La câţiva paşi de sediul Primăriei Goicea se află un bloc cu trei etaje. Acesta este un fost imobil în care erau cazaţi muncitorii care veneau să muncească în zonă. Multe din apartamentele acestui imobil sunt în stare avansată de degradare. Reprezentanţii primăriei susţin că acest imobil nu se află în „inventarul“ lor, că proprietar al acestuia este o firmă din Craiova. „Firma“ despre care vorbesc cei de la primărie este de fapt Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii (DJPS) Dolj (fost INVEST Craiova), ai cărei reprezentanţi spun că acest bloc se află, de fapt, în administrarea primăriei.
O familie trăieşte cu cei doi copii în vârstă de patru şi şapte ani în condiţii improprii, într-un fost bloc de nefamilişti din comuna doljeană Goicea. Acoperişul este distrus, plouă în locuinţă, pereţii sunt acoperiți de igrasie, nu au gaze sau apă. Deşi locuinţa este prevăzută cu două grupuri sanitare, acestea sunt însă nefuncţionale. Pentru a merge la toaletă sunt nevoiţi să coboare împreună cu copiii cele trei etaje până la wc-ul din spatele blocului.
Povestea familiei Staicu este cutremurătoare. Atât cei doi copii, cât şi mama au probleme de sănătate, probleme care se agravează cu fiecare zi care trece. Băiatul în vârstă de şapte ani are întârziere psihomotorie, malformaţie de cord, distrofie musculară, probleme respiratorii. Fetiţa are, de asemenea, probleme respiratorii, astm, răceşte frecvent, face alergii. „Acum are bubiţe şi pete pe tot corpul. Sănătatea noastră se distruge practic din cauza condiţiilor în care locuim. Este greu de imaginat. Acoperişul e distrus, bucăţi din tavan au început să cadă în capul copiilor. Ca să am apă să spăl lucrurile copiilor am strâns pe balcon în două vase apă de ploaie. Sfoiagul a pătruns în pereţi. Apă de băut aducem în bidoane de la fântânile comunale“, a povestit Virginia Staicu, mama celor doi copii. Această familie nu deţine nici un fel de documente pe apartamentul în care locuieşte. Susţine, însă, că anual plătește 50 de lei la primărie. „Am locuit pentru o perioadă într-o casă ai cărei proprietari erau plecaţi. Când s-au întors, însă, a trebuit să ne găsim alt loc în care să mergem. Am fost atunci la primărie şi am cerut sprijin. Ne-au spus că nu au cum să ne ajute, dar că putem intra în unul din apartamentele acestui bloc. Imaginaţi-vă că acum este bine faţă de cum era acum cinci ani. Apartamentul nu avea uşi, nu avea geamuri, peste tot erau cuiburi de păsări şi mizerie. Am mers în urmă cu câteva săptămâni din nou la primărie. Am întrebat dacă îmi permit să mă mut în alt apartament liber din imobil. Ştiu că cel puţin două sunt neocupate şi se află într-o stare mai bună. M-am lovit mai întâi de răspunsul contabilei primăriei, care mi-a spus că nu dă apartamente sărăntocilor. Am mers apoi la primar şi la cei de la Serviciul de asistenţă socială. Mi-au zis că nu au cum să mă ajute, că nu administrează dumnealor acest bloc, ci o anume firmă, INVEST Craiova. Am luat copiii de mână şi am plecat să caut firma la care am fost trimisă. Reprezentanţii acesteia mi-au recomandat însă să mă întorc la primărie să solicit contract pe apartamentul în care locuiesc şi apoi să vin la dumnealor, în momentul în care vreau să îl cumpăr pentru că, de fapt, primăria administrează acest bloc“, a adăugat femeia.
„Să meargă la INVESt să încheie contract“
Am mers şi noi la primărie pentru a afla părerea autorităţilor în legătură cu această problemă. Am vorbit iniţial cu viceprimarul, Cristian Mitroi: „Acest bloc nu ne aparţine. Este al societăţii INVEST Craiova. Noi nu suntem acţionari, nefiind proprietari nici nu putem face un contract de închiriere. Noi nu deţinem, ca şi primărie, spaţii de locuit şi nici locuinţe sociale. Am făcut ce a depins de noi, i-am ajutat cu canalul şi aducţiunea de apă pe care am dus-o la scara blocului. Toaletele deversau în subsolul blocului, le-am curăţat canalizarea şi am racordat-o la cea comunală. I-am ajutat să dispară focarul de infecţie din subsol. Acum pot să dea şi ei cu var pe pereţi! Familia Staicu beneficiază de venit minim garantat și trebuie să efectueze 60 de ore lunar. Mai mult decât atât ca şi primărie nu îi putem ajuta. Le mai dăm haine şi mâncare când avem şi noi de unde să luăm. Acest bloc a fost construit înainte de 1989, în ideea că o să fie locuit de specialiştii care veneau să lucreze în CAP şi nu aveau unde să stea. Cu timpul, societatea INVEST a devenit proprietara acestui bloc. S-au vândut în mare parte apartamentele, cred că mai sunt doar două care nu sunt date. Nu ne putem amesteca noi în proprietatea unei firme! Să meargă la INVEST să încheie contract. Copiii nu au nici o vină, dar părinţii când fac copii nu-şi asumă o responsabilitate? Există varianta pentru astfel de cazuri să locuiască în una din casele care nu mai sunt locuite deoarece moştenitorii stau la oraş“.
„Primăriile din localităţile unde există astfel de blocuri le şi administrează“
De la Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Publice Dolj am aflat că primăria administrează acest imobil. „Primăriile din localităţile unde există astfel de blocuri le şi administrează. Noi nu facem decât să vindem aceste locuinţe, bineînţeles pe baza documentaţiei şi avizului făcute de primărie. Această familie trebuie să depună o cerere la primărie în care să solicite contract de închiriere pentru apartamentul pe care îl doresc“, a spus Gheorghe Voicu, director adjunct la Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Publice.
„Cum să administrăm ceva ce nu avem?“
Având în vedere întreaga situaţie, am vrut să aflăm şi părerea primarului comunei Goicea. Cele precizate de viceprimarul comunei au fost susţinute şi de primar. „Acest imobil nu îl avem în inventar. Cum să administrăm ceva ce nu avem? Acoperişul la acest imobil e distrus, la fel și instalaţiile sanitare. Nu am încheiat nici un fel de contract pentru aceste apartamente, nu am această posibilitate. Mâine (azi, n.r.) însă o să merg şi la prefectură pentru a cere un punct de vedere despre situaţia acestui imobil şi să vedem ce putem face… Ştiu doar că mai sunt două apartamente care nu sunt încă vândute, în rest cei de la INVEST le-au dat“, a completat Dumitru Marcu, primarul comunei Goicea.