1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMăsoară caloriferul ca să plătești ce consumi

Măsoară caloriferul ca să plătești ce consumi

calorifer

Craiovenii, care s-au „ars“ cu facturi de sute de lei la căldură și în această iarnă, pentru că nu și-au făcut inventarierea corpurilor de încălzire din locuință, trebuie să știe că pot și acum să facă această inventariere. În caz contrar, ei vor continua să plătească, pe lângă ceea ce consumă, 30% în plus. De asemenea, proprietarii trebuie să fie atenți și la vecinii care își schimbă caloriferele în bloc, ca să nu ajungă să le plătească acestora consumul de căldură.

Discuțiile pe tema diferențelor facturilor la căldură au continuat și în această iarnă, în rândul proprietarilor, deoarece unii dintre ei nu și-au făcut inventarierea corpurilor de încălzire din apartament. Din acest motiv, respectivii locatari s-au trezit cu facturi de câteva sute de lei pentru o singură lună de iarnă. Inventarierea corpurilor de încălzire este, în Craiova, obligatorie prin HCL 363/2013 și cade în sarcina asociațiilor de proprietari. „Există HCL 363/2013 care ne spune cum să se repartizeze costurile la încălzire în cazul apartamentelor care nu au repartitoare. Repartizarea se face direct proporțional cu suprafața radiantă instalată în fiecare apartament. S-a făcut inventarierea pentru că nu se mai găsesc cărțile tehnice ale blocurilor și nu se mai poate compara suprafața inițială cu cea de acum. De la acel moment (al aprobării HCL) era obligatoriu ca cei din asociații să facă inventarierea, iar calculul la căldură să se facă după această inventariere. Numai că, la trei ani de la adoptarea acestei hotărâri, tot mai există craioveni care nu cunosc SET (suprafața echivalentă termic) din propriul apartament. Din câte știu eu, foarte puține apartamente nu sunt inventariate. Nu se cunoaște proprietarul sau acesta a refuzat. Proprietarii pot să ceară și acum inventarierea, iar cei de la asociație trebuie să-i tragă de mânecă, să-i avertizeze“, a afirmat Cătălin Popescu, reprezentantul firmei de repartitoare.
Craiovenii care nu și-au făcut inventarierea trebuie să știe că factura lor este mult mai încărcată decât factura vecinilor pentru că li se calculează pentru o suprafață similară din bloc plus 30% pe individual. Chiar dacă au trecut trei ani de când asociațiile aveau obligația să facă inventarierea corpurilor de încălzire, proprietarii pot să stabilească SET-ul din propria locuință și în acest moment. Ei pot să solicite celor de la asociație să contacteze o firmă de specialitate și contracost să facă inventarierea corpurilor de încălzire din propria locuință. „Costul unei inventarieri este de 30 de lei, dar la acest moment, pentru că se merge doar pentru cazuri izolate, ajunge la 51 de lei. Sunt costuri modice dacă ne gândim că 30% la factura de căldură înseamnă 100-150 de lei pe lună. Nu se prevede nici o măsură împotriva celor care nu fac această inventariere“, a precizat Cătălin Popescu. Sunt proprietari care refuză inventarierea deoarece sunt mai „avantajați“ dacă plătesc facturi cu acel adaos de 30% decât dacă plătesc consumul real al caloriferelor pe care și le-au montat. „Sunt proprietari care și-au montat și câte două calorifere în cameră sau au făcut modificări în apartament și au pus calorifer pe balcon ori la baie. Din start, consumul unui astfel de apartament este mai mare decât al unuia care a rămas cu caloriferele ce au fost montate din construcția blocului. Dacă s-ar calcula cum se proceda în urmă cu mulți ani, după suprafața utilă, implicit proprietarul care păstrează vechile calorifere este dezavantajat. Astfel de situații se întâmplă în detrimentul celorlalți vecini“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

Orice modificare se anunță la asociație

Când înlocuim un calorifer cu elemenți puțini din fontă și achiziționăm un calorifer din oțel mult mai mare se modifică, evident, parametrii și, de asemenea, energia consumată prin acel radiator. Nu este însă o regulă generală, schimbarea unui radiator poate să aibă repercusiuni și în minus. Puterea termică radiată de acel radiator poate să fie, de fapt, mai mică decât a caloriferului care a fost înlocuit. Prin urmare, proprietarii și mai ales cei de la asociații trebuie să știe că este bine ca în fiecare an să facă măcar o trecere în revistă a corpurilor de încălzire din apartamentele proprietarilor din asociație și să consemneze fiecare modificare. „Am avut un bloc în care proprietarii m-au sesizat că într-un apartament s-au făcut modificări, s-au montat suplimentar calorifere. Am verificat și am găsit montate calorifere de 1.200 milimetri, cu o putere foarte mare. Atunci am început să verificăm în toate blocurile. Apartamentul a fost trecut la paușal până când proprietarul ne-a spus de la ce dată a montat caloriferele. Am făcut adresă la firma de repartitoare și au recalculat factura la căldură, iar proprietarul a fost obligat să plătească un consum real. De aceea este bine să se cunoască toate aceste modificări făcute de către proprietari în apartamente“, a spus Gheorghe Albu, președinte la Asociația de proprietari 1 Mircești Sărari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS