1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajUrzicuţa - comuna care nu ratează nici o ocazie de a accesa fonduri europene

Urzicuţa – comuna care nu ratează nici o ocazie de a accesa fonduri europene

Accesarea fondurilor europene reprezintă o modalitate la care apelează cele mai multe comune din România, din cauza imposibilității de a finanța din bugetul propriu proiectele de dezvoltare locală. Însă astfel de proiecte nu sunt ușor de accesat. Aprobarea unui plan de dezvoltare necesită un dosar foarte bine pus la punct și respectarea cu strictețe a condițiilor impuse de Uniunea Europeană. Însă comuna Urzicuța se descurcă foarte bine la acest capitol. Totul se datorează primarului Florea Grigorescu, care se apropie de încheierea celui de-al șaselea mandat și care, din 1992, de când a preluat conducerea Primăriei Urzicuța, s-a ocupat de coordonarea activităților de dezvoltare.
Zeci de proiecte au fost implementate și duse la bun sfârșit, fie pe baza fondurilor primite de la Uniunea Europeană, fie pe baza bugetului propriu. „Pot spune că de-a lungul timpului am asistat la o metamorfozare a comunei. Cred că orice primar poate face din comuna pe care o gospodărește un loc de cinste, atâta timp cât există voință și putere de muncă. Până acum am reuşit să accesăm fonduri în valoare de aproape 12 milioane de euro şi nu intenţionăm să ne oprim aici“, a spus edilul Florea Grigorescu.

Proiectele de azi, moștenire pentru generațiile de mâine

Primarul Florea Grigorescu este de părere că tinerii reprezintă viitorul comunei Urzicuța, iar pentru a-i determina să nu părăsească locul în care s-au născut, acesta încearcă să transforme condițiile de trai în unele mult mai atractive. Și pentru că înainte de a ajunge gospodari, locuitorii din Urzicuța au nevoie de educație, școala și grădinițele din comună au fost puse la punct. Acestea beneficiază de condiții optime pentru desfășurarea procesului de învățare, iar Școala Gimnazială „Barbu Ionescu“ are una dintre cele mai ecologice forme de încălzire: cea pe bază de pompe de căldură. Centrul de îngrijire pentru copii, care va funcționa în regim afterschool, este dotat cu mobilier modern, iar acum se încearcă găsirea unor cadre didactice care să se ocupe de activitățile de învățare și recreere ce se vor desfășura în acest loc. Căminul cultural, reabilitat încă din 2007, îi găzduiește pe copii atunci când organizează spectacole și serbări, dar reprezintă și locul unde se țin evenimente importante din viața comunității precum nunți, botezuri sau chiar pomenirea celor decedați.
La fel de importantă ca educația este și sănătatea. Tocmai de aceea, în Urzicuța a fost reabilitat dispensarul medical și a fost înființat un cabinet de stomatologie cu dotările și aparatura necesare. Astfel, din anul 2011, locuitorii comunei nu mai sunt nevoiți să meargă la Băilești sau Craiova pentru rezolvarea problemelor de sănătate decât atunci când situația este foarte gravă.
Și pentru că un stil de viață sănătos presupune sport și mișcare, în Urzicuța elevii beneficiază de o sală de sport modernă, care poartă numele handbalistei Victorina Bora, componentă a echipei naționale de handbal feminin și fiică a acestor locuri. De asemenea, în comună există și un teren cu nocturnă pentru fotbal și tenis. Stadionul „Florea Martinovici“ are și el vestiare noi pentru depozitarea lucrurilor jucătorilor, iar echipa de fotbal „Recolta Urzicuța“ încearcă să aducă victorii importante acasă.
Totodată, edilul Florea Grigorescu știe că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii în mediul rural este cea a locurilor muncă. Astfel, de curând, primarul a reuşit să acceseze un proiect finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Scopul acestui demers este ca peste 350 de persoane din categoriile defavorizate să beneficieze de servicii de consiliere şi să participe la programe de reconversie profesională, calificându-se în meserii care au căutare în zonă. Se urmăreşte astfel reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Pe întreaga perioadă a cursurilor de formare, participanţii vor primi subvenţii în valoare de aproximativ 900 lei/lună. Tot prin acest proiect va fi înfiinţat şi un centru multifuncţional, unde persoanele care provin din categorii defavorizate vor beneficia de servicii specializate din domeniul juridic, sănătatate sau consultare pentru demararea unei afaceri.
Drumurile pline de praf și noroi sunt doar o amintire neplăcută pentru locuitorii din Urzicuța. Au mai rămas doar 17 km de drumuri principale care au nevoie de asfaltare, iar pe baza unui proiect transfrontalier în colaborare cu Bulgaria, se urmărește asfaltarea celorlalte drumuri secundare din comună. Problema iluminatului public urmează să fie rezolvată și ea cât de curând. Primarul a depus un nou proiect de solicitare a finanțării pentru un parc fotovoltaic al cărui rol este de a reduce cheltuielile pentru iluminatul public cu până la 70%. Tot în acest an, va fi lansat și proiectul pentru sistemul de canalizare menajeră și epurare a apelor uzate, iar târgul de la care locuitorii din comună își fac săptămânal aprovizionarea urmează să fie și el modernizat. Însă planurile pentru Urzicuţa nu se opresc aici. În 2016, de ziua comunei, sărbătorită în prima sâmbătă din septembrie, anunță și mai multe surprize pentru locuitori. Pe lângă muzica şi dansurile ansamblurilor locale, se urmăreşte organizarea unui târg cu bucate tradiţionale la care să fie invitaţi expozanţi din toate comunele apropiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS