Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova a fost renovată cu ajutorul donațiilor făcute de pacienți și cadrele medicale. A fost înființată o asociație către care au fost redirecționați cei 2% din impozitul pe venit. Din aceste fonduri a fost achiziționată și aparatură pentru sala de operație. Mai sunt însă multe lucruri de făcut, iar medicii fac un apel către toți cei care pot redirecționa cei 2% din impozitul pe venit să aleagă să îi dea Clinicii de Neurochirurgie.
Clinica de Neurochirurgie a căpătat o nouă înfățișare. Cele 25 de paturi ale secției sunt mereu ocupate, iar uneori, pentru că adresabilitatea este foarte mare, stau și câte doi bolnavi în pat. Cadrele medicale și-au dorit să îmbunătățească condițiile în care sunt primiți pacienții și în care ei lucrează, așa că au înființat o asociație, în urmă cu doi ani, iar primii care au donat 2% din impozitul anual pe venit au fost medicii, asistenții și infirmierii. Li s-au alăturat apoi tot mai mulți pacienți. „Am înființat această asociație prin care rugăm pacienții să doneze 2% din impozitul pe venit, dacă doresc, iar fondurile sunt folosite pentru dotarea clinicii și îmbunătățirea serviciilor medicale. Până acum, din acești bani am pus uși termopan, am schimbat mobilierul și am făcut renovări astfel încât să le oferim condiții mai bune pacienților. Secția este ocupată permanent. Sunt 25 de paturi, dar au fost situații în care am avut și 35 de pacienți în secție în același timp. Bolnavii au nevoie de condiții decente de spitalizare. Conducerea unității s-a implicat în renovare, dar am vrut să facem și noi ceva“, a spus Otilia Mărgăritescu, șefa Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Tot cu banii strânși din donații a fost cumpărată și o parte din aparatura medicală necesară în timpul operațiilor. Medicii din clinică realizează zilnic câte trei-patru intervenții chirurgicale, au însă nevoie de un microscop. „Adresabilitatea este destul de mare. Mulți pacienți vin prin Urgență, majoritatea sunt victimele accidentelor rutiere, ale agresiunilor. Am reușit cu banii primiți să achiziționăm un aspirator performant. Prin fondurile de la Consiliul Județean am luat și o masă de operație, însă avem nevoie și de acest microscop. Am solicitat, dar nu depinde de noi. Costurile sunt destul de mari și sperăm că se va găsi o soluție. De asemenea, este nevoie de schimbarea lămpilor chirurgicale“, a explicat dr. Otilia Mărgăritescu.
„Este nevoie de asistente și infirmiere“
Un alt lucru pe care conducerea clinicii ar dori să-l facă este să pună linoleum antibacterian în toată secția. Igienizarea a fost făcută din fondurile spitalului. Problema deficitului de personal este însă mai greu de rezolvat. Clinica de Neurochirurgie are doar opt asistente, două fiind în concediu, și o singura infirmieră pe tură. „Este nevoie de asistente și infirmiere. Deficitul de personal mediu și auxiliar este o problemă a întregului spital. Multe asistente și infirmiere au ieșit la pensie, altele s-au mutat de la noi în alte secții, pentru că pacienții din această secție solicită îngrijiri speciale, trebuie ridicați din pat, schimbați, transportați pe targă. În mod normal, ar trebui să avem o asistentă și o infirmieră la doi-trei pacienți. Acum avem o singură infirmieră pe tură“, a precizat Otilia Mărgăritescu, șefa Clinicii de Neurochirurgie.