6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjProblema depozitului de cărbune de la Rovinari - dezbătută la CEO

Problema depozitului de cărbune de la Rovinari – dezbătută la CEO

Termocentrala Rovinari (Foto: Eugen Măruţă)
Termocentrala Rovinari (Foto: Eugen Măruţă)

Sindicatul Liber EMC Roşia şi lideri sindicali din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie au discutat ieri cu administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) pe tema închiderii depozitului de cărbune de la Termocentrala Rovinari. Sindicaliştii se tem că, după ce depozitul a fost închis ca urmare a suspendării avizului de mediu, peste 1.200 de mineri vor fi trimişi în şomaj tehnic. Depozitul ar fi trebuit mutat încă de anul trecut, însă licitaţia pentru construirea unuia nou a fost contestată. Liderii de sindicat nu au reuşit să stea de vorbă cu directorii companiei şi au amânat discuţia pentru astăzi. Sindicaliştii îşi exprimă îngrijorarea față de lipsa de implicare, în ultimii ani, a Directoratului din Complexul Energetic Oltenia, cu privire la mutarea depozitului de cărbune al Carierei Roșia în afara oraşului Rovinari, mutare care ar fi trebuit să se realizeze de mai mulţi ani.

Amânări peste amânări

În lipsa avizului de mediu, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu activitatea Carierei Roşia care nu mai are unde să depoziteze cărbunele exploatat. Sunt în pericol cele 1.260 de locuri de muncă din cadrul carierei care furnizează lignit pentru grupurile energetice ale Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari. Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, a declarat că societatea din minerit a primit mai multe păsuiri, însă situaţia depozitului de cărbune din Rovinari este monitorizată inclusiv de organismele specializate ale Uniunii Europene, iar România riscă sancţiuni în cazul în care depozitul va mai funcţiona în oraş. „Legea prevede că se suspendă activitatea pe o perioadă de şase luni, timp în care firma se va pune în regulă, adică îl va muta, va construi alt depozit. Când va fi pe alt amplasament va dispărea şi suspendarea avizului de mediu. Acum ei vor contesta în instanţă probabil această suspendare şi în motivare se va spune probabil care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această întârziere. Ştiu că au fost probleme cu terenurile pe care să fie mutat, adică ar fi trebuit să fie achiziţionate, obţinerea unei autorizaţii de construire. Sunt proceduri care nu sunt prevăzute în legislaţia de mediu. Cei de la CEO au depus acum o plângere prealabilă la noi şi probabil că se va ajunge la instanţă. Plângerea prealabilă la decizia noastră este obligatorie în domeniul contenciosului administrativ. Vedem ce decide instanţa. Noi am procedat conform legii“, a spus Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Prefectul a cerut explicaţii şefilor CEO

Prefectul judeţului, Gheorghe Paraschivu, susţine că i s-a adus la cunoştinţă situaţia de la EMC Roşia, unde autorizaţia de mediu pentru funcţionarea depozitului de cărbune a expirat încă de anul trecut. Totodată, Paraschivu a cerut explicaţii şi conducerii CEO faţă de mutarea depozitului de cărbune în afara zonei Rovinari. „Mi-a fost prezentat istoricul acestei decizii pe care APM a luat-o. Era o autorizaţie emisă pe cinci ani şi jumătate. Am discutat şi cu şefii CEO şi se caută soluţii. Mai sunt şi problemele legate de organizarea şi contestarea licitaţiei. Este o problemă mai complexă şi acum se caută soluţii de rezolvare“, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS