6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljParcul „Romanescu“, șantier și promenadă

Parcul „Romanescu“, șantier și promenadă

Porțile celui mai mare parc din Craiova, „Nicolae Romanescu“, s-au redeschis publicului larg, începând din acest weekend, deși aici este încă șantier. Craiovenii au liber la promenadă pe aleile parcului, până în zona Debarcaderului, unde s-a ajuns cu asfaltarea. Nimic nu-i avertizează însă cu privire la peripețiile care îi așteaptă și la starea de șantier din parc. O simplă plimbare poate fi curmată brusc de un buldoexcavator, iar câțiva pași făcuți mai departe de bordurile aleilor pot duce la o prăbușire în șanțurile rămase neacoperite sau în gurile de canal care au luat-o la vale în urma ploilor căzute recent.
Am trecut și noi ieri de poarta impunătoare a Parcului „Nicolae Romanescu“, curioși să descoperim noua față a parcului aflat în plină reamenajare. Zeci de craioveni se plimbau pe aleile acoperite cu pământ și praf ale parcului, alții, bunici sau părinți, își aduseseră copiii să se recreeze în parc. Aproape imediat, un utilaj trece cu viteză printre oameni, care se feresc în ultimul moment. Tractorul lasă în urma lui o dâră de fum și praf și își continuă în trombă drumul pe aleea care duce către zona Grădinii Zoologice.
Oamenii își continuă plimbarea, tineri sau vârstnici stau așezați pe băncuțele renovate și așezate de-a lungul aleii principale. Micuții sunt ținuți de mână de părinți sau bunici, care îi însoțesc cât mai aproape de marginea aleii, lângă bănci, și nu îi lasă să ajungă în zona spațiului verde, care în acest moment fie lipsește, fie este năpădit de buruieni înalte până la genunchi. Chiar la poalele Domului Belvedere, un craiovean dezbrăcat până la brâu rupe iarbă și o pune într-o plasă. Casiurile (rigolele) amenajate pe marginea aleii principale sunt în mare parte acoperite cu praf și pământ adus de ploaie din zonele mai înalte ale parcului, dar și de utilajele care apar când nu te aștepți pe aleile proaspăt acoperite cu covor asfaltic și care poartă pe roți pământ din zonele în care se lucrează. Pe margine, din loc în loc, apar grămezi de pământ amestecat cu moloz, dar și resturi vegetale lăsate de muncitorii. Este un alt peisaj, care nu a fost amenajat și care poartă urmele șanțurilor săpate printre copaci pentru introducerea utilităților. Zgomotele de utilaje, de motoare turate și strigătele muncitorilor se aud în tot parcul.
Lacul, unde înainte de începerea lucrărilor de reabilitare se găseau lebedele și care a fost în parte îngrădit, este acum lăsat de izbeliște. Buruienile au crescut în jurul lui, iar gărdulețul metalic își așteaptă într-un fel „sentința“: ori va fi dat jos, ori va fi îngrădit tot lacul. Nici măcar teatrul nu poate fi declarat șantier închis. Multe dintre bordurile care vor să redea aerul începutului de secol XX au fost sparte și așezate în acest fel mai ales în curbele care mărginesc aleile.

Craiovenii au liber la plimbări prin șantierul din Parcul „Romanescu“

Două porți improvizate din plase de fier beton au rolul să te avertizeze că zona de promenadă ia sfârșit și te trezești în plin șantier. La 20 de metri distanță, în vecinătatea Debarcaderului, utilajele și muncitorii își văd liniștiți de treabă. Aici se termină și asfaltul proaspăt. Pe margine stau în stive baloții cu piatră cubică și palierii cu borduri. Craiovenii își continuă și în această zonă plimbarea, prin praful șantierului. De spațiu verde nici vorbă, doar stâlpii de iluminat tronează la margine fiecărei alei. Lămpile de iluminat sunt aprinse, semn că se fac probe. Din loc în loc, printre copaci apar umbrare din lemn, la care încă se lucrează, acestea urmând să fie acoperite cu stuf. De ce se plimbă craiovenii printre utilajele din șantier și care este stadiul lucrărilor, ne-a explicat viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu. „Sâmbăta trecută am deschis până la Debarcader, respectiv până la Grădina Zoologică, toate aleile care vin dinspre intrarea principală a parcului. Toate aleile sunt asfaltate și amenajate. Încercăm să asfaltăm, până la sfârșitul acestei săptămâni, aleea din nordul grădinii, până la podul suspendat, și aleea care trece prin fața Debarcaderului. Rămâne o singură alee neasfaltată care pleacă din zona Ciobănașul și merge către capătul lacului. Mai sunt încă zone în care se montează fântânile, plus anumite lucrări la partea electrică. Cred că în luna iulie se vor finaliza și aceste lucrări. Încă avem probleme cu curățenia la locul de muncă și modul în care se coordonează echipele de muncitori. În privința gardului, mai avem 80 de metri în zona Potelu și 50 de metri la intrarea principală. S-au instalat raclele dintre coloane și se vor instala și porțile de intrare. În ceea ce privește gardul din jurul lacului, așteptăm un răspuns de la comisia din cadrul Ministerului Culturii. În concluzie, din cele zece lucrări, în acest moment sunt finalizate cam 75%, partea de iluminat și curenți slabi este finalizată cam 90%, partea de asfaltări – cam 70%, partea de irigații – cam 85%, iar pe partea de arhitectură s-a terminat glorieta și trei sferturi din obiective sunt terminate. Eu cred că în luna iulie vom termina lucrările și parcul poate fi deschis în totalitate publicului, urmând să se facă doar anumite remedieri în vederea recepției“, a declarat Dan Dașoveanu, viceprimarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS