La zece ani de la dispariţia neaşteptată a unuia dintre cei mai valoroşi poeţi și intelectuali ai Craiovei, Patrel Berceanu, a sosit momentul să omagiem, într-un grup de prieteni și de admiratori, viaţa şi opera unui scriitor pentru care poezia, teatrul, publicistica sa constituie un reper al spiritualității din această parte de țară, și nu numai. Memoria unui scriitor implicat cu fervoare în viața culturală a orașului merită cu prisosință acest omagiu, cu atât mai mult cu cât Patrel Berceanu a cultivat arta dialogului, a prieteniei. Drept dovadă, există numeroși scriitori și artiști care îl păstrează viu în memoria lor. „Subțire-n umeri și schimbător din fire”, Patrel Berceanu azi nu mai e printre noi. Figura sa adolescentină încadrată de părul alb ca neaua, cu şuviţă rebelă pe frunte, stăruie în memoria noastră chiar și dacă poetul nu ar fi lăsat acest autoportret în care se pot regăsi, firesc, toți poeții lumii: „mai cunoscut decât un deputat / dar mai puţin cunoscut decât un medaliat olimpic cu bronz// mai citit decât o bibliotecă/ dar mai puţin decât cred doctoranzii/ clarvăzător după cum se va dovedi cândva/ dar mai puţin crezut decât un politician de duzină”. În adunările scriitoriceşti din Craiova el a fost vocea cea mai lucidă – a opoziţiei la încremenire, anchilozare, cult al personalității. Combătea pe faţă bizantinismul de duzină din anumite zone ale breslei literare, veleitarismul şi duplicitatea devenită normă de viață. La fel de intens, era primul care elogia delicatețea și discreția celor care au înțeles: arta adevărată e pentru oameni, nu pentru muzee și măriri personale.
Inițiativele și activitățile sale culturale fac din Patrel Berceanu un scriitor cu implicare civică extraordinară, iar literatura care a rămas în urma sa poate constitui un exemplu excelent inclusiv pentru generațiile tinere. Ar fi împlinit, pe 19 aprilie, 65 de ani…
Teatrul Național Craiova, instituție căreia i-a fost un slujitor fidel, cu indiscutabil talent și expresivitate artistică, îl va omagia, marți, 10 mai, de la ora 17, la sala Ia te uită! a Teatrului Național Craiova, printr-o reuniune artistică la care își vor aduce aportul scriitori, actori, artiști plastici, muzicieni. Printre cei care vor evoca viața și opera se numără Cornel Bălosu, Ion Munteanu, George Popescu, Viorel Penișoară Stegaru, Marcel Voinea, Jean Băileșteanu, Cornel Mihai Ungureanu, Alexandra Davidescu, Doina Pologea, Cătălin Davidescu, Ioan Lascu, Horia Dulvac, Lari Ștefănescu.
Maestrul Mircea Suchici va susține un moment muzical la violoncel, iar actorii TNC, Angel Rababoc și Constantin Cicort, vor recita din poezia sa. Florin Chirea va proiecta câteva filme, dar și fotografii de arhivă, în care vom regăsi figura singulară, caldă a unui prieten care ne lipsește. Organizator este Nicolae Coande.
Comemorarea lui Patrel Berceanu la zece ani de la deces
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei