4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDaneți - comuna se modernizează, populația îmbătrânește

Daneți – comuna se modernizează, populația îmbătrânește

Daneți este una dintre comunele doljene care încearcă să se modernizeze cât mai mult. În cele patru sate ale localităţii sunt mulți bătrâni, majoritatea rămași singuri acasă după ce copiii au plecat la muncă în străinătate. Asfaltarea drumurilor și introducerea canalizării sunt cerințele cele mai mari ale localnicilor. Primăria a investit în ultimul timp în renovarea unităților școlare și cabinetelor medicale.

Pe ulițele comunei Daneți, la ora 9 dimineața este forfotă. Cei mai mulți dintre cei care locuiesc aici sunt bătrâni care au copiii plecați în străinătate. Au rămas singuri cu toată gospodăria și acum, că a venit primăvara, muncesc să pună răsaduri și să facă curățenie în toată grădina. Comuna este cunoscută datorită „giganților de Daneți“, care nu sunt altceva decât faimoasele lubenițe care au ajuns la nu mai puțin de 24 kilograme în anul 2008. Problema este că prețurile la care oamenii vând ceea ce produc în grădini sunt mici și în ultimii ani tot mai mulți au renunțat să se mai ocupe cu agricultura. „Agricultura este principala ocupație a oamenilor de aici. Cei mai mulți cultivă pepeni verzi. Problema este că prețurile sunt foarte mici și banii sunt luați în piețe de comercianți și nu de producători. Localnicii muncesc tot anul și abia reușesc să vândă la prețul de producție, de aceea destul de puțini mai cultivă. În plus, populația este tot mai îmbătrânită, tinerii au plecat să muncească în străinătate, iar aici vezi numai case părăsite“, spune Constantin Spiridon, primarul comunei Daneți.
Asfaltarea drumurilor comunale este una dintre cele mai arzătoare dorințe ale oamenilor din cele patru sate ale comunei: Daneți, Braneți, Braniște și Locusteni. Până acum au fost asfaltați 20 de kilometri cu bani de la bugetul local. Urmează însă și modernizarea drumurilor agricole. „Avem un proiect care vizează modernizarea drumurilor agricole. Urmează să asfaltăm aproape 12 kilometri de drum care leagă satul Locusteni de satele Brabeți, Daneți, până la Dobrotești. Practic, încercăm să preluăm autovehiculele grele, tractoarele, să nu mai meargă pe drumul județean, ci să folosească această rută ocolitoare. Urmează să dăm amplasamentul și să începem lucrarea“, adaugă primarul.

„Ne lovim de problema abandonului școlar“

Toate școlile din comuna Daneți au fost reabilitate, dar nu au obținut încă autorizațiile de funcționare. Din păcate însă, elevi sunt tot mai puțini, iar numărul lor scade în fiecare an. Cei care au rămas sunt, adesea, transportați dintr-un sat în altul cu microbuzul. Conducerea școlii din Daneți se așteaptă ca, în anii următori, unele spații de învățământ să dispară pentru că nu vor mai avea elevi. „Au fost reabilitate toate școlile din comună. Școala din Daneți a fost construită de la temelie, școala din Braniște a fost reabilitată conform standardelor europene. Trebuie să luăm însă autorizațiile de funcționare. Am prevăzut în bugetul pe anul acesta sumele de bani necesare pentru împrejmuirea unităților școlare pentru că aceasta este o cerință de bază în obținerea autorizației. Problema este că sunt tot mai puțini copii. În 2004 erau 1.386 și acum mai sunt 620. Avem 45 de nașteri pe an și peste 140 de decese“, spune Constantin Spiridon.
Anul acesta a fost înființată o singură clasă pregătitoare pentru copiii din toate cele patru sate. „Avem o singură clasă pregătitoare la nivelul comunei, care are 16 elevi. Pentru anul școlar viitor o să înființăm două clase pregătitoare și în funcție de numărul copiilor proveniți din cele patru sate avem posibilitatea să facem clasa acolo unde este mai aproape de domiciliul celor mai mulți. În următorii ani, probabil că se va renunța la unele spații de învățământ pentru că numărul copiilor este din ce în ce mai mic. Avem însă două microbuze care asigură transportul elevilor“, explică Mirela Cozunu, directorul Școlii Daneți.
Abandonul școlar ridică probleme în rândul elevilor din Daneți. Rămași singuri acasă după ce părinții au plecat la muncă în străinătate, unii copii ajung să renunțe la școală. „Ne lovim de problema abandonului școlar. Sunt copii care absentează foarte mult, unii provin din familii dezorganizate, alții au părinții plecați în străinătate. Avem trei copii care au abandonat școala, refuză să mai vină. O fetiță s-a căsătorit, am luat legătura cu familia, dar ni s-a spus că nu o să mai vină. Avem un număr mare de absențe la clasa a VIII-a“, completează directorul Școlii Daneți.

Proiectul pentru canalizare, blocat la Ministerul Dezvoltării

În Daneți a fost construită o clădire nouă, în care funcționează cinci cabinete medicale. Aici, localnicii găsesc trei medici de familie, un cabinet de stomatologie, unul de ginecologie și o farmacie. Florian Stăninoiu este medic în comună de aproape 30 de ani. Soția și băiatul său sunt medici de familie tot aici. Cel care îi tratează pe localnicii din Daneți spune că principala problemă a medicinei de familie este birocrația. „Problema este că există multă birocrație. Cardul de sănătate ar fi un lucru bun dacă s-ar lucra așa cum a fost prevăzut în proiect. Populația este îmbătrânită și oamenii suferă de diverse afecțiuni, cele mai frecvente fiind cele cardiovasculare. Ar trebui recunoscută și încurajată mai mult munca de teren, aici populația este îmbătrânită și nu poți să îi ceri omului să vină la cabinet de la 15 kilometri distanță pentru consult. Eu îi consult acasă pe cei care nu pot veni, mă sună și, știindu-le situația, mă duc la ei, chiar dacă nu decontez acele consultații la domiciliu pentru că nu am cum să conectez cardul de sănătate la calculator și să raportez consultația în sistem“, spune medicul de familie.
Una dintre cerințele de bază ale oamenilor este introducerea rețelei de canalizare. Primarul Constantin Spiridon spune că a depus studiul de fezabilitate la Ministerul Dezvoltării din 2011, dar că a rămas blocat acolo. Localnicii din Daneți vor putea beneficia în perioada următoare și de Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) prin care li se va face cadastru gratuit. „Am depus studiul de fezabilitate de aproape cinci ani pentru canalizare, dar a rămas într-un sertar la Ministerul Dezvoltării… Urmează ca oamenii să beneficieze de cadastru general gratuit. La noi este o situație dificilă. Peste 80% din titlurile de proprietate sunt întocmite eronat. Ca să fie îndreptate lucrurile, ar trebui să fie retractate titlurile, dar acest lucru se face numai în instanță, ceea ce înseamnă cheltuieli pentru oameni. De aceea, am ajuns la concluzia că trebuie să ajutăm oamenii. O să luăm și un notar, să facă și taxele de succesiune“, încheie Constantin Spiridon, primarul comunei Daneți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS