2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Aproape un sfert din edilii aleși în 2012 au probleme cu legea - PSD și-a aruncat în „luptă“ primarii penali

Dolj: Aproape un sfert din edilii aleși în 2012 au probleme cu legea – PSD și-a aruncat în „luptă“ primarii penali

Din cei 111 primari de municipii, orașe și comune aleși în 2012 în județul Dolj, aproape un sfert (26) s-au ales cu dosare penale ori au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate, însă acest lucru nu a oprit partidele politice să pună pe liste peste jumătate dintre ei, în speranța că vor câștiga încă un mandat. Astfel, PSD a pus pe liste pentru alegerile locale din iunie nu mai puțin de 13 candidați care au probleme penale sau de integritate. PNL are doi candidați care se judecă cu ANI, iar UNPR îl are pe Viorel Dică de la Pielești, aflat în aceeași situație. 

În iunie 2012, USL a câștigat 77 de primării din cele 111 din județul Dolj (55 au fost câștigate de PSD, 21 de PNL și unul de PC), iar PDL a câștigat 28 de mandate. În schimb, candidații UNPR au obținut trei primării, iar în două localități a câștigat PP-DD. Într-o singură localitate (Dioști) mandatul de primar a fost câștigat de PNȚCD.
Lucrurile s-au schimbat între timp, pentru că mai mulți primari au profitat de Ordonanţa 55/2014 (care a permis timp de 45 de zile aleșilor locali să își schimbe formațiunea politică fără să își piardă funcția) și au trecut la PSD. Să vedem, mai întâi, care sunt primarii aleși în 2012 care au avut sau încă au probleme cu legea.
De altfel, în ultimul an, prefectul județului Dolj a emis ordine prin care a constatat încetarea înainte de termen a mandatelor primarilor din Bechet, Argetoaia, Scăești, Afumați, Terpezița și Caraula.

Probleme penale în Craiova, Calafat și Filiași

Din cei șapte primari de municipii și orașe din Dolj, trei sunt cercetați sau deja trimiși în judecată. În fruntea listei se află municipiul Craiova, cu al său primar PSD Lia Olguţa Vasilescu, acuzată de procurorii DNA de comiterea a patru infracțiuni de luare de mită, trei de folosirea autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și una de spălare de bani. În același dosar sunt cercetați și Radu Preda, administratorul public al municipiului Craiova, și Elena Popescu, președinta Asociației „Pro Craiova“. Anchetatorii au susținut că, în total, Olguța Vasilescu ar fi primit mită peste 250.000 de euro prin metoda „sponsorizărilor“ de la mai mulți oameni de afaceri.
Primarul municipiului Calafat, Mircea Guţă, a fost trimis în judecată în iulie 2014, într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. Anchetatorii au reținut că, în perioada 2008-2011, Guță a achiziționat mai multe bunuri şi produse la preţuri mult mai mari decât preţul pieţei, paguba adusă bugetului municipiului fiind de 1.632.398 de lei. Acest dosar este pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 11 mai. La sfârșitul lunii aprilie, anul acesta, DNA a precizat că același Mircea Guță este cercetat într-un alt dosar penal, în care este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
Nici edilul din Filiași nu a fost „ocolit“ de procurori, PSD-istul Nicolae Stăncioi fiind trimis în judecată până acum în două dosare penale. Primarul Stăncioi a fost acuzat că a încheiat patru contracte prin care bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 96.463 de lei, dar și că a „uitat“ să stabilească noul nivel de redevență pentru cele zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași. În acest fel, bugetul orașului ar fi fost păgubit cu suma de 352.289 de lei.

Primarul din Bechet și-a pierdut mandatul

Edilul orașul Bechet, PSD-istul Gheorghe Ionele, nu a reușit să-și ducă până la capăt mandatul câștigat în iunie 2012. Astfel, în iunie 2011, ANI constata că Gheorghe Ionele s-a aflat în incompatibilitate în perioada 25 iunie 2008 – 16 martie 2009, perioadă în care a deținut atât funcția de viceprimar al orașului Bechet, cât și pe cea de administrator al SC LA MAXIM SRL. Ionele a cerut în instanță anularea raportului întocmit de inspectorii ANI, iar în mai 2014 a pierdut definitiv procesul. Pe 22 ianuarie 2015, prefectul județului Dolj a emis un ordin prin care a constatat încetarea mandatului de primar al oraşului Bechet al lui Gheorghe Ionele.
Și primarul PNL din municipiul Băileşti, Cornel Pistriţu, a fost găsit incompatibil de ANI. Inspectorii de integritate au stabilit că Pistrițu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 august 2012 – 28 martie 2013, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului «Mihai Viteazul» din Băileşti“. La sfârșitul lunii martie, anul acesta, Judecătorii Curții de Apel Craiova au hotărât să respingă acțiunea primarului municipiului Băilești, Costel Pistrițu, care a cerut anularea raportului ANI. Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Nici primarii de comune nu s-au lăsat mai prejos

Sunt și destul de mulți edili de comune din Dolj, aleși în iunie 2012, care fie s-au ales cu dosare penale, fie au intrat în vizorul inspectorilor de integritate.
Astfel, primarul Marian Belu din Afumaţi a fost găsit incompatibil de ANI în iulie 2014, iar un an mai târziu a pierdut procesul cu ANI. Pe 13 mai 2015, prefectul județului Dolj a emis ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al edilului Marian Belu.
În martie 2015, ANI a comunicat că Ion Dinu, primarul PSD din Amărăștii de Jos, s-a aflat ani buni în stare de incompatibilitate. Acesta a fost acuzat că, din 2009 și până în 2014, a deținut simultan cu funcția de primar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Amărăștii de Jos. Primarul Dinu a contestat raportul ANI, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.
Mircea Beznă a câștigat alegerile în Argetoaia în 2012 din partea PDL, însă a trecut la PSD în baza Ordonanţei 55/2014. În octombrie 2015, Beznă a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat că a „jonglat“ cum a vrut cu banii destinaţi pietruirii drumului Bâlta-Argetoaia. Acest dosar se află în prezent pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, care judecă apelul formulat de inculpat. Același Beznă și-a pierdut scaunul de primar la începutul anului 2015, după ce a fost declarat irevocabil în conflict de interese de către Curtea Supremă.
Edilul din Braloştiţa, Ioan Sârbu, a fost trimis în judecată în decembrie 2014, într-un dosar în care a fost acuzat că, atunci când era administratorul unei firme de construcții, ar fi obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova.

Dosarul penal de la Caraula și bătaia primarului din Leu

Și primarul Ştefan Vancea din Caraula are probleme cu legea. Acesta a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, alături de fostul viceprimar Victor Șandru și de secretarul Primăriei Caraula, Aurel Matara. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Băilești. De altfel, în martie 2016, Vancea a rămas fără fotoliul de primar, după ce a pierdut definitiv procesul cu ANI.
Tot în martie, inspectorii de integritate au comunicat că au constatat „starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă şi penală“ în cazul primarului Marin Marcu din Breasta. Actualul edil poate contesta în instanță raportul emis de ANI.
Edilul Constantin Spiridon din Daneţi s-a ales în acest mandat cu două dosare penale, în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Faptele de care este acuzat Spiridon sunt asemănătoare cu cele din dosarul edilului Mircea Guță din Calafat, prejudiciul adus bugetului comunei fiind de aproximativ o jumătate de milion de lei.
Mai aproape de Craiova, la Ișalnița, primarul PSD Ovidiu Flori a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI. Edilul Flori a contestat în instanță raportul ANI, însă Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea în noiembrie, anul trecut. Dosarul a ajuns pe rolul Curții Supreme, care urmează să judece recursul formulat de Ovidiu Flori.
La Drăgotești, primarul PSD Dumitru Dincă a fost declarat incompatibil de ANI, însă edilul s-a adresat instanței de judecată. Acțiunea primarului Dincă se află pe rolul Curții de Apel Craiova.
Și primarul Iulian Cristescu din Leu are probleme cu legea, însă de altă natură. Acesta a fost acuzat că, în campania electorală din 2014, l-a lovit cu pumnul în figură pe reprezentantul ACL Isidor Răducea. Primarul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe, dosarul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova.

Dosare penale și la Malu Mare, Melinești și Mârșani

La jumătatea lunii trecute, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au ridicat de la Primăria Malu Mare, condusă de pesedistul Alexandru Dicu, mai multe documente și înscrisuri. Procurorii craioveni au precizat, pentru GdS, că au în lucru un dosar penal privind infracțiunile de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Alt primar al PSD, Ana Ceană din Melinești, este cercetată, alături de mai mulți primari din Gorj, într-un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Anchetatorii au reținut că primarii ar fi cerut şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii.
Tot luna trecută, polițiștii doljeni au ridicat de la Primăria Mârșani documentele privind mai multe contracte „suspecte“. Ulterior, după audieri, procurorul de caz a dispus reținerea a zece inculpați, printre care se numără primarul Constantin Ghencioiu, viceprimarul Laurențiu Răducanu și contabila Constanța Anghel.
Dacă Dicu, Ana Ceană și Ghencioiu sunt cercetați penal, primarul Constantin Nedelea din Murgași a fost condamnat luna trecută la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual.
În schimb, în martie 2015, primarul Viorel Dică din Pielești a fost declarat incompatibil de ANI. Edilul a contestat raportul ANI, iar în prezent acest dosar se află pe rolul Curții de Apel Craiova.

Afacerile cu terenuri din Podari și primarul condamnat din Scăești

La începutul acestui an, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a primarului Constantin Gheorghiţă din Podari. În același dosar au fost deferiți justiției alți șase inculpați, printre care se numără viceprimarul, secretara și arhitectul-șef din Podari. Primarul și viceprimarul sunt acuzați că au restituit abuziv 5.000 mp de teren intravilan, care au ajuns la șeful Serviciului Taxe și Impozite din Podari. În final, acesta din urmă, ajutat de funcționarii Primăriei Podari, a reușit să vândă cu peste 100.000 de euro mai multe clădiri ale ANIF Dolj.
În ceea ce-l privește pe Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare, în martie 2016, acesta a fost găsit de inspectorii ANI în conflict de interese administrativ. Vintilă a contestat raportul ANI, acțiune înregistrată pe rolul Curții de Apel Craiova pe 6 aprilie.
În aceeași situație se află și primarul comunei Rojiște, Ionel Nedelcu, care a fost declarat incompatibil de ANI în martie 2014. Nedelcu a contestat în instanță raportul ANI, iar în martie 2015, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. Recursul formulat de primarul din Rojiște a ajuns pe rolul Curții Supreme în aprilie 2015, însă nu a fost soluționat până în prezent.

Primarul din Țuglui – trei ani de închisoare cu executare

În martie 2015, primarul Barbu Calotă din comuna Scăieşti a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a comis o serie de ilegalități cu ocazia reabilitării drumurilor din comună.
Anchetatorii au stabilit că valoarea totală a lucrărilor executate reprezenta numai 50% din valoarea lucrărilor decontate de primărie.
Tot în martie 2015, prefectul județului Dolj a emis un ordin privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al comunei Scăești, Barbu Calotă.
În mai 2015, alt primar își încheia mandatul înainte de termen. Este vorba de Constantin Popa, edilul din Terpezița, care în ianuarie 2015 a pierdut definitiv procesul cu ANI.
Unul din primarii aleși în 2012 – Paulică Neagoe de la Țuglui – a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în februarie anul acesta. Primarul Neagoe a fost acuzat că a cumpărat din bugetul comunei diverse bunuri la prețuri mult „umflate“. Prejudiciul a fost stabilit la peste 400.000 de lei.

Cei mai mulți candidați penali sunt pe listele PSD

Se pare că problemele penale sau de integritate ale unor primari nu au oprit PSD și PNL să-i pună pe liste pentru alegerile locale de pe 5 iunie. Cei mai mulți candidați cu probleme sunt PSD-iști (13), doi sunt ai PNL și unul din partea UNPR.
Din partea PSD, la Craiova candidează Lia Olguța Vasilescu, la Braloştiţa – Ioan Sârbu, la Breasta – Marin Marcu (ales primar din partea PNL în 2012), la Drăgotești – Dumitru Dincă, la Ișalnița – Ovidiu Flori, la Leu – Iulian Cristescu, la Malul Mare – Alexandru Dicu, la Melinești – Ana Ceană, la Mârșani – Constantin Ghercioiu, la Podari – Constantin Gheorghiță, iar la Poiana Mare – Marin Vintilă (ales primar din partea PNL în 2012).
Mai trebuie spus că la Sadova candidează, tot din partea PSD, Vasile Jianu (primar între anii 2008-2012), care este trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Acestea nu sunt însă singurele „bube“ ale candidatului PSD pentru Primăria Sadova. Același Jianu a fost găsit incompatibil de ANI. Fostul primar a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova în noiembrie 2015, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții Supreme. Tot din partea PSD, la Primăria Piscu Vechi candidează Marius Minea, actualul viceprimar din comuna Piscu Vechi, găsit incompatibil de ANI în noiembrie, anul trecut. Marius Minea a contestat în instanță raportul ANI, iar în februarie, anul acesta, a avut câștig de cauză la Curtea de Apel Craiova. Inspectorii de integritate au formulat recurs împotriva hotărârii judecătorilor craioveni, dosarul fiind, în prezent, pe rolul Curții Supreme.
Și PNL a pus pe liste doi candidați care au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate. Este vorba de Cornel Pistriţu, la Băilești, și Ionel Nedelcu, la Rojiște. Pentru Primăria Pielești, UNPR îl are candidat pe actualul primar, Dan Viorel Dică, aflat și el în proces cu ANI.
Dacă tragem linie, din cei 26 de primari aleși în 2012 și care au probleme penale sau de integritate, jumătate sunt candidați ai PSD pentru alegerile din iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS