6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPetiţii la premier şi preşedintele Senatului pentru redeschiderea Transalpinei

Petiţii la premier şi preşedintele Senatului pentru redeschiderea Transalpinei

Asociaţia concesionarilor din Rânca, Gorj va trimite petiţii premierului Dacian Cioloş şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care va solicita redeschiderea traficului pe Transalpina. Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei concesionarilor din Rânca, a declarat că sunt condiţii pentru a fi reluat traficul pe Transalpina, însă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România o blochează nejustificat. În tot acest timp se circulă deja cu motocicleta sau cu bicicleta, în ciuda faptului că drumarii susţin că pe anumite porţiuni, pe marginea şoselei, încă este zăpadă din abundenţă. Pănescu a declarat că proprietarii de pensiuni şi hoteluri pierd clienţi din ţară şi din străinătate, din cauză că drumul este ţinut închis încă din 31 martie.

Cer ajutor autorităţilor centrale

Constantin Pănescu le cere autorităţilor centrale să înţeleagă importanţa turistică a Transalpinei, mai ales că au fost investite în lucrările de modernizare sute de milioane de euro. „În numele membrilor fondatori ai asociaţiei, dar şi a celorlalţi concesionari de terenuri din zona Rânca–Gorj vă informăm că, atunci când ați fost numit în funcţia de prim-ministru al României, ne-am pus toate speranțele în dumneavoastră pentru rezolvarea unor probleme mari și grave ale DN 67C denumit recent Transalpina și a zonei Rânca, respectiv terminarea asfaltării acestuia, nu numai pentru a deveni un drum strategic, ci şi pentru faptul că este drumul situat la cea mai mare altitudine din România, traversând Masivul Parâng, prin Pasul Urdele, unde altitudinea este de 2.145 de metri şi unde, pe vremuri, se afla graniţa cu Imperiul Austro-Ungar. Transalpina, în ultimii ani, a devenit al doilea pol al turismului montan românesc, după Transfăgărăşan – ca vechime, dar, ca frumuseţe a peisajelor, urcă pe primul loc, lucru dovedit de numărul de turişti care îl tranzitează vara (atunci când autorităţile permit accesul autovehiculelor pe acest drum, motivând asigurarea siguranţei rutiere), numărul lor fiind de circa 10.000 zilnic, astfel încât structurile de cazare situate de-a lungul Transalpinei sunt ocupate la capacitate. Din datele pe care le deţine Asociaţia Concesionarilor Corneşul Mare – Rânca, Gorj rezultă că structurile de cazare din localităţile arondate Transalpinei asigură următoarele posibilităţi: 1. Baia de Fier și Novaci – aproximativ 300 de locuri, 2. Rânca – aproximativ 8.000 de locuri, 3. Obârșia Lotrului – Oasa – Bistra – Sugag – aproximativ 1.500 de locuri. De remarcat este faptul că acestor capacităţi de cazare le corespund câteva sute de locuri de muncă, fiind o alternativă pentru persoanele disponibilizate din industria mineritului din judeţul Gorj care au început să se recalifice în meseriile din domeniul alimentaţiei publice şi turismului. Dar, după cum ştiţi, acest drum (DN 67C – Transalpina) este prost administrat în prezent, în sensul că este închis şi deschis după bunul plac al unor decidenţi“, potrivit petiţiei care va ajunge la premierul Cioloş.

Măsuri pentru dezvoltarea zonei

Asociaţia concesionarilor cere implicarea guvernului în declararea ca staţiune de interes turistic a zonei Rânca şi propune un set de măsuri concrete de dezvoltare a turismului în Rânca: „1. Stabilirea unui program concret de funcţionare al Transalpinei, care va atrage după sine dezvoltarea turismului în zonă, atât vara, cât şi iarna. Faţă de acest aspect vă aducem la cunoştinţă că în anii anteriori, datorită faptului că Transalpina a fost închisă o perioadă lungă de timp, o parte dintre societăţile comerciale care-şi desfăşoară activitatea în Rânca au intrat în procedură de insolvenţă, şi-au disponibilizat salariaţii, nivelul veniturilor a scăzut semnificativ, cu consecinţa diminuării impozitelor şi taxelor către bugetul de stat. 2. Înfiinţarea, de-a lungul Transalpinei, prin programe de finanţare, a unor stâne de nivel european şi amenajarea unor locuri speciale pentru vânzarea produselor specifice acestei zone: brânză, pastramă, fructe de pădure, ciuperci, siropuri naturale, plante medicinale etc., (de la cei aproximativ 2.000 de crescători de animale și aproximativ 1.000 de culegători). 3. Transformarea zonei Rânca dintr-un „cartier“, al celor două primării, în staţiune de interes local şi naţional, având în vedere cei circa 1.600 de investitori ce dețin aproximativ 8.000 de locuri de cazare. 4. Dezvoltarea domeniilor skiabile din Rânca şi unirea lor cu cele de la Vidra, prin telegondolă sau telescaune. 5. Urmare a implementării acestor măsuri, se vor genera peste 800 de noi locuri de muncă“, conform aceluiaşi document. Constantin Pănescu a declarat că în Rânca sunt aşteptaţi turişti din Germania, Cehia, Slovacia sau Polonia, care ezită să sosească pentru că aşteaptă redeschiderea traficului pe Transalpina. De precizat că drumarii au amânat de patru ori până acum redeschiderea Transalpinei, invocând condiţiile meteo nefavorabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS