4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi cu dizabilităţi, desfiguraţi în bătaie

Elevi cu dizabilităţi, desfiguraţi în bătaie

Pe adresa redacţiei GdS au ajuns fotografii cu elevi bătuţi de la Şcoala „Sf. Mina“
Pe adresa redacţiei GdS au ajuns fotografii cu elevi bătuţi de la Şcoala „Sf. Mina“

Copii desfiguraţi în bătaie, cu faţa tumefiată, cu dinţi rupţi din cauza loviturilor, cu capul spart, acestea sunt imaginile care au ajuns zilele trecute pe adresa redacţiei. Este vorba de elevi cu diverse dizabilităţi care învaţă la Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina“ din Craiova şi care sunt cazaţi în regim de internat în această instituţie. Acestea sunt doar câteva din cazurile despre care s-a aflat, în realitate însă, astfel de violenţe se întâmplă frecvent, se menţionează în sesizare.

Sinuciderea a doi copii instituţionalizaţi, la sfârşitul anului 2015, a fost parcă picătura care a scos la suprafaţă nenumărate probleme în sistemul de protecţie specială a copilului, dar şi în unităţile de învăţământ în care sunt şcolarizaţi copii cu dizabilităţi. Acestui eveniment tragic i-a urmat un val de alte incidente: tentative de suicid, acte de violenţă ale unor instructori de educaţie care au lovit copii cu handicap, decesul unui elev de la un liceu special după ce s-a electrocutat în Gara Craiova. Au început astfel să iasă la iveală, mai mult ca niciodată, la intervale de aproximativ două săptămâni, noi sesizări, de o gravitate extrem de mare. Multe din cazurile prezentate în Gazeta de Sud au ajuns în atenţia Avocatului Poporului. Au fost daţi afară din sistem instructori de educaţie care au lovit copii, dar şi şefa complexului în care erau cazaţi adolescenții care s-au sinucis. Problemele în sistemul instituţionalizat continuă însă.

Copilul bătut a fost dus la IML

„Copiii se bat unii cu alţii cu bestialitate în internatul Şcolii «Sf. Mina». Dovezile sunt recente: dinte spart, ochi vânăt, cap spart… Personalul a sesizat directoarea şcolii în repetate rânduri în legătură cu aceste violenţe, însă aceasta nu a luat nici o măsură să nu se mai întâmple astfel de lucruri“, se precizează în sesizarea primită pe adresa Gazetei de Sud. Cele semnalate în sesizare s-au dovedit a fi reale: unele dintre fotografii sunt recente, altele ceva mai vechi, susţin reprezentanţii unităţii de învăţământ. Nu numai elevii se bat în această şcoală, există un conflict permanent între angajaţii unităţii de învăţământ, care sunt împărţiţi în tabere. „Este o hărţuire permanentă“ susţin mulţi dintre angajaţi, iar la mijloc se află copiii cu dizabilităţi, care sunt manevraţi ca nişte marionete de cei care ar trebui să îi supravegheze, să îi înveţe!
Ultimul incident grav ce a avut loc în şcoală s-a întâmplat duminica trecută, pe 15 mai. Un elev în vârstă de 14 ani, încadrat în gradul de handicap accentuat cu diagnosticul întârziere mintală, hiperkinezie, a fost lovit cu bestialitate de un alt elev al acestei şcoli, în vârstă de 16 ani, despre care s-a scris în Gazeta de Sud în urmă cu aproximativ o lună. „Loviturile au fost produse de băiatul-problemă ce a ajuns în şcoala noastră de la Complexul de Servicii Specializate de Tip Rezidenţial Copii Dioşti. Este acelaşi tânăr care a avut o relaţie sexuală cu o elevă a noastră, care este acum însărcinată. Aşa cum am mai menţionat, de la început am ştiut că este un copil care creează probleme, însă nu am putut refuza şcolarizarea lui. Am trimis numeroase adrese la DGASPC Dolj pentru ca acest tânăr să fie mutat din şcoala noastră, am cerut intervenţia poliţiei pentru că şi-a ameninţat şi lovit colegii şi profesorii în nenumărate rânduri, însă nimeni nu a oferit soluţii. Bătaia de duminică a pornit de la un lucru minor, de la faptul că băiatul de 14 ani ar fi luat pasta de dinţi a iubitei celui de 16 ani… A fost chemată ambulanţa, copilul a fost dus la spital. După cinci ore a revenit în şcoală, însă loviturile pe care le-a suferit au necesitat copci. Am dus copilul la Institutul de Medicină Legală, de unde a primit certificat că necesită opt-nouă zile de îngrijiri medicale“, a povestit Eugenia Pascu, directoarea Şcolii „Sf. Mina“.

„Într-o lună, sunăm de cel puţin cinci ori la 112“

În internat se află în acest moment 68 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între trei şi 20 de ani, cu tulburări de comportament, autism, deficienţă moderată, handicap locomotor. Cei mai mulţi elevi şcolarizaţi au însă deficienţe mintale. „În această şcoala specială ajung copiii cu cele mai grave probleme medicale. Avem elevi care în momentele de criză se tund, îşi aruncă hainele pe geam, încearcă să se automutileze, se tăvălesc, distrug mobilierul, sparg uşile. Sunt copii care dacă nu obţin ce îşi doresc fac crize. Zilnic ar trebui să chemăm ambulanţa. De luni până vineri avem medic în şcoală care intervine, în weekend însă sau noaptea este chemată salvarea. Într-o lună, sunăm de cel puţin cinci ori la 112. În urmă cu câţiva ani, în momente de criză, unul din elevi a sărit de la etaj. În acel moment am decis să punem gratii la camerele de la etaj pentru că altfel riscurile erau enorme. Şi mai este o problemă: lipsa de personal cu care ne confruntăm, faptul că pe tura de noapte sau în weekend avem foarte puţini instructori de educaţie. Sunt angajaţi care nu şi-au luat concediu de odihnă de câţiva ani“, a adăugat Eugenia Pascu. Întreg personalul angajat al căminului şcolii este format din patru infirmiere, patru instructori de educaţie, cinci supraveghetori de noapte. „Pentru a face faţă acestor copii avem nevoie de cel puţin şase oameni: două asistente medicale şi doi supraveghetori pentru turele de noapte, doi instructori de educaţie. Am avut zece posturi bugetate de Consiliul Judeţean Dolj, însă nu am primit acceptul de la Inspectoratul Şcolar decât pentru două angajări. Am cerut reprezentanţilor inspectoratului şcolar să ne sprijine pentru ca în vacanţa de vară copiii instituţionalizaţi să fie preluaţi de DGASPC“, a adăugat Pascu.

O comisie de control de la ISJ la Şcoala Specială „Sf. Mina“

Am cerut un punct de vedere reprezentanţilor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj legat de faptele de violenţă ce au avut loc în această unitate de învăţământ. „Am constituit o comisie de control care se va deplasa la Școala Gimnazială Specială «Sf. Mina» pentru a verifica faptele și condițiile în care acestea au avut loc. Vor fi verificate documentele specifice întocmite la nivelul unității de învățământ, măsurile care au fost luate pentru a preîntâmpina aceste incidente regretabile și condițiile“, a spus Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt la ISJ Dolj. În ceea ce priveşte deficitul de personal, reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că în ultimul Consiliu de Administraţie s-a decis ca această unitate şcolară să mai primească două posturi, iar numărul de clase să fie suplimentat pentru a funcţiona cu un număr cât mai mic de elevi. „Pentru anul școlar 2015-2016, au fost aprobate 393 de norme pentru cele cinci unități finanțate din bugetul Consiliului Județean Dolj: Școala Gimnazială Specială «Sf. Vasile», Liceul Tehnologic Special «Beethoven» Craiova, Școala Profesională Specială Craiova, CJRAE Dolj și Școala Gimnazială Specială «Sf. Mina». În această unitate de învăţământ sunt școlarizați 153 de elevi și preșcolari, cu şase mai puțini decât în anul școlar precedent. Din totalul de 393 de norme, această unitate de învățământ special beneficiază de un număr de 117,34 norme, cu trei norme didactice auxiliare mai mult față de anul școlar trecut, având în vedere specificul unității școlare“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„În această şcoală nu există armonie, sunt tabere care au tot timpul ceva de împărţit“

Având în vedere numărul mare de sesizări din ultimele luni, dar şi gravitatea lor, am vrut să aflăm şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, care finanţează atât şcolile speciale, cât şi DGASPC. „Este regretabil că se întâmplă astfel de cazuri. Aproximativ jumătate din bugetul CJ se duce în acest sector, al protecţiei speciale a copiilor. În acest caz, din câte ni s-a explicat, este vorba de violenţe ieşite din comun comise de un tânăr. Nu s-ar fi ajuns aici dacă această şcoală ar fi avut destule posturi, suficient personal. Noi, cei de la CJ Dolj, am bugetat posturile pe care cei de la şcoală ni le-au solicitat, însă aceşti bani stau blocaţi. Este vorba de o problemă a sistemului de învăţământ, în toată ţara sunt astfel de situaţii. Mai este o problemă, în această şcoală nu există armonie, sunt tabere care au tot timpul ceva de împărţit. Nu este în regulă să se întâmple asta, în aceste unităţi de învăţământ special ar trebui să ajungă oameni cu o chemare deosebită. Dacă soluţia pentru stoparea unor astfel de probleme ar fi schimbarea directorului, am recurge imediat la o asemenea decizie. Însă nu asta este soluţia! Ne dorim ca în perioada imediat următoare, pe fonduri europene, să înfiinţăm centre mai mici în care să ducem copiii din aceste şcoli speciale pe perioada vacanţelor pentru că sunt angajaţi care nu şi-au luat concedii în ultimii ani, angajaţi care sunt stresaţi, supăraţi, şi nu este în regulă să se întâmple aşa ceva, mai ales că ei muncesc cu copii care au nevoie de atenţie şi îngrijire specială“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

„Vom demara o anchetă pe drepturile copilului“

Având în vedere că atât băiatul de 14 ani lovit cu bestialitate, cât şi agresorul său sunt în grija DGASPC Dolj, am vrut să aflăm şi părerea acestei instituţii. „Nu am fost anunţat despre gravitatea unor astfel de fapte, de acte de o asemenea violenţă. Acum, că am intrat în posesia fotografiilor, vom anunţa organele abilitate, iar în limita în care ne permite legea vom demara o anchetă pe drepturile copilului la această unitate şcolară. Vom anunţa şi alte instituţii abilitate în control, AJPIS, Avocatul Poporului, ISJ Dolj“, a spus Florin Stancu, director DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS