Cei interesați de pensionare pot să afle de pe internet dacă angajatorii le-au declarat orele reale de muncă lucrate și salariul real din anul 2001 încoace. Pentru a putea să-și vizualizeze datele de pe computerul de acasă, cei interesați sunt nevoiți să facă un drum la Casa de Pensii, pentru a obține un cod de acces.
Persoanele care mai au puțin până la pensionare și acelea care doresc să se asigure că angajatorul le-a declarat la stat salariul real și numărul real al orelor de muncă efectuate au posibilitatea să afle aceste date de pe internet, accesând site-ul Casei Naționale de Pensii. Tot ce trebuie să facă actualii angajați sau șomeri este să aibă o adresă de e-mail validă și să depună o cerere la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. „Este vorba despre portalul www.cnpp.ro, pe care poate să îl acceseze orice persoană, prin crearea unui cont, și să-și vizualizeze activitatea desfășurată după aprilie 2001. Este important de precizat că în continuare sunt necesare carnetele de muncă și nu trebuie să renunțe oamenii la ele, chiar dacă din ianuarie 2011 înregistrările în aceste carnete nu se mai efectuează. Deci se poate vedea în orice moment dacă angajatorul ne declară salariul și orele prevăzute în contract“, a declarat Daniela Licu, director executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj. Pentru a putea accesa datele on-line, persoanele fizice interesate trebuie să meargă la sediul CJP Dolj, la Registratură și să depună o cerere pentru obținerea unui nume de utilizator și a unei parole de acces, date care se vor introduce pe site-ul Casei Naționale de Pensii. „Există o persoană la noi care îi învață pe cei care doresc să fie utilizatori pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a accesa acest portal. Îi ajută în completarea unei cereri, în care trebuie să-și dea toate datele, dar cel mai important este să aibă o adresă de e-mail, pentru că parola o primește securizată, pe adresa personală de e-mail. (…) În felul acesta, nu vor mai fi nevoiți oamenii să vină la sediul Casei Județene de Pensii și să solicite o adeverință de stagiu de cotizare“, a precizat Licu.
Datele privind vechimea în muncă pot fi obținute și de la ghișeul CJP Dolj. Prima dată se oferă datele gratuit, dacă solicitantul depune o cerere, însoțită de o copie de pe actul de identitate, făcându-se o verificare pe CNP, iar CJP este obligată să elibereze gratuit acea adeverință privind stagiul de cotizare, dacă omul este la prima solicitare. La a doua solicitare se plătește o taxă de 10 lei. Ideea este că persoanele aflate în prag de pensionare pot să afle singure, de pe internet, ce stagiu de cotizare au după aprilie 2001. Înainte de acea perioadă contează stagiul trecut în vechile cărți de muncă.
Ce date puteți obține on-line
Pe site-ul www.cnpp.ro, la secțiunea „Servicii electronice“ se precizează că persoanele care introduc parola dată de Casa de Pensii și adresa de e-mail pot avea acces să vizualizeze următoarele date personale: „datele din carnetele de muncă; stagiile anuale și lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001; informații din declarațiile 112 depuse de angajatori; informații referitoare la viramentele la PILON II de pensii private; informații referitoare la pensia comunitară; informații referitoare la debitele din executare silită; informații referitoare la fișa financiară“.
Mai puțini pensionari în județ, inclusiv cei pe caz de boală
La data aceasta, bărbații se pensionează la limită de vârstă la 65 de ani, iar femeile la 60 de ani și cinci luni, iar vârsta crește gradual, până când se va ajunge ca și femeile să iasă la 63 de ani la pensie, în viitorul îndepărtat. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, pentru ca o persoană să se pensioneze la limită de vârstă. Dacă cineva vrea să se pensioneze anticipat (cu cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare), atunci trebuie să aibă minimum 43 de ani vechime în cazul bărbaţilor şi 38 de ani şi 4 luni în cazul femeilor, fără a fi penalizaţi cu 45% din cuantumul pensiei. Penalizarea se aplică celor care au vechime de 35 de ani pentru bărbaţi şi de 30 de ani şi 4 luni pentru femei (vechime calculată în luna iunie).
În ultima perioadă, selecția naturală și-a spus cuvântul. Chiar dacă sunt tot mai multe persoane interesate să iasă la pensie, numărul de pensionari pe tot județul este în scădere de la circa 200.000 de persoane în 2014, la aproximativ 180.000 de persoane în 2016.
De asemenea, numărul total al pensionarilor pe caz de boală din Dolj s-a diminuat considerabil în ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de directoarea CJP Dolj, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, la sfârșitul anului 2015 erau în Dolj 25.819 persoane pensionate pe caz de boală, în timp ce la finele lui 2014 fuseseră 27.085 de persoane. Scăderea este semnificativă față de 2010, când fuseseră înregistrați în Dolj 37.632 de pensionari încadrați la pensie de invaliditate.
Precizare despre pensionările de anul acesta
A scăzut și numărul pensionarilor pe caz de boală înregistrați anul acesta, cu toate că săptămâna trecută directoarea CJP Dolj precizase pentru GdS că a crescut numărul pensionărilor de acest tip. „Dintr-o eroare, data trecută am spus exact invers numărul pensionarilor încadrați în grad de invaliditate în perioada ianuarie – mai 2016, față de ianuarie – mai 2015. Practic, anul acesta au fost 700 de cereri de înscriere la pensie de invaliditate, dintre care 588 au primit aviz de încadrare în grad de invaliditate și 112 cazuri au fost respinse. În aceeași perioadă din anul 2015 au fost depuse 902 cereri, dintre care au fost acceptate, adică încadrate în grad de invaliditate 782 și 120 respinse. Se înregistrează, practic, o scădere în 2016 față de 2015, de 194 de cazuri, în perioada ianuarie-mai“, a precizat Daniela Licu.