38 de persoane au fost reţinute, miercuri seară, după audierile care au avut loc în urma celor 40 de percheziţii din localitatea Gămăceşti, comuna argeşeană Berevoieşti. Aceștia sunt acuzați de trafic de persoane și trafic de minori. Anchetatorii au aflat că această formă de exploatare a apărut în localitate încă din 2008. Cu toate acestea, primarul comunei Berevoieşti, de care aparţine satul Gămăceşti, susţine că abia anul trecut ar fi aflat. Anchetatorii au deja mărturiile a 65 de victime – bărbaţi, femei şi copii. Bănuiesc, însă, că numărul celor exploataţi este mult mai mare. Din cei 90 de suspecţi, 38 sunt deja reţinuţi.
Procurorii DIICOT susțin că, în ultimii opt ani, suspecții au racolat victime de lângă biserici, din gări, sau chiar le-au răpit direct de pe stradă. Îi forțau apoi să muncească în gospodărie, să spele rufe, să îngrijească animale sau să taie ilegal arbori. Lemnul era apoi vândut de membrii grupării pe piața neagră. Mascații au descins la o fermă din localitatea argeșeană Berevoiești, unde au găsit cinci persoane ținute în lanțuri și înfometate, dar pe lista victimelor sunt 65 de oameni, care proveneau din medii defavorizate. Spre exemplu, un bărbat cu deficiențe intelectuale a fost racolat anul trecut și apoi bătut cu pumnii, cu picioarele și chiar cu biciul. Cei care încercau să fugă, spun anchetatorii, erau legaţi de picioare şi târâţi cu calul prin tot satul. Două victime ar fi murit, după ce ani în şir ar fi fost chinuite cu o cruzime greu de descris. Alți minori exploatați de grupare erau ținuți încuiați pe timpul nopții și puși să se bată între ei, spre amuzamentul suspecților.
Altă victimă era dezbrăcată complet în miez de iarnă și stropită alternativ cu apă rece și caldă. Legată de mâini și de picioare, acesteia i se dădea să mănânce de pe jos.
Sătenii susţin că nu ştiau ce se întâmplă la ei în comună şi că nu au fost martori la violenţele la care au fost suspuse persoanele sechestrate. Ori le este frică să vorbească, ori sunt şi ei implicaţi, spun procurorii. Anchetatorii au ridicat, în urma perchezițiilor, aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, drujbe, dar și mai multe autoturisme.
Copiii abuzaţi şi cei ai celor reţinuţi, în centre de plasament
21 de copii au ajuns, miercuri şi joi, în regim de urgenţă în centre de plasament, doi fiind victime în cazul traficului de persoane de la Berevoeşti, iar ceilalţi 19 fiind copiii celor reţinuţi de anchetatori, potrivit Mediafax.
„Două dintre victimele de la Berevoeşti sunt copii. Au fost aduse la noi în centru. Legea prevede că în cazul în care ambii părinţi ai unui copil sunt reţinuţi, minorul să fie plasat în regim de urgenţă într-un centru de plasament. Sunt 19 copii care au fost şi ei instituţionalizaţi în regim de urgenţă“, a declarat Iuliana Matei, de la DGASPC Argeş.
Cazul de sclavie, tratat de presa internaţională
Principalele agenții de știri scriu despre condițiile inumane în care erau ținuți zeci de bărbați și băieți, puși să muncească, hrăniți cu resturi de mâncare și bătuți cu bestialitate.
Articolele publicate de agenţiile Associated Press şi Reuters despre cazul de la Berevoiești au fost preluate de publicaţii de pe toate continentele. Aproximativ 160 de poliţişti şi procurori au luat parte la raidul din această localitate, aflată la aproximativ 150 de kilometri de Bucureşti, precizează Associated Press. Și Reuters scrie că Poliţia antimafia a spart o bandă de traficanţi români de persoane care a obligat zeci de victime răpite, inclusiv copii, să cerşească sau le-a redus la sclavie.
Tabloidul britanic Daily Mail preia, fără comentarii proprii, ştirea Associated Press cu titlul „România anchetează un caz de sclavie. Oameni răpiţi, ţinuţi în lanţuri, obligaţi să cerşească“.
Ştirea a ajuns şi peste ocean. Postul de televiziune ABC News din Statele Unite şi cotidianul Toronto Star din Canada preiau, de asemenea, ştirea Associated Press, în care procurorul-şef din Piteşti se declară şocat că aşa ceva se întâmplă în secolul XXI.