asistentă se ocupă de aproape 30 de copii

Lipsa personalului medical este altă problemă a clinicii. Este mare nevoie de asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare. În acest moment, după-amiaza există o singură asistentă pe tură care trebuie să se ocupe de aproape 30 de copii. Trei asistente sunt în prag de pensionare, iar posturi la concurs nu au mai fost scoase de mult. În toată clinica există doar două îngrijitoare. „Este foarte greu. Ar trebui să existe măcar două asistente pe tură în condițiile în care mulți dintre copii au nevoie de tratament injectabil. Am tot făcut referate în care am cerut posturi, dar nu s-a mai organizat concurs de mult timp. Mai este nevoie de cel puțin trei infirmiere și trei îngrijitoare“, a atras atenția Marcela Mărăscu, asistenta-șefă a clinicii Pediatrie I din cadrul SJU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS