5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVestigii dacice distruse de constructorii şoselei de centură

Vestigii dacice distruse de constructorii şoselei de centură

Multe vestigii dacice au fost descoperite pe traseul şoselei  de centură (Foto: Eugen Măruţă)
Multe vestigii dacice au fost descoperite pe traseul şoselei
de centură (Foto: Eugen Măruţă)

Vestigii dacice din zona municipiului Târgu Jiu au fost distruse de constructorii noii şosele de centură a oraşului. Lucrările sunt executate de firma italiană Collini Lavori. Muncitorii au distrus cu utilajele componente ale aşezării dacice vechi de 2000 de ani. Zona în care s-au produs distrugerile este Romaneşti, la ieşire din oraş, în partea de sud a municipiului. Vasile Marinoiu, arheolog expert, susţine că au fost executate lucrări fără să existe descărcarea arheologică şi că o serie de vestigii au fost afectate iremediabil.
„Când s-a efectuat cercetarea arheologică la situl 6 s-au făcut lucrări la gropile de împrumut de lângă centură în vederea exploatării materialului pentru taluz şi amenajarea unui lac piscicol. În urma solicitării pentru diagnosticare arheologică s-au descoperit mai multe complexe din perioada dacică şi medievală. Cei de la Collini Lavori au spus că nu mai sunt interesaţi să cerceteze terenul şi nu s-a mai încheiat contract de cercetare arheologică pentru eliberarea terenului de sarcină arheologică. Ulterior, s-a constatat că s-a trecut la efectuarea unor excavări fără să anunţe Direcţia pentru Cultură şi a fost afectat complexul arheologic descoperit. Într-o zonă nu se mai poate recupera nimic“, a declarat Vasile Marinoiu, fost director al Muzeului Judeţean Gorj.

Dosar penal

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a fost sesizat în acest caz şi a fost începută o anchetă care va determina cine se face vinovat de distrugerea aşezării.
„Poliţiştii din cadrul IPJ Gorj s-au sesizat despre săvârşirea infracţiunii de executare a unor lucrări ce pot afecta siturile arheologice în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru activitatea desfăşurată într-o anumită zonă de către constructorul drumului de centură. Pedeapsa prevăzută pentru aceste fapte este de închisoare între trei luni şi trei ani sau amendă“, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. La rândul său, Ion Tudor, şeful Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu Jiu, a declarat că vestigiile nu au fost distruse cu intenţie: „Descoperim că avem multe mărturii istorice, ceea ce ne bucură. Mai rău este că din dorinţa de a efectua lucrările repede nu se acordă atenție maximă acestor aspecte. Lăsăm organele de specialitate să-şi facă datoria şi, dacă cineva se face răspunzător, măsurile vor fi luate în drept. Nu a comis nimeni o faptă cu intenţie“, a menţionat Ion Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS