6.7 C
Craiova
luni, 2 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSate pe cale de dispariție în comuna Dumbrava

Sate pe cale de dispariție în comuna Dumbrava

Declinul demograficîntr-o comună din Mehedinți ne face să tragem un semnal de alarmă: există sate care se depopulează pe zi ce trece. În satul Rocșoreni din comuna Dumbrava sunt mai mulți câini decât oameni, spun localnicii. Patrupedele fie au rămas acolo după decesul stăpânilor, fie au fost aruncate în localitate de oameni din alte părți. Situația e tragică și în alte cătune ale comunei mehedințene. În satul Higiu, la trei case locuite sunt șase case părăsite.

Satele din mediul rural dispar încet, dar sigur. Frumusețea locului și așezarea comunei Dumbrava pe dealuri pline de verdeață, departe de zonele poluate, contrastează puternic cu faptul că satele sunt din ce în ce mai nelocuite.
Într-un sat izolat am întâlnit primii oameni după ce am parcurs aproape doi kilometri, pe coline și prin văi. Casele păreau părăsite de multă vreme. Gardurile stăteau să cadă, iar ierburile erau crescute și în curți, și la porți. Este vorba de satul Rocșoreni, unde puținii localnici care au mai rămas sunt departe de tot ce înseamnă civilizație. Nu au apă curentă, nu au drumuri asfaltate, iar cel mai des întâlnit mijloc de transport este căruța cu calul.

„Pe ulița asta sunt mai mulți câini decât oameni“

Un proverb vechi spune că „omul sfințește locul“. Depopularea „mistuie“ satul Rocșoreni, din comuna Dumbrava. Acolo existau 500 de familii la recensământul din 2002, au mai rămas 60 de familii în 2011, iar în prezent, în realitate, mai sunt cel mult 50 de persoane în tot satul.
Primii oameni din Rocșoreni i-am întâlnit după ce am parcurs câțiva kilometri. Ne-a atras atenția faptul că pe drum erau foarte mulți câini slabi și jigăriți, ce păreau fără stăpân. „Pe ulița asta sunt mai mulți câini decât oameni, pentru că oamenii au murit sau au plecat de aici din cauza sărăciei, a neajunsurilor și au rămas doar câinii. Și sunt și câini vagabonzi câți vrei. Vin și mănâncă de pe la vite, de prin gospodărie. Vin din alte părți cu mașinile și aduc câinii aici, și noi îi adoptăm. Uitați-vă că acum sunt zece câini aici, la noi la poartă, și încă nu au venit toți. A plecat lumea de aici din cauza sărăciei. Drumul e prost, nu e făcut. Apă nu e băgată aici. Acum dacă mai sunt 50 de oameni în tot satul. Pe aici mai sunt maximum zece case locuite“, a spus Mihai Gheorghe, din Rocșoreni.

Populația a scăzut cu mai mult de jumătate în Higiu

Depopulate sunt și alte sate din comuna Dumbrava. În satul Higiu, „din 500 de cetățeni, mai avem doar cam 200. Mai mult de jumătate au dispărut pentru că au decedat oamenii și, în plus, nu mai vine nimeni să locuiască aici, la țară. Pe strada aceasta, la fiecare trei case locuite sunt șase case părăsite. Noi am solicitat să vină cetățeni din altă parte să își cumpere aici case, că sunt ieftine, dar nu vine nimeni la țară“, a spus primarul din Dumbrava. O locuință în comună ajunge la aproximativ 20.000 – 30.000 de lei, cu tot cu teren de 2-3 hectare, însă nu cumpără nimeni.

Tinerii pleacă în străinătate

Comuna Dumbrava avea 2.200 de locuitori. La ultimul recensământ din 2011, localitatea număra circa 1.500 de suflete, iar de atunci și până acum mulți au murit sau au plecat în străinătate, povestește primarul localității, Marin Cioană.
„Populația a scăzut mult din cauza deceselor, în satele comunei fiind mulți oameni în vârstă. Tinerii au plecat ca să câștige și ei un ban în străinătate. La noi, aici, e o zonă defavorizată și nu au cum
să-și câștige existența. Nu au locuri de muncă, nu au nimic. Aici doar cu agricultura și cu animalele se pot ocupa, pentru că suntem departe și de Craiova, și de Strehaia, dar și de Drobeta Turnu Severin“, a spus primarul din Dumbrava, Marin Cioană. „În satul Higiu erau circa 500 de cetățeni. Acum dacă mai sunt 200. A scăzut populația cu mai mult de jumătate. Am cerut în alte comune să vină cetățenii
să-și cumpere aici case că sunt foarte ieftine, dar nu vine nimeni. Toată lumea vrea la oraș“, a mai precizat primarul Cioană.
Edilul mai spune că tinerii nu au nici un gând să se stabilească în Dumbrava, pentru că, dacă ar munci în agricultură, ar câștiga 50 de lei pe zi, pe când dacă muncesc în străinătate câștigă de la 50 de euro în sus pe zi.
O situație la fel de tragică din punct de vedere demografic este și în satul Vorodia, în care au mai rămas 14 gospodării din 60.
În ritmul în care dispare populația din comuna Dumbrava, în câțiva ani unele sate componente ar putea rămâne complet părăsite, fără nici măcar un locuitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS