La stadionul de 5.000 de locuri din Craiova, care se construiește lângă arena „Ion Oblemenco“, se muncește de zor. Lucrările au avansat vizibil față de 1 iunie, când au fost prezentate de GdS, iar constructorul crede că se va încadra în noul termen înaintat către primărie, 10 septembrie.
Până să fie dată în folosință arena „Ion Oblemenco“, în peisajul sportiv din Bănie și-ar putea face apariția stadionul de 5.000 de locuri atât de așteptat de atleții craioveni. Construit în vecinătatea complexului „Ion Oblemenco“, stadionul destinat fotbalului și atletismului ar fi trebuit finalizat toamna trecută, dar termenul s-a tot prelungit. Obiectivul în valoare de 1,6 milioane de euro și-a găsit constructor în august 2014, după două licitații nereușite, dar lucrările atribuite asocierii SC AB Tehnica SRL și SC K-BOX Construction Design SRL au demarat abia în mai 2015. Tot de atunci a început să curgă și termenul de șase luni dat pentru finalizarea lucrărilor, conform contractului. Acesta nu a fost însă respectat. Și nici termenul ulterior anunțat de primar, martie 2016, nu a fost respectat.
Marea problemă cu care s-au confruntat constructorii stadionului de atletism a fost nivelul pânzei freatice și faptul că șantierul se tot inunda. Când s-a rezolvat până la urmă problema cu apa, constructorul a înaintat primăriei un grafic reactualizat de lucrări, cu un nou termen de finalizare a stadionului: 10 septembrie. Asta se întâmpla pe 1 iunie, când șantierul a fost vizitat și de reporterii GdS. „Am reușit să rezolvăm problema cu apa în procent de 80 la sută, dar în momentul în care drenajele pentru suprafața de joc vor fi funcționale, sigur nu vom mai avea probleme cu apa în partea de teren și de construcție. Cauza întârzierilor a fost pânza freatică aflată destul de sus în zona aceasta, dar și apa pluvială evacuată de la lucrarea din amontele nostru, adică de la stadionul «Ion Oblemenco». Am reușit să scăpăm de această apă și abia acum a crescut și ritmul lucrărilor“, explica atunci, pentru GdS, Laurențiu Corcău, directorul tehnic al AB Tehnica SRL. „Dacă se va respecta graficul actual, am fi, într-adevăr, cu un an întârziere, dar suntem în penalități și ni le-am asumat, pentru că vrem să ducem la capăt lucrarea“, adăuga acesta.
Lucrările au progresat vizibil într-o lună și jumătate
Pe șantierul de la stadionul de atletism erau ieri circa 50 de muncitori care lucrau de zor la partea de tribune. Față de stadiul lucrărilor constatat de GdS la 1 iunie, stadiul actual oferea o imagine nouă, a unor lucrări care au progresat în mod evident. La 1 iunie se lucra doar la corpul C al tribunelor (tribunele sunt formate din patru corpuri: A, B, C și D), unde abia se turna placa de la nivelul doi, iar până ieri, într-o lună și jumătate, se mai ridicaseră alte două corpuri de tribună: A și B. „Din punctul de vedere al execuției, la stadionul de atletism lucrările sunt în grafic și se va respecta ultimul termen stabilit cu primăria. După cum se poate observa, corpul A este aproape finalizat, la corpul B se lucrează la placa de la nivelul doi, la corpul C deja sunt turnate picioarele de gradenă, iar cât mai curând o să ne mutăm și la corpul D al tribunei. În momentul în care Elpreco va avea toate gradenele turnate, pentru că unele sunt deja gata și sunt în custodia lor, putem finaliza acest proiect“, a declarat, ieri, Claudiu Vava, coordonatorul lucrărilor de la stadionul de atletism.
Acesta crede că, la modul în care se derulează în prezent lucrările, stadionul va fi gata până la toamnă. „Termenul final este cel stabilit, luna septembrie, dar eu cred că ne putem încadra și mai devreme, la cum decurg lucrurile acum. Au fost, într-adevăr, probleme cu apa. Când a plouat abundent stadionul a fost inundat din nou, dar s-au rezolvat și lucrările vor merge bine în continuare. La terenul de fotbal, drenajele sunt deja făcute, colectoarele la fel, mai lipsește gazonul. Dar și acesta va veni foarte repede, este deja comandat și operațiunea de montare a lui nu va dura mult“, a adăugat Claudiu Vava.
Ce presupun lucrările de la stadionul de atletism
Potrivit raportului întocmit de municipalitate pentru aprobarea în consiliul local a studiului de fezabilitate a obiectivului, la stadionul de atletism lucrările ar presupune construirea unei tribune VIP de 596 de locuri și a unor tribune pentru spectatori cu o capacitate de 4.432 de locuri, a unui teren de fotbal, o pistă de atletism de 400 de metri, pistă pentru săritura în lungime și triplusalt, groapă cu nisip, a unei baze sportive pentru aruncarea cu sulița, aruncarea cu discul, aruncarea cu ciocanul, aruncarea greutății, pentru săritura cu prăjina și săritura în înălțime. Dimensiunile terenului de fotbal ar trebui să fie conforme cu prevederile UEFA (105 x 68 metri), iar suprafața de joc să fie din gazon natural, compusă din rulouri de gazon, strat drenat din pietriș sau balast, pământ vegetal și sistem de încălzire a gazonului. La rândul ei, pista de atletism ar trebui prevăzută cu opt culoare de alergare (dimensiuni 400 m x 9,76 m) cu suprafață din îmbrăcăminte sintetică omologată de tip tartan.