Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a organizat vineri, la Sala Maură a Prefecturii Gorj, din Târgu Jiu, o dezbatere pe tema viitoarei Directive europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi a sporirii investiţiilor în domeniu. La dezbatere au fost prezenţi Ion M. Ioniţă, redactor-şef la publicaţia Historia, Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj, Gheorghe Roşioru, reprezentant al Biroului de Informare al Parlamentului European în România. Invitaţi au fost directori din cadrul unor instituţii publice din judeţ, precum Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj sau ai unor companii publice energetice, precum Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara, din judeţul vecin. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru supleant în Comisia pentru industrii şi energie a Parlamentului European, a declarat că organizarea dezbaterii a avut rolul de a strânge cele mai bune propuneri locale pentru viitoarea Directivă care va reglementa în principal reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la 1,7%, cât este în prezent limita, la 2,2%.
Nu se poate fără energie pe cărbune
Europarlamentarul a declarat că este extrem de important ca România să vină cu propuneri concrete în Parlamentul şi la Comisia Europeană, în funcţie de interesele pe care le are, la fel cum o face deja Polonia, care deţine capacităţi de producere a energiei electrice pe cărbune. Marinescu a precizat că nu se poate concepe un sistem energetic naţional fără energie pe cărbune. „Securitatea energetică este foarte importantă. În România trebuie să avem, în primul rând, o strategie energetică foarte clară. Energia nu este o politică comunitară, dar în caz de urgenţă se intervine, cum este şi această Directivă. Deja de anul trecut se organizează dezbateri. Polonezii sunt foarte activi. Au venit de două ori la biroul meu, din Parlamentul European, reprezentanţi ai Asociaţiei producătorilor de energie electrică din Polonia, să întrebe ce să facem, ce soluţii pot fi abordate pentru protejarea producătorilor. Polonezii vor să menţină energia pe cărbune şi sunt extrem de preocupaţi de subiect… Situaţia este extrem de complexă. Avem nevoie de o strategie energetică şi să fie stabilite clar direcţiile în domeniu. Mai facem o hidrocentrală, nu mai facem… Cert este că nu se poate fără energia pe cărbune. Dar cineva trebuie să stabilească exact locul în sistem pentru CEO – cu 1.200 de megawaţi, 1.500 de megawaţi, dar să se ştie clar. Strategia energetică nu este disponibilă. Fără energie, economia nu funcţionează. În altă ordine de idei, indiferent ce vom face, efectele sociale tot vor apărea. Se vor reduce locurile de muncă şi este de datoria autorităţilor locale să vină cu ceva în loc“, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
Planul Naţional de Investiţii e blocat
Atât reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, cât şi ai Complexului Hunedoara şi Petrom au vorbit despre sectorul de investiţii în domeniu, care este blocat din cauza modului în care funcţionează Planul Naţional de Investiţii. Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că societatea pe care o reprezintă a depus în ultimii ani mai multe proiecte pentru investiţii pe mediu, la Ministerul Energiei, pentru a fi finanţate prin Planul Naţional de Investiţii, dar nu a fost primit nici un leu. O situaţie similară se înregistrează la aproape toţi producătorii de energie electrică, în sală fiind prezenţi reprezentanţi ai Petrom sau ai CE Hunedoara. Concluzia a fost că faţă de Polonia, unde statul se implică major în susţinerea investiţiilor la companiile energetice, în România statul tratează cu indiferenţă sau chiar a lăsat de izbelişte producătorii clasici de energie electrică, deşi sunt în proprietatea sa. Ionel Ilie a precizat că investiţiile la Termocentrala Rovinari, una din cele mai eficiente din Europa, sunt de doi ani blocate, din cauza proastei reglementări în domeniu şi a birocraţiei. Doru Vişan, directorul Termocentralei Paroşeni, din Hunedoara, a vorbit despre necesitatea unui mix energetic şi a spus că dacă intervenţia statului nu va fi fermă, printr-o stategie energetică, efectele la nivel social vor fi greu de controlat, la nivelul judeţelor Hunedoara şi Gorj, unde 80% din economie depinde de minerit şi termocentralele pe cărbune. Vişan a menţionat că statul nu trebuie doar să ceară conformarea la condiţiile de mediu, ci şi să investească în producătorii clasici (companii de stat), dacă doreşte să menţină siguranţa Sistemului Energetic Naţional.