6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDebranșările de la Termo se pot obține în instanță

Debranșările de la Termo se pot obține în instanță

foto1

Proprietarii care vor să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire al orașului și nu primesc acceptul de la asociația de proprietari și, mai ales, de la furnizorul de căldură al orașului, pot obține recunoașterea acestui drept în instanță. Există proprietari cărora li s-a recunoscut în instanță legalitatea debranșării de la sistemul centralizat de încălzire. Aceștia au obținut hotărâri prin care au anulat la Înalta Curte de Casație și Justiție nelegalitatea art. 249 din Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC, care limitează posibilitatea de debranșare a proprietarilor.
Este cunoscut faptul că deconectările de la sistemul centralizat de încălzire al orașului sunt în Craiova o problemă pentru mulți proprietari. Sunt reglementări în domeniu care îi țin pe aceștia legați de furnizorul local de căldură, cum ar fi Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, Ordinul ANRSC nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, la care se adaugă HCL nr. 459/2009 prin care s-au stabilit cele 147 de zone unitare de încălzire. Craiovenii interesați să se debranșeze trebuie să știe că există proprietari atât în Craiova, cât și în alte orașe care au avut câștig de cauză în instanță. În Constanța, un proprietar a obținut la Curtea de Apel Constanța recunoașterea nelegalității articolului 249 din Ordinul nr. 91/2007, iar ÎCCJ, prin Decizia nr. 6351/2013, a statuat că hotărârea este definitivă și irevocabilă. Laurențiu Grigore, proprietarul în cauză, a acționat în instanță, în anul 2012, atât Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice, cât și ANRSC și a obținut în cele din urmă recunoașterea nelegalității articolului care spune că deconectările nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a Regulamentului. Numai că respectiva hotărâre se aplică individual doar celui care a cerut în instanță anularea acestei prevederi. Este însă un bun exemplu pentru craiovenii care se lovesc de refuzul asociației, dar și al furnizorului de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL, atunci când solicită debranșarea. Și ei pot să ceară în instanță recunoașterea dreptului de a-și alege sursa de încălzire în propria locuință. Există și în Craiova proprietari care au atacat în instanță refuzul asociației și al furnizorului de căldură, la solicitarea acestora de debranșare de la sistemul de termoficare și au primit hotărâri favorabile. „Cunosc existența unor astfel de decizii judecătorești, dar ele nu au aplicabilitate decât în cazul persoanelor care s-au adresat instanței. Efectele acestor hotărâri nu pot fi extinse și în alte situații, dar creează un precedent în practica instanțelor judecătorești de care s-ar putea ține seama pe viitor. În plus, proprietarii se consideră nedreptățiți atunci când vor să treacă la alt sistem de încălzire decât cel centralizat“, a precizat Ion Pătrulescu, jurist.
Un craiovean din Asociația nr. 2 Spania, din blocul O24, s-a judecat cu asociația de proprietari, care nu a vrut să-i accepte debranșarea de la sistemul centralizat. Proprietarul a fost obligat să plătească trei ani la rând căldura la paușal, deși acesta avea montată centrală de apartament. În cele din urmă, locatarul a obținut în instanță anularea sumei care reprezintă contravaloarea căldurii și penalitățile aferente, totodată instanța a decis că debranșarea s-a făcut legal. „Avem un proprietar în blocul O24 care în anul 2011 s-a debranșat de la sistemul centralizat de încălzire. Numai că acesta nu a anunțat asociația. Nu are nici un acord de la furnizor și a venit să ne solicite să-l scoatem de la plata căldurii. Am solicitat la Termoficare, la Elsaco, fiindcă avem repartitoare în acel bloc și ne-au spus că nu are nici un document înregistrat aici și a fost trecut la paușal pe perioada anilor 2011, 2012, 2013. Ne-a acționat în instanță și instanța i-a recunoscut dreptul de a se deconecta de la instalația blocului și i-a anulat plata facturilor de căldură. Totodată, instanța a stabilit că acea persoană este debranșată legal“, a spus Ioana Tudor, administratorul Asociației nr. 2 Spania.

Regulament

„Art. 249. – Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament“. Ordinul ANRSC nr.91/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS