0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentie la pericolul trichinelozei!

Atentie la pericolul trichinelozei!

La sarbatorile si bucuriile iernii se adauga uneori, din neglijenta noastra sau din necunoastere, riscurile contractarii unei boli parazitare grave prin complicatiile si pronosticul ei sumbru. Este vorba despre boala numita trichineloza produsa de parazitul Trichinella Spiralis care este transmis de rozatoare porcilor prin intermediul hranei acestora. Parazitul, ajuns sub forma de larve in organismul porcului, se localizeaza la nivelul muschilor animalului – indeosebi la nivelul muschilor cefei, muschilor intercostali si al muschiului diafragm al abdomenului.

Prin consumul carnii de porc infestate cu Trichinella Spiralis, parazitul ajunge in organismul omului, unde provoaca boala numita trichineloza, care se manifesta prin febra, diaree, dureri musculare, aparitia unor pete rosietice insotite de mincarime la nivelul tegumentelor, umflarea pleoapelor sau a fetei in ansamblu. Durata de timp intre momentul consumarii carnii de porc infestate si aparitia primelor manifestari de boala la om este, in medie, de una-doua saptamini, fapt care ingreuneaza punerea diagnosticului. De mentionat ca intirzierea diagnosticului si a instituirii tratamentului favorizeaza evolutia spre complicatii grave cardiace, pulmonare, ale SNC care pot duce chiar la moartea bolnavului.

Pentru a evita astfel de imbolnaviri, este bine ca fiecare dintre noi sa cunoastem urmatoarele:

– detinatorii de porcine – intretinind o buna curatenie in adapostul animalelor si stirpind rozatoarele din gospodarie – pot evita imbolnavirea acestora;

– consumul de carne de porc din gospodariile particulare sau de la vinzatori ambulanti (diferiti indivizi ce ofera spre vinzare astfel de carne cu caracter de „chilipir“) trebuie sa se faca numai dupa ce carnea este examinata de catre medicul veterinar prin trichineloscopie, deoarece numai acest examen poate depista existenta parazitului in carnea de porc infestata;

– pentru acest examen se vor duce probe de carne din zonele cele mai „preferate“ de parazit: muschiul diafragm, muschii dintre coaste, muschii cefei, muschii de sub limba;

– important de retinut este si faptul ca nici o metoda de prelucrare termica a carnii de porc (fierbere, frigere, prajire) nu inlatura riscul de imbolnavire in cazul carnii infestate cu Trichinella Spiralis;

– daca ati avut nesansa sa consumati carne de porc infestata, la primele semne de boala sau suspiciune de boala prezentati-va de urgenta la medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS